Εικαστικα

Βασίλης Καρακατσάνης, ένας φωτεινός καλλιτέχνης

Τα έργα του μου φτιάχνουν πάντα τη διάθεση – και η έκθεσή του, «Τιτάνια», πετάει στους ουρανούς

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Καρακατσάνης

H ζωγραφική δουλειά του Βασίλη Καρακατσάνη και η έκθεση «Τιτάνια» που παρουσιάζει στην Gallery Genesis σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη.

Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια με τον Βασίλη Καρακατσάνη – την πρώτη του έκθεση την επισκέφθηκα τέλη δεκαετίας του ’80 και εντυπωσιάστηκα: ένα φανελάκι πάνω στον μουσαμά έπαιρνε ζωή μέσα από τα χρώματα και ξεχείλιζε κάτι σπουδαίο, ίσως σεξουαλικότητα, ίσως ζωή σκέτη όπως την έβλεπε ο καλλιτέχνης. Εκατό εκθέσεις μετά, εξακολουθώ να μαγεύομαι από τα έργα του Βασίλη Καρακατσάνη. Αστικά τοπία συνήθως, με πρόσωπα, όταν υπάρχουν, έτοιμα να σου πούνε κάτι, ζώα που δεν κρύβονται, χρώματα που αρπάζουν τον θεατή και τον πετάνε στον τοίχο… καλά, όχι ακριβώς, θέλω να πω ότι αποκλείεται να δεις ένα οποιοδήποτε έργο του Βασίλη και να μην δηλώσεις συμμετοχή, να μην ταραχτείς κάπως, να μην χαμογελάσεις, να μην σταθείς πιο όρθια μπροστά στην εικόνα που είναι έτοιμη να βγει από τον μουσαμά και να σου πιάσει το χέρι. Ή να σου χαμογελάσει με τη σειρά της λες και ξέρει ότι είσαι εκεί.

Τιτάνια, Ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Gallery Genesis
Titania-flight TIT103 to Barcelona

Τέλος πάντων είμαι φαν, και η έκθεση «Τιτάνια» με θέμα το (μαγικό) ταξίδι… σε μια εποχή που έχουμε κόψει αναγκαστικά τα (πρακτικά) ταξίδια… είναι πιο ταξιδευτική και πιο μαγευτική από τις προηγούμενες.

Τιτάνια, Ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Gallery Genesis
Titania-flight TIT105 to Skyros

«Το ταξίδι, ήταν πάντα στη ζωή μου μια κίνηση απελευθέρωσης ή και διαφυγής», λέει ο ίδιος. «Το αεροπλάνο σαν μέσο μεταφοράς με συγκινούσε πάντα περισσότερο, για την δυνατότητα του να με πάει σε μακρινούς προορισμούς μέσα σε κάποιες ώρες. Πάντα στα αεροδρόμια κοιτούσα τα αεροπλάνα των διάφορων αεροπορικών εταιριών, τα χρώματα και τα λογότυπα τους. Στη φαντασία μου χρόνια πίσω σκεφτόμουν για το αεροπλάνο που θα είχε όνομα Ελληνικό και δεν θα χρειαζόταν η Λατινική γραφή για την διεθνή του υποστήριξη.
Οι Τιτάνες ήταν φυλή υπερφυσικών όντων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό.
Η ιδέα υλοποιήθηκε. Η νέα "φανταστική" αεροπορική εταιρεία ΤΙΤΑΝΙΑ, είναι το εικαστικό μου όχημα, για προορισμούς, που ο καθένας μας για δικούς του λόγους, έχει διαλέξει. Χαίρομαι γιατί το πρώτο έργο έγινε (15/8/2019) και με το παραμύθι αυτό πέρασα το επόμενο διάστημα, προσεγγίζοντας μέρη που έχω βρεθεί, αλλά κάτι με γυρίζει πίσω και μέρη που θέλω να δω & να τα ζήσω.
Η "ΤΙΤΑΝΙΑ" έχει στόλο με τύπους αεροσκαφών για όλες τις αποστάσεις και προορισμούς, ενώ δεν εισπράττει εισιτήριο σε όσους θέλουν να μπουν στο αεροπλάνο μαζί μου και να απογειωθούμε.
Καλοτάξιδη»

Τιτάνια, Ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Gallery Genesis
Titania-flight TIT127 to Hermoupolis-Syros

Κατά τη κ. Λουίζα Καραπιδάκη, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, η Τιτάνια «...αποτυπώνει προσόψεις οικοδομημάτων, εσωτερικούς χώρους, θαλασσινά τοπία, δρόμους και σοκάκια, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, θρησκευτικά κτήρια, παραδεισένιους κήπους, σκηνές της καθημερινής ζωής, σημαίες και σύμβολα για να αποδώσει τη διαφορετική ταυτότητα του κάθε προορισμού και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτη είναι η ανθρώπινη απουσία στις πολυσύνθετες απεικονίσεις του, αφού μόνον στο τέλος της μακράς περιοδείας του σε 37 διαφορετικούς προορισμούς ο ζωγράφος σκιαγραφεί ταξιδιώτες σε χώρους αναμονής φανταστικών αεροδρομίων και στη συνέχεια ολοκληρώνει το ιστόρημά του μ’ ένα συμβολικό έργο, όπου το αεροσκάφος της Τιτάνια βρίσκεται στους αιθέρες, έτοιμο για νέες περιπέτειες.
Η θεματική επιλογή του Βασίλη Καρακατσάνη να αναπαριστά τόπους από τα ταξίδια του με βιογραφικές αναφορές για να μεταφέρει ζωντανές τις χαραγμένες στη μνήμη του εικόνες και την προσωπική του αίσθηση δεν είναι τυχαία, ούτε εφήμερη: «Η έμπνευσή μου […] μέσα στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής μου προσπάθειας λίγο πολύ κινείται γύρω από την ίδια μου τη ζωή, επηρεαζόμενος από χώρους, ανθρώπους, καταστάσεις, συναισθήματα, αντικείμενα».

Τιτάνια, Ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Gallery Genesis
Titania-flight TIT133 to Marrakesh

Ο Βασίλης έχει ταξιδέψει και ταξιδεύει πολύ, έχει υλικό από τα ταξίδια του, αισθήματα και αισθήσεις τις οποίες χρωματίζει ή εκφράζει με χρώματα, μορφές και σχήματα – όλα αναγνωρίσιμα ακόμα κι αν δεν προσέξει κανείς αμέσως την υπογραφή του, και όλα… κάμποσα βήματα μπροστά από την τελευταία του δουλειά. Η «Τιτάνια» (όμως) έχει αυτήν την αισιόδοξη νότα, την ανεβαστική αίσθηση, που χαρακτηρίζει όλα όσα αγγίζει ο καλλιτέχνης. Το ταξίδι στην προκειμένη περίπτωση είναι η αφορμή της δουλειάς του, και της έκθεσης: «Το ταξίδι είναι σαν μια πύλη από την οποία εξερχόμαστε από την πραγματικότητα για να εισέλθουμε σε μια ανεξερεύνητη πραγματικότητα, που μοιάζει με όνειρο», όπως έγραψε Guy de Maupassant…. Και αυτό το ξεσήκωσα από το Δελτίο Τύπου της έκθεσης επειδή μου άρεσε. Όλα τα άλλα τα έγραψα μόνη μου επειδή όπως είπα μου αρέσει πολύ, χρόνια τώρα η δουλειά του Βασίλη Καρακατσάνη.

Τιτάνια, Ο Βασίλης Καρακατσάνης στην Gallery Genesis
Titania-Terminal F


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Τιτάνια» του Βασίλη Καρακατσάνη στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ