- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας: Άνοιξε η έκθεση με τις τοιχογραφίες
Φτιάχνετε βαλίτσα για τη Σαντορίνη; Οι Κροκοσυλλέκτριες και η περίφημη Τοιχογραφία του στόλου εκτίθενται πλέον στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Ένα πέρασμα απλά επιβάλλεται
«Θηραϊκές τοιχογραφίες» στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας: 28 μοναδικές τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης για πρώτη φορά όλες μαζί
Την περίφημη Τοιχογραφία του στόλου, που χρονολογείται περίπου 3.700 χρόνια πριν και απεικονίζει το λιμάνι με τα καράβια, τους ναυτικούς και τους πολεμιστές και τους κατοίκους που τους υποδέχονται, αλλά και τις διάσημες Κροκοσυλλέκτριες μπορούν πλέον να δουν οι επισκέπτες στον δεύτερο εκθεσιακό όροφο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας που μόλις άνοιξε. Πρόκειται για γεγονός τεράστιας σημασίας καθώς πολλές από τις τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ και εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται εκ νέου μετά από είκοσι χρόνια, και μάλιστα όλες για πρώτη φορά στον τόπο προέλευσής τους, στην Σαντορίνη.
Στην προσωρινή έκθεση με τίτλο Θηραϊκές τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου, η οποία συμπληρώνει την μόνιμη έκθεση του μουσείου, εκτίθενται 28 τοιχογραφίες από ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο κτήριο της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι, την Δυτική Οικία και την Ξεστή 3. Ολόκληρο το εικονογραφικό πρόγραμμα της Δυτικής Οικίας καθώς και εκείνο δύο δωματίων της Ξεστής 3 παρουσιάζονται χωρίς παρεμβάσεις, στην αυθεντική τους διάταξη, ώστε ο επισκέπτης, περιηγούμενος στα τέσσερα δωμάτια των κτηρίων, να ανακαλύπτει το περιεχόμενο και τις αισθητικές αξίες αυτών των αριστουργημάτων.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κτιρίων της πόλης που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, οι τοιχογραφίες, πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία, προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της προϊστορικής εποχής σ’ αυτή τη διάσημη γωνιά του Αιγαίου.
Τα νέα όμως από το μουσειακό χάρτη του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού δεν τελειώνουν εδώ αφού, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στόχος είναι το 2022 να επαναλειτουργήσει ανακαινισμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, «εμπλουτισμένο με τα σημαντικότερα εκθέματα των τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος της δαιδαλικής κόρης από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας».
Κατά την πρόσφατη υπηρεσιακή επίσκεψή της στη Σαντορίνη, η επικεφαλής του υπουργείου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους αρμόδιους παράγοντες για έργα που αναμένεται να δρομολογηθούν σχετικά με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και του μεσοβυζαντινού ναού της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα, την ένταξη των αρχαίων καταλοίπων στους σύγχρονους οικισμούς του Καμαρίου και της Περίσσας, τη στερέωση μνημείων στην Αρχαία Θήρα, μελέτη ανάδειξης του θεάτρου στη Σελλάδα, αλλά και την αποκατάσταση του Γουλά στο Εμπορειό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.