- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
27 καλλιτέχνες στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη μετά το lockdown
Μετά από 45 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης μια απάντηση στην νέα κατάσταση πραγμάτων.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, «Νέα από το ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή»: 27 καλλιτέχνες στην πρώτη ομαδική έκθεση μετά το lockdown. Δείτε τα έργα.
Η άνοιξη του 2020 σηματοδότησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το lockdown μας έδωσε το διάλειμμα που πάντα ζητούσαμε. Τι κάνουμε όμως με όλο αυτό τον χρόνο που ξαφνικά έχουμε; Σε αυτό το ερώτημα απαντούν 27 εξαιρετικοί καλλιτέχνες της Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πρώτη έκθεση μετά την καραντίνα με τίτλο «Νέα από το ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή». Είναι η εξέλιξη της σειράς των newsletters που έστελνε η γκαλερί όλη τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Ενώ όλα τα μελλοντικά σχέδια ξαφνικά ακυρώθηκαν, η τέχνη επιμένει, επιβεβαιώνοντας την δύναμη της ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή. “Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή” είναι η πρώτη έκθεση μετά από 45 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο τρόπο ζωής. Ξετυλίγοντας τα νήματα μιας από τις ίσως λιγότερο ενεργές περιόδου της ζωής μας. Η έκθεση πραγματεύεται έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε μια αταξινόμητη περίοδο, όπου η έμπνευση ακόμα και για την ίδια την ζωή είχε θολώσει. Μια περίοδο όπου ο χρόνος δεν είχε καμία αξία· όπου θλιβερά νέα ταξίδευαν αμέσως από την μία άκρη της γης στην άλλη, ενώ οι άνθρωποι όχι· έμεναν ακίνητοι παρατηρητές. Όπου σαν πρωταγωνιστές ταινίας φαντασίας, είχαμε χρέος να περιοριστούμε ανάμεσα στους τοίχους των σαλονιών μας ώστε να σώσουμε την ανθρωπότητα.
Καλούμαστε λοιπόν να αναπροσαρμόσουμε τις ζωές μας και τις αξίες μας εν μέσω συνθηκών παγκόσμιας επισφάλειας. Οι καλλιτέχνες όμως ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένοι σε καταστάσεις αβεβαιότητας και έβρισκαν καταφύγιο στα ατελιέ τους. Ιστορικά, - τουλάχιστον στο πλαίσιο της δυτικής Iστορίας της Tέχνης- οι καλλιτέχνες ήταν αυτοί που έκαναν συχνά την διαφορά σε ταραχώδεις καιρούς. Είναι σαν μια έμφυτη ευθύνη - ανάγκη του καλλιτέχνη ν’ αφουγκραστεί, ν’ αποτυπώσει και να δώσει μορφή, ως απάντηση στην νέα κατάσταση πραγμάτων. Σε καιρούς αδράνειας η αναγέννηση έρχεται μόνο μέσα από όσους μπορούν να οραματιστούν νέες προοπτικές. Επομένως χρειάζεται η εύρεση νέων εικόνων και γλώσσας που να μιλούν για την καινούρια πραγματικότητα.
Συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Γ. Αδαμάκης, Α. Αθανασιάδη, Δ. Αϊδίνης, Β. Αναστασοπούλου, Γ. Αυγέρος, Μ. Γκολέμας, Δ. Εφέογλου, Φ. Θεοδωρίδης, Χ. Κοντοσφύρης, Χ. Κεχαγιόγλου, Τζ. Κωδωνίδου, Κ. Μορταράκος, Ν. Μόσχος, Β. Μπεχράκη, Ξ. Μπήτσικας, Ζ. Ξαγοράρης, Σ. Παπακώστα, Α. Παπακώστας, Ν. Πουλαντζά, Ι. Ράλλη, Σ. Ρόκος, Μ. Σταμπούλου, Ν. Τρανός, Μ. Χάρος, Cacao Rocks, G. Fambris.
9/6 - 31/7. Η A.V. χορηγός επικοινωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καλλιτέχνης φέρεται να πραγματοποιεί πλέον ιδιωτικές πωλήσεις σε επιλεγμένους συλλέκτες
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.