Εικαστικα

Ψάχνοντας του λωτοφάγους στην The Blender Gallery

Εγκαίνια διατομικής έκθεσης του Αλέξανδρου Μαγκανίωτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο «Where are the Lotus Eaters».

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lotus_eaters_1.jpg
Κωνσταντίνος Πάτσιος, The Vicious Circle, 40x50 cm, mixed media σε χαρτί

Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Where are the Lotus Eaters» του Αλέξανδρου Μαγκανίωτη και Κωνσταντίνου Πάτσιου, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στην The Blender Gallery.

Η Τhe Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα) παρουσιάζει την διατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο «Where Are the Lotus Eaters». Tα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00,  ενώ η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2020. Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί Dj set από τον Photoharrie.

lotus_eaters_5.jpg
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αγαμέμνονας, 80x120 cm

Πού είναι οι λωτοφάγοι;
Με αυτήν την αναπάντεχη ερώτηση, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης παρουσιάζουν τις προτάσεις τους αναζητώντας τις αδιόρατες εκείνες γραμμές που συνδέει το έργο τους, σχετιζόμενες με την έννοια της μνήμης αλλά και τις παραπομπές τους σε μύθους, μνημεία και έργα τέχνης της αρχαιότητας, μ' έναν ευρηματικό και ανατρεπτικό τρόπο.       

lotus_eaters_4.jpg
Κωνσταντίνος Πάτσιος, The Vicious Circle, 40x50 cm, mixed media σε χαρτί

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος συνδυάζει κολάζ και ζωγραφική με μια σύγχρονη αντίληψη, διερευνώντας νέες δυνατότητες αναπαράστασης και αφήγησης. Οι συνθέσεις του εγείρουν ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως, οι αναφορές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενώ η χρήση και η αξιοποίηση φωτογραφικών αρχείων είναι πρωταρχικής και καθοριστικής σημασίας. '

lotus_eaters_3.jpg
Κωνσταντίνος Πάτσιος, The night of the pencils, 100x120 cm, mixed media on canvas

Με κριτική διάθεση, παρουσιάζει τις αποσπασματικές εικόνες-σπαράγματα ενός θρυμματισμένου και περίπλοκου κόσμου –των αντιφάσεων και των παγιδεύσεων, των βεβαιοτήτων και των ανατροπών του– στην προέκταση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, των ιδεολογιών και της ιστορίας, του παρελθόντος και του παρόντος, των ατομικών και συλλογικών βιωμάτων, επιζητώντας τη συμμετοχή και τη συνενοχή του θεατή, ο οποίος θα πρέπει να εμβαθύνει και να εντοπίσει όλες εκείνες τις συνδέσεις που ενοποιούν και συνέχουν νοηματικά τις εικόνες.

lotus_eaters_6.jpg
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Not at Home

Οι συνθέσεις του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη συγκροτούν, στο μεταίχμιο «φυσιολογικού», «παράδοξου» και «αμφίσημου», ευφάνταστα, νοητικά και αισθητικά, κολάζ στα οποία το σουρεαλιστικό πνεύμα και το καταλυτικό χιούμορ συνδιαλέγονται με τη μνήμη, τα σύμβολα, την ιστορία και την καθημερινότητα, τον κόσμο των αρχαίων μύθων και του ομηρικού Οδυσσέα.

Οι απροσδόκητες συναντήσεις, το παιχνίδι των μεταμορφώσεων, η προβολή ενδόμυχων φόβων, φαντασιώσεων και εμμονών, ενεργοποιούν μια διαφορετική συνθήκη. Παράλληλα, η διερεύνηση των ορίων μεταξύ εικόνας-λόγου/κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους, συνιστά βασική παράμετρο του προβληματισμού του. Η ενότητα με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της αλφαβήτου) και τις εικόνες τους –όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα– είναι ενδεικτική των προθέσεών του προς αυτήν την κατεύθυνση, ορίζοντας, ταυτόχρονα, ένα πρωτότυπο αλφάβητο της ίδιας της ζωής και της περιπέτειάς της.

Κείμενο: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης.

lotus_eaters_2.jpg
Κωνσταντίνος Πάτσιος, The New Babylon, 140x220 cm, collage σε χαρτί

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ