- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Νατάσσα Παπαδοπούλου: «Under Acupressure» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Μας προσκαλεί σε ένα ιδιότυπο στούντιο πιεσοθεραπείας, σχολιάζοντας σκωπτικά τις συνθήκες εμπορευματοποιημένης ευεξίας
Η Νατάσσα Παπαδοπούλου παρουσιάζει την έκθεση «Under Acupressure» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για την ιδέα της πίεσης και τον τρόπο ενσώματης αντίστασης.
Το ρεφρέν από το περίφημο τραγούδι Under pressure (Υπό πίεση) των Queen και του Ντέιβιντ Μπόουι επαναλαμβάνεται αδιάκοπα χωρίς λέξεις. Υπό πίεση ραγίζουμε, αλλά στην έκθεση Under Acupressure η Νατάσσα Παπαδοπούλου αντιστρέφει τους πιεστικούς όρους και επανεξετάζει τρόπους ενσώματης αντίστασης. Από τις 17 Μαρτίου 2022 στο πλαίσιο του THF Raw δημιουργεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ένα ιδιότυπο στούντιο πιεσοθεραπείας, έναν παράξενο χώρο ανασήμανσης της φροντίδας εαυτού, σχολιάζοντας σκωπτικά τις συνθήκες εμπορευματοποιημένης ευεξίας.
Kανάλια ενέργειας και υποδόριες συνδέσεις, ενεργοποιημένοι μεσημβρινοί από τη ράχη στην επιφάνεια των άκρων, πορείες ελαφρά κάτω από το δέρμα και βαθύτερες διασυνδέσεις με όργανα, ιστούς και λέξεις. Σωματικές πιέσεις λαμβάνουν χώρα πάνω σε στρώματα γιόγκα και με μπουκάλια με αιχμές μάλαξης με θέα το κοινοβούλιο γλωσσικοί τροπισμοί ακολουθούν μουσικούς ρυθμούς.
Ένα βίντεο «εκπαίδευσης» ή «διαφήμισης» στο χώρο υποδοχής, συστήματα αυτομασάζ, που μπορεί να φορέσει ο επισκέπτης στην ταράτσα. Αναπροσαρμοσμένα μπουφάν πάνω σε καρέκλες καλούν τους επισκέπτες να ξαπλώσουν κοιτώντας τον ουρανό, μπουκάλια μπύρας-εμπρηστικοί μηχανισμοί παρέχονται για να κινηθούν με γυμνά πόδια, ενώ δερμάτινες προεκτάσεις των ρούχων εξαπλώνονται στο πάτωμα. Με τη χρήση τους, το πάτημα σημείων απελευθερώνει τη μυϊκή ένταση και προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, γίνεται αφορμή για ηρεμία ή διέγερση. Το κοινό θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έργα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παρουσία της καλλιτέχνιδας και ακολουθώντας τις οδηγίες της.
Ο Πάνος Γιαννικόπουλος για την έκθεση Under Accupressure της Νατάσσας Παπαδοπούλου
Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Πάνο Γιαννικόπουλο: «Η εμπειρία του εξεγερσιακού συμβάντος δε διαχωρίζεται από τη φροντίδα του εαυτού. Το μη αρμόζον, αυτό που μέσω της απώθησης γίνεται ανοίκειο, συγκροτεί στο Under Acupressure μια συνθήκη θαλπωρής. Το δέρμα έχει ιδιαίτερο ρόλο μέσα στο συμβολικό σύστημα που κατασκευάζει η Παπαδοπούλου. Η υφή του δέρματος συμπτύσσεται με την υφή της κειμενικότητας και της γλώσσας, το σώμα αποτελεί κείμενο και αντίστροφα. Η καλλιτέχνης δημιουργεί νέες γλωσσικές-σωματικές στρατηγικές, υπενθυμίζοντας τη σκέψη της Hélène Cixous για τη γραφή του σώματος, ορίζοντάς την ως δέρμα. Η Παπαδοπούλου προτείνει μια συνθήκη ρευστή, ένα ανοιχτό σημειακό σύστημα χωρίς γραμμικότητα, που δίνει χώρο για ανάπαυση και επιβράδυνση από τις συνθήκες κατανάλωσης πληροφορίας. Κατασκευάζει ένα πλαίσιο για μια απολαυστική επαφή με την πραγματικότητα μέσω τους σώματος, ενώ επανεξετάζει την έννοια της φροντίδας. Ιεραρχικές αντιθέσεις, όπως δραστηριότητα-παθητικότητα, λόγος-πάθος, σώμα-πνεύμα, κεφάλι-καρδιά τίθενται σε αμφισβήτηση. Η πειθαρχία αναταράσσεται και το ίδιο το σώμα αναδιαμορφώνεται καθώς οι προδιαγραφές της γλώσσας εκτρέπονται».
Ποια είναι η Νατάσσα Παπαδοπούλου
Η Νατάσσα Παπαδοπούλου ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Η καλλιτεχνική πρακτική της περιλαμβάνει time-based μέσα, performances, εγκαταστάσεις και συμμετοχικές παρεμβάσεις που καλούν τον θεατή να νιώσει τα έργα με το ίδιο του το σώμα. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία, χώρους τέχνης και καλλιτεχνικά ιδρύματα όπως: Komplot, Bρυξέλλες, Framer Framed, Άμστερνταμ, Kim? Contemporary Art Centre, Ρίγα, PuntWG, Άμστερνταμ, Het Nieuwe Instituut, Ρότερνταμ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ, Αθήνα, Hyle, Αθήνα, Nottingham Contemporary, Nottingham, Stedelijk Museum, Άμστερνταμ, De Appel, Άμστερνταμ, Buenos Tiempos international, Βρυξέλλες, Haus N Athen, Αθήνα, Kunstahalle Athena, Αθήνα, 7η και 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, MOMus–Museum of Contemporary Art, Θεσσαλονίκη.
Ποιος είναι ο Πάνος Γιαννικόπουλος
Ο Πάνος Γιαννικόπουλος είναι επιμελητής και ερευνητής με έδρα την Αθήνα. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις σε συνεργασία με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το GAMeC, Bergamo, Mediterranea 19 - Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée, San Marino, Haus N Athen, Αθήνα, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Τορίνο, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset, Αθήνα, Athens Biennale, Αθήνα, Snehta, Αθήνα, Korai, Λευκωσία. Ήταν Curatorial Fellow στο Schwarz Foundation (2016). Έλαβε το επιμελητικό βραβείο Premio Lorenzo Bonaldi per l'Arte – EnterPrize (2021). Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ARTWORKS.
INFO:
Νατάσσα Παπαδοπούλου, Under Acupressure
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, 18:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Μαΐου 2022
Ωράριο έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 - 17:00, Πέμπτη: 17:00 - 21:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.