Εικαστικα

1821 Πριν και Μετά: Μία μεγαλειώδης έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Μια μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκθεση «1821: Πριν και Μετά», στο Μουσείο Μπενάκη

«1821 Πριν και Μετά»: Μία μεγαλειώδης έκθεση που συνδιοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank.

To 2021 θα είναι μια σημαντική χρονιά στη μνήμη όλων στο μέλλον, για εμάς όμως, για την Ελλάδα και τους ελεύθερους Έλληνες είναι μια σημαντική χρονιά τώρα. Γιατί φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, είναι η ιστορική επέτειος της στιγμής που ο ελληνικός λαός -ενάντια σε όλες τις πιθανότητες- άρχισε να πολεμά για την απελευθέρωσή του.

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά αυτή τη σημαντική επέτειο, με μια μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης που έχει ποτέ διοργανωθεί για τον απελευθερωτικό αγώνα και το νεότερο Ελληνισμό, με τίτλο «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος». Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα και ένας μνημειώδης κατάλογος 1.218 σελίδων ταξιδεύουν τους επισκέπτες στα 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ VIDEOS: ΕΝΟΤΗΤΑ Ι, Ελληνισμός και Τουρκοκρατί, 1770 - 1821

Η έκθεση δεν άνοιξε στις 3 Μαρτίου 2021 όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Πλέον όμως είναι ανοιχτή και μέχρι το Νοέμβριο μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε 2.500 τ.μ. παρακολουθώντας την εκθεσειακή αφήγηση των αντικειμένων. Από την προετοιμασία για τον Αγώνα, την κορύφωση με την Ελληνική Επανάσταση έως και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του ελληνικού κράτους. Μέσα από έργα τέχνης, σπάνια ιστορικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης ζωντανεύουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), ο πόλεμος της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες ζωής του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 | Μουσείο Μπενάκη - NBG

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ VIDEOS: ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ, Επανάσταση και Ήρωες, 1821 - 1831

Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας, η Εθνική Τράπεζα στάθηκε αρωγός στην έκθεση «1821 Πριν & Μετά», προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη ελληνική τράπεζα που θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας, ανέλαβε θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας και συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία σε όλες τις καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ VIDEOS: ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ, Έλληνες και Κράτος, 1832 - 1880

Η επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη καταφέρνει σε λίγη ώρα να σε ταξιδέψει στο χρόνο και να σε συγκινήσει βάζοντάς σε στη ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων που έζησαν εδώ δεκάδες χρόνια πριν. Προγραμμάτισε μια επίσκεψη με όλη την οικογένεια, αφού το ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες.

Έκθεση «1821: Πριν και Μετά», στο Μουσείο Μπενάκη

Μάθε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.