- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δημιουργεί «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου»
Η αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη για το Έτος Χαλεπά με 60 προσωπογραφίες
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, του σημαντικότερου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας και ενός απ’ τους πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, και ο Δήμος Τήνου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν το 2018 ως έτος μνήμης του μεγάλου καλλιτέχνη παρουσιάζοντας μια σειρά αφιερωματικών εκδηλώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου η αναδρομική έκθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου». Η έκθεση του καταγόμενου από τον Πύργο και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ζωγράφου περιλαμβάνει 60 προσωπογραφίες ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που τον καθόρισαν, μια σύνοψη ζωγραφικών πορτρέτων όλης της καλλιτεχνικής του περιόδου. Ανάμεσά τους και το πορτρέτο του Χαλεπά, που επελέγη ως λογότυπο όλου του Έτους Χαλεπά 2018. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα αναπτυχθούν καλλιτεχνικές δράσεις (ξεναγήσεις, συζητήσεις με καλλιτέχνες και το κοινό, κ.λπ.) και θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον ζωγράφο.
Τα πορτρέτα του, «άλλοτε εικόνα φευγαλέα, σκιτσογραφική με λανθάνουσα παρατηρητικότητα και άλλοτε με επιμονή στην ακριβή καταγραφή των φυσιογνωμικών ιδιαιτεροτήτων». Πορτρέτα που διακρίνονται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές και ματιέρες. Κάτι που προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές στο ύφος: «είναι πορτρέτα άλλοτε ημιτελή και ηθελημένα πρόχειρα και άλλοτε επιμελημένα και τεχνικά άψογα».
Όπως λέει ο Π. Ζουμπουλάκης, τα έργα που θα εκτεθούν είναι αποτέλεσμα 60 χρόνων εργασίας, ενώ αναφέρεται στο καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Χαλεπά χαρακτηρίζοντας την προσωπικότητα του «ανυπέρβλητη». Στις αυτοπροσωπογραφίες του παρατηρούμε τις ανεπαίσθητες αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, καθώς κυλάει ο χρόνος και οι εποχές. Κάποιοι αποδίδουν στον Π. Ζουμπουλάκη ψυχογραφικές και ψυχολογικές ικανότητες. Ο ίδιος λέει: «Αν σχεδιάσεις σωστά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, τα συναισθήματα βγαίνουν αυτόματα». Την έκθεση επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης.
Ο Π. Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ. Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό καθώς και σε πολλές διεθνείς Biennale. Έχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια και έχει επίσης ασχοληθεί με την διακόσμηση και την διαφήμιση. Εικονογράφησε διηγήματα σε περιοδικά, συμμετείχε σε εικονογραφήσεις ημερολογίων και βιβλίων και έχει επίσης διδάξει εφαρμογές, ελεύθερο σχέδιο και χρώμα και διακοσμητικές εφαρμογές και χρώμα στο χώρο. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Πέτρος Ζουμπουλάκης, «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου». Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», Πύργος, Τήνος. Διάρκεια έκθεσης: Ως 30 Ιουλίου 2018
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.