- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστροφή στο σπίτι-μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, που άνοιξε ξανά
Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι πάντα ο Κολοσσός του Αμαρουσίου!
Το 1965 στο Μαρούσι, ο Γιάννης Τσαρούχης χτίζει το σπίτι αλλά και το ατελιέ του: στο νούμερο 28 της οδού Πλουτάρχου, ο ζωγράφος στήνει τον προσωπικό του χώρο, ενώ στον πρώτο όροφο και το δώμα της οικίας το εργαστήριό του γίνεται το περίφημο πεδίο-εργοτάξιο σωμάτων, πινέλων, χρωμάτων, ιδεών και της εμβληματικής ζωγραφικής του.
Το 1981 ο ίδιος ο Τσαρούχης ιδρύει το περίφημο Ίδρυμα Τσαρούχη, προσδίδοντας στον πάνω όροφο και την ιδιότητα του εκθεσιακού χώρου. Διοργανώνει εκθέσεις, το αποκαλεί «το Μουσείο Αμαρουσίου», εδώ βρίσκεται πλέον η ζωή του όλη.
Πίνακες, σημειώσεις, βιβλία, ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που προπάντων χάρη σε αυτό, το φωτογραφικό αρχείο, μπορεί σήμερα η Αθήνα να ξαναζήσει στον ρυθμό και την αύρα του. Την αισθητική των ιδεών αλλά και της «πράξης» του: έως και τις 31 Μαΐου, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν αλλά και να νιώσουν πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης από το 1966 έως και το 1989. Μια πιστή απόδοση του «τόπου», του χώρου και φυσικά των συναντήσεών του. Με φίλους, «μοντέλα», προσωπικά του αντικείμενα, φώτα και σκιές που χειρίζονταν με μαεστρία, έργα καρφιτσωμένα σε τοίχους ή υφασμάτινα «διαστήματα»: όλα αφημένα να πλέουν ελεύθερα, μποέμ, ξέγνοιαστα.
Έργα σε πιστά αντίγραφα, σε φυσίκ μέγεθος, «Αισθανόμουν πάντα την ανάγκη να κάνω ζωγραφική μεγάλου μεγέθους», μια πιστή δηλαδή απόδοση του «τσαρούχιου» κόσμου. Ο διονυσιασμός, το γλέντι, η ομορφιά, η παιδική αέναη ως προς την απλότητα της φόρμας και της αλήθειας ματιά του, η αγιογραφική του προσέγγιση σε εικόνες τοπίων και ανθρώπων, αυτή δηλαδή η γήινη μα και εξαϋλωτική, μυθική αλλά και τόσο ριζωμένη με το εδώ και τώρα των ηρώων του, συνιστούν μια υπέρτατη ευκαιρία για να ξανασυνδέσουμε με την ελληνικότητα του ζωγράφου.
Μέσω Αμαρουσίου κι ενός μουσείου που πήρε ξανά ζωή χάρη στην Documenta 14: στο πλαίσιό της όχι μόνο εκτέθηκαν μέρη της σκηνογραφικής μελέτης του Τσαρούχη, αλλά και πραγματοποιήθηκαν βασικές επισκευές στο κτίριο. Ανακαινισμένο σήμερα το Μουσείο Τσαρούχη παίρνει ζωή. Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου.
Φαντάσου το, είναι σαν να μπαίνεις πάλι εκεί! Στο εργαστήριο του κυρίου Γιάννη. Ο χρόνος παγώνει, ο ζωγράφος είναι σαν να είναι πάλι εκεί, φωνές, παιχνίδια, φίλοι, χρώματα, σώματα, επιθυμίες, γέλια, μια βόλτα-εμπειρία.
Η έκθεση «Το εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη» σε γυρίζει στο παρελθόν. Όχι όμως με μια ρετρό διάθεση, αλλά σαν νοσταλγία μέλλοντος. Μια μυστικιστική - φανερή, μια σιωπηλή- θορυβώδης συνύπαρξη που επανασυστήνει τον ζωγράφο. Που απεικόνισε θαυμαστά το είναι του. Και το όλον μας: από την αρχαιότητα έως και το τώρα, μέσα στο θρυμματισμένο μωσαϊκό δηλαδή της ιστορίας μας, η ζωγραφική του δεν συνθέτει τίποτα άλλο πέρα από την αναζήτηση της χαμένης μας ταυτότητας.
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Τιμή εισόδου: 3 ευρώ
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση «Κ. ή ο συλλογικός τρόμος του ατομικού» από το Ίδρυμα Η Άλλη Αρκαδία ξεκίνησε το ταξίδι της στην Αθήνα το 2024 και θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο Clam Gallas Palace
Για άλλον έναν Μάιο, έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, συλλέκτες και γκαλερί θα ανταμώσουν στη Θεσσαλονίκη
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.