- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από τον Μονέ στον Μπονάρ: Η μεγάλη γιορτή του ιμπρεσιονισμού στην Πάρμα
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Πάρμα: Τελευταίες ημέρες της μεγάλης έκθεσης για τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό - Από τον Μονέ στον Μπονάρ
Στο Palazzo Tarasconi της Πάρμα φιλοξενήθηκε μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον γαλλικό ιμπρεσιονισμό. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ακόμα λίγες μέρες, μέχρι τις 31 Μαΐου: περιλαμβάνει περισσότερα από εβδομήντα έργα —ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια— με τον τίτλο «Ιμπρεσιονιστές: 100 χρόνια στοχασμών. Οι ιμπρεσιονιστές από τον Μονέ στον Μπονάρ» και αποτελεί ένα πανόραμα του εικαστικού κινήματος που ξεκίνησε ο Κλοντ Μονέ και συνέχισαν ο Αλφρέ Σισλέ, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Τζοβάνι Μπολντίνι, Πολ Σεζάν, ο Ωγκύστ Ρενουάρ, ο Εντγκάρ Ντεγκά, η Μπερτ Μοριζό, ο Πιερ Μπονάρ, ο Φραντσέσκο Φιλιππίνι, ο Εντουάρ Μανέ, o Πολ Σέζαρ Ελέ.
Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ το 1926, παρουσιάστηκε ένα πρώιμο έργο του, η ελαιογραφία «Θύελλα στο Σαιντ Αντρές», που φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1857, καθώς και ένα άλλο που του αποδίδεται με τίτλο «Οι ψαράδες του Πουασί» φτιαγμένο στην ώριμη περίοδό του γύρω το 1882. Παράλληλα με τους ιμπρεσιονιστές δασκάλους, η έκθεση περιλαμβάνει έργα εκπροσώπων της Σχολής της Μπαρμπιζόν: του Καμίγ Κορό, του Τεοντόρ Ρουσό, του Σαρλ-Φρανσουά Ντομπινύ και του Ζαν-Φρανουά Μιγέ.
Ο ιμπρεσιονισμός αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στη Γαλλία και κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα Γ', σε μια εποχή που η Ακαδημία Καλών Τεχνών καθόριζε με τρόπο απόλυτο τα όρια της τέχνης. Αλλά οι καλλιτέχνες που ονομάστηκαν «ιμπρεσιονιστές» αρνήθηκαν τους περιορισμούς της Ακαδημίας και ταυτοχρόνως απέρριψαν τον ρομαντισμό, ο οποίος εστίαζε υπερβολικά στο συναίσθημα.
Παράλληλα με την Πάρμα, τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μονέ έγιναν αφορμή για μεγάλες ρετροσπεκτίβες στο μουσείο Orsay,, στο μουσείο Marmottan και στο Mουσείο de l'Orangerie στο Παρίσι, ενώ στην Geelong Gallery στην Αυστραλία αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο μεγάλη έκθεση με περίπου 70 έργα. Πρόκειται για τη συλλογή του θρυλικού εμπόρου τέχνης Paul Durand-Ruel, του ανθρώπου που ουσιαστικά «έχτισε» την αγορά των ιμπρεσιονιστών: περιλαμβάνει Moνέ, Ενουάρ, Πισαρό και λιγότερο γνωστούς μεταγενέστερους ιμπρεσιονιστές.
Επίσης, το Ζιβερνί, όπου βρίσκεται το σπίτι του Κλοντ Μονέ, έχει μετατραπεί φέτος σε κεντρικό τόπο προσκυνήματος για τους φίλους του ιμπρεσιονισμού. Μαζί με τις εκθέσεις, οργανώνονται ξεναγήσεις, installations και ιστορικές παρουσιάσεις για τη σχέση του Moνέ με τη Νορμανδία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.