- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Takis: Έκθεση στο νέο microsite του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Στόχος του υλικού είναι να αναδείξει την επίδραση του Takis στη σύγχρονη τέχνη ήδη από τη δεκαετία του 1960
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει το νέο microsite με υλικό του καταλόγου της έκθεσης «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου».
Οι επισκέπτες του νέου microsite του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2020 online με ελεύθερη πρόσβαση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, το υλικό του καταλόγου της έκθεσης «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου».
Η έκθεση, μια συμπαραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Tate Modern και το MACBA Museud’Art Contemporanide Barcelona, ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στην Αθήνα από τις 20 Μαϊου έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.
Στα 70 χρόνια της δημιουργικής πορείας που διήνυσε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο Takis παρήγαγε μερικά από τα πιο εμβληματικά και ριζοσπαστικά έργα τέχνης του εικοστού αιώνα, επιδρώντας καταλυτικά στην πρωτοπορία της μεταπολεμικής Ευρώπης.
Τρία θεματικά δοκίμια σχετικά με το έργο και την πρακτική του καλλιτέχνη, καθώς και η συζήτηση του Takis με τον συγγραφέα και κριτικό Maїten Bouisset, γίνονται προσβάσιμα δωρεάν στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθοδηγώντας τον αναγνώστη στα κεντρικά θέματα του έργου του: μαγνητισμό και μέταλλο, φως και σκοτάδι, ήχο και σιωπή. Στόχος του υλικού που παρουσιάζεται είναι να αναδείξει την επίδραση του Takis στη σύγχρονη τέχνη ήδη από τη δεκαετία του 1960, κάνοντας διαθέσιμο το έργο του όχι μόνο στους ειδικούς αλλά και στους θαυμαστές του.
Τα κείμενα υπογράφουν ο Guy Brett, επιμελητής της έκθεσης και ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς επιμελητές και συγγραφείς τέχνης, ο Michael Wellen, συνεπιμελητής και επιμελητής διεθνούς τέχνης στην Tate Modern του Λονδίνου και η Melissa Warak, βοηθός Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο. Επιπλέον, πλούσιο φωτογραφικό υλικό δίνει την ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς ψηφιακά στα έργα της έκθεσης, καθώς και σε ιστορικές φωτογραφίες από την εξέλιξη της πορείας του καλλιτέχνη – υλικό για το οποίο συνολικά και κατ’ εξαίρεση παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η άδεια να δημοσιευθεί με ελεύθερη πρόσβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και παρά τους περιορισμούς που κατά κανόνα ισχύουν.
Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και των Μελών της Επιτροπής Υποστήριξης Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Takis στην Athens Voice
Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο της Ειρήνης Φρεζάδου «O Takis που γνώρισα»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.