- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Ο ΝΑR, κατά κόσμον Ιάκωβος, γεννήθηκε στην Ρωσία και από το 1991 είναι μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το street art από την ηλικία των 13 και χρησιμοποιεί σπρέι ή οποιοδήποτε υλικό του δίνει έμπνευση –ρούχα, καρφιά και παιχνίδια μεταξύ άλλων. Το εξώφυλλο του τεύχους 483 της A.V. φιλοξενεί ένα έργο του και, με αφορμή αυτό, μιλήσαμε μαζί του.
Γιατί NAR;
Επειδή βγαίνει από την λέξη ναρκωτικό και εκφράζει ακριβώς αυτό που κάνω. Αυτό που κάνω είναι ναρκωτικό για μένα.

Πότε και πώς μυήθηκες στον κόσμο του street art;
Το 1996 ήρθα σε επαφή με το σπρέι και από τότε δεν έχει σταματήσει ο εθισμός. Δεν θέλω να ανήκω σε κάποια κατηγορία αλλά σε όλες, γι’ αυτό και κάνω απ' όλα.

Θυμάσαι το πρώτο σου γκράφιτι;
Σχεδόν καθόλου, η μνήμη μου είναι περιορισμένη. Πάντως θυμάμαι σίγουρα πως χρησιμοποιούσα άλλο ψευδώνυμο.

Ποιο είναι το πιο περίεργο υλικό που έχεις χρησιμοποιήσει σε κατασκευή;
Προς το παρόν δεν έχω κάποιο που να μου φαίνεται, αλλά σαν υλικό αυτό που αγαπάω περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι θα έλεγα το μαζούτ.
Αν μπορούσες να φτιάξεις ό,τι έργο ήθελες σε οποιοδήποτε μέρος, τι θα ήταν αυτό;
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα ήθελα να κάνω, απλά τα περισσότερα θέλουν μεγάλη διαδικασία για να ολοκληρωθούν.
Πες μας δυο λόγια για το έργο που έφτιαξες για το εξώφυλλο της Athens Voice;
Το εξώφυλλο είναι μέρος ενός έργου που ολοκληρώθηκε μετά από 2 μήνες. Βγαίνει από το «can’t forget the beautiful lies that you said» και η κάθε λέξη είναι φτιαγμένη με διαφορετικό τρόπο. Ήταν κάτι που επηρέασε την ζωή μου και τα περισσότερα που κάνω πια.
Τι σκέψεις έκανες όταν είδες το έργο σου τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου που κυκλοφορεί σε όλη την πόλη;
Σαν να άξιζε όλο αυτό που έκανα γιατί εκεί που βρίσκεται το έργο δεν το βλέπει κανείς. Μια ικανοποίηση.

Πώς προέκυψε το έργο με τα πολλά «συγγνώμη»;
Τελευταία παρατηρώ τα πάντα και έτσι άκουγα συχνά την έκφραση «χίλια συγγνώμη». Μου φαίνεται όμως ότι χάνει την έννοιά του όταν το λες, είναι αλλιώς να το γράφεις, είναι αρκετά βασανιστικό. Το επόμενο που θέλω να κάνω είναι το «χίλια ευχαριστώ», αλλά με άλλο τρόπο.
Τη δουλειά του NAR μπορείτε να βρείτε στο αγαπημένο ημερολόγιό του. O NAR συμμετέχει αυτή την περίοδο στην έκθεση graffiti & street art «No respect» που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών μέχρι τις 13/07.
Ο ΝΑR γεννήθηκε στην Ρωσία και από το 1991 είναι μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη της δημιουργίας και η έλλειψη χρημάτων τον έχουν οδηγήσει στο να κάνει δημιουργίες και κατασκευές με υλικά τα οποία ο περισσότερος κόσμος πετάει ή παραμελεί δίπλα στους κάδους σκουπιδιών, τους δρόμους ή στα εγκαταλελειμμένα κτίρια που εκθέτει. Ο Ιάκωβος γράφει φράσεις με μαζούτ, σκαλίζει σε άδεια σπρέι και καίει μοκέτες με τις σκιές που μένουν από το κάψιμο να σχηματίζουν μορφές. Δουλεύει επίσης με υλικά όπως καρφιά, κουμπιά, παιχνίδια, ρούχα και οτιδήποτε άλλο του δώσει έμπνευση. Όλο το χρόνο που διαθέτει τον ξοδεύει σε αυτά που κάνει, τον υπόλοιπο τον αξιοποιεί στο περίπτερο που δουλεύει. Θα ήθελε να έχει πολύ περισσότερο χρόνο και οικονομική άνεση για να ασχολείται με αυτό που αγαπάει πιο πολύ από κάθε τι, απλά να δημιουργεί.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.