Εικαστικα

Ένα αρχαίο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και το «Χρυσό δόρυ» στο Παλέρμο

Μια αναπάντεχη συνάντηση αρχαίας και σύγχρονης τέχνης στο μουσείο της ιταλικής πόλης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο
Άποψη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο με το άγαλμα της θεάς Αθηνάς από το Μουσείο Ακρόπολης και το "Χρυσό δόρυ" της Βένιας Δημητρακοπούλου

Το άγαλμα της Αθηνάς από το Μουσείο Ακρόπολης και το γλυπτό δόρυ της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο

Άφησε τον τόπο μας όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από 25 αιώνες και δεσπόζει στην καρδιά μιας από τις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Antonino Salinas, σαν ένα «ευχαριστώ» στην κίνηση του μουσείου του Παλέρμο να επιστρέψει στην Ελλάδα ένα θραύσμα από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα ως μακροχρόνια κατάθεση. Μιλάμε, φυσικά, για το στιβαρό αλλά και κομψό συνάμα άγαλμα της προστάτιδας της Αθήνας, θεάς Αθηνάς, το οποίο πριν από λίγο καιρό αναδύθηκε από τις αποθήκες του Μουσείου Ακρόπολης και ταξίδεψε στη Σικελία όπου και θα παραμείνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς από το Μουσείο Ακρόπολης και το "Χρυσό δόρυ" της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο

Η μαρμάρινη θεά φορά πέπλο, που οι πτυχές του αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος, και από πάνω στενή αιγίδα, περασμένη λοξά κάτω από την αριστερή μασχάλη. Στο κέντρο της αιγίδας υπήρχε αρχικά γοργόνειο, πιθανότατα μεταλλικό, προσαρμοσμένο στις οπές που ανοίγονται εκεί. Το σώμα της δε, είναι λυγισμένο καθώς στηριζόταν στο, χαμένο σήμερα, δόρυ που κρατούσε στο αριστερό χέρι.

Κι όμως, εκεί, που κάποτε χτυπούσε η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας, η Αθηνά βρήκε ένα δόρυ να την περιμένει και μάλιστα στην ίδια αίθουσα με αυτή που φιλοξενείται. Ένα ορειχάλκινο δόρυ που είχε ενταχθεί ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα της αρχαϊκής συλλογής του μουσείου ήδη από το 2019. Μόνο που αυτό το «Χρυσό δόρυ» δεν είναι ήρθε στο φως χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη. Είναι δημιουργία του 2018 και φέρει την υπογραφή της Ελληνίδας εικαστικού, Βένιας Δημητρακοπούλου.

Βένια Δημητρακοπούλου
Η γλύπτρια Βένια Δημητρακοπούλου

«Η συνύπαρξη των έργων ως μαρτυρίες διαφορετικών χρονικών στιγμών επιτρέπει μια συγκινητική συνομιλία μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου, συνδέοντας μέσω ενός κοινού λεξιλογίου τα μαχητικά χαρακτηριστικά της θεάς, με την ιδιότητά της ως Πρόμαχος, που συνοψίζονται στον δυναμικό συμβολισμό του δόρατος», δηλώνει γι’ αυτή τη συνάντηση η γνωστή εικαστικός.

Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο
Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο

Με ύψος που αγγίζει σχεδόν τα 2 μέτρα (1,96 μ.), το γλυπτό προέρχεται από τη σειρά Δόρατα σε μάρμαρο και ορείχαλκο με αιχμές και καμπύλες και παρέμεινε στο μουσείο μετά το πέρας της έκθεσης «Αρχέγονο Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Ιταλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ