Εικαστικα

Πέθανε η ζωγράφος Paula Rego

Γνωστή για τον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Paula Rego
Πέθανε η ζωγράφος Paula Rego © Twitter/@victoriamiro

Paula Rego: Πέθανε στα 87 της χρόνια στο Λονδίνο η ασυμβίβαστη ζωγράφος.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, η ασυμβίβαστη ζωγράφος Paula Rego.

Η γκαλερί Victoria Miro ανακοίνωσε τον θάνατο της Rego σήμερα, Τετάρτη: «Πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί, μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια. Πέθανε στο σπίτι της στο Βόρειο Λονδίνο, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της. Οι θερμότερες σκέψεις μας είναι μαζί τους».

Ποια ήταν η Paula Rego

Η Paula Rego γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1935. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός και μητέρα της σπούδασε τέχνη αλλά ποτέ δεν δούλεψε ως καλλιτέχνης. Η Paula Rego έγινε γνωστή κυρίως για τους πίνακές, τα παστέλ αλλά και τις ελαιογραφίες της και έγινε η πρώτη καλλιτέχνης που παρουσίασε έργα της στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, εδραιώνοντας τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή ζωγράφους και παραστατικούς καλλιτέχνες της Βρετανίας παγκοσμίως.

Το έργο της εκτιμάται σε εκατομμύρια λίρες, έχει γυριστεί ταινία για τη ζωή της, ενώ μια γκαλερί έχει εμπνευστεί από το έργο της και έχει πάρει το όνομά της. 

Έκθεση της Paula Rego στη Μάλαγα

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Slade στα 17 της, υπό τον Lucian Freud, και εκεί γνώρισε τον καλλιτέχνη Victor Willing, ο οποίος αργότερα έγινε σύζυγός της. Το 1966, ο Willing διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας και πέθανε το 1988. Η σχέση τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκείνη. 

Στην καριέρα της, η Paula Rego εστίασε στα δικαιώματα των γυναικών και ειδικότερα στις αμβλώσεις. Μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας επισκιάστηκε από τη φασιστική ηγεσία του Antonio Salazar και το ταραγμένο κοινωνικοπολιτικό κλίμα γύρω της. Οι εικόνες της εμπνέονται συχνά από ιστορίες, από τις παραδοσιακές λαϊκές ιστορίες, και τα παραμύθια της γιαγιάς της.

Έργα της Paula Rego στο μουσείο της Μαδρίτης

Στους πίνακές της, οι γυναίκες παρουσιάζονται δυνατές, μυώδεις και μερικές φορές απροκάλυπτα επιθετικές ακόμα και μπροστά στα βάσανα, υπονομεύοντας τις σεμνές και υποτακτικές εξιδανικεύσεις του παρελθόντος. Μεγάλο μέρος της πιο πρόσφατης τέχνης της Paula Rego αναγνωρίζεται ευρέως σήμερα για τον έντονο σχολιασμό της σε φεμινιστικά ζητήματα, την εξερεύνηση των γυναικείων σωμάτων ως συμβόλων καταπίεσης και βίας, αλλά και απίστευτης δύναμης και περιφρόνησης. 

Το τεράστιο αρχείο τέχνης της φυλάσσεται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. 

Paula Rego at Tate Britain

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ