Εικαστικα

Πολιτική Ανυπακοή: H queer έκθεση φωτογραφίας και βίντεο επιστρέφει για 6η φορά

Φετινό θέμα: Νέον vs. Φύση

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Boston Elements - Wadley
Boston Elements - Wadley

george_kanis_press.jpg
George Kanis

Πολιτική Ανυπακοή: Η έκθεση που συζητιέται και ανοίγει τις πύλες της για την κοινότητα και τους φίλους, θέτοντας υπο αμφισβήτηση και πειραματισμό κάθε είδους διάλογο, επιστρέφει για 6η φορά, φέτος στο Ρομάντσο. Θέμα της η Φύση ενάντια στο Νέον.

Το Νέον ανακαλύφθηκε το 1898 από τους Βρετανούς χημικούς Sir William Ramsay (1852-1916) και τον Morris W. Travers (1872-1961) στο Λονδίνο. Το όνομα Neon προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει νέο και αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Όπως αναφέρει ο επιμελητής Μενέλας Σιαφάκας «Θα μπορούσαμε όμως να καταφέρουμε να του δώσουμε και μια νέα queer σημασία πάνω στις αναδυόμενες έννοιες της ρευστότητας στο φύλο, τη σεξουαλικότητα και γιατί όχι τις ρομαντικές σχέσεις.  (π.χ. νεόφυλόφυλος, νεο-ρομαντικός)».

Το κάλεσμα είναι για τους καλλιτέχνες, να παράγουν έργα που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους σκέψεις για τα αντικρουόμενα ζεύγη: τεχνολογία έναντι φύσης, επιστήμη εναντίον γης μητέρας, πολιτισμός εναντίον ζούγκλας, αστικά τοπία έναντι αγροτικών τοπίων, "φυσικές" σεξουαλικότητες έναντι "αφύσικων" σεξουαλικοτήτων και φύλων,  φυσικά σώματα έναντι των χειρουργικά ενισχυμένων, φυσικές ορμές έναντι  πολιτισμένης συμπεριφοράς.                 

Stamatopoulos Nikos
Stamatopoulos Nikos

Η έκθεση
Δεκαεπτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα ερμηνεύσουν την πάλη, το φλερτ και το διάλογο ανάμεσα στην τεχνολογία και τη ‘’φύση’’.  Φωτογραφίες και βίντεο θα παρουσιαστούν στον πρώτο όροφο του Ρομάντσο στην καρδιά της Αθήνας.  Ο εκθεσιακός χώρος γίνεται χώρος ελεύθερης queer έκφρασης.

Συμμετέχουν:
Πλάνετ Αντζούρλα (GR), Emmanuel Barrouyer (FR), Falon Cañon + Huntertexas (COL), Λάμπης Χολόπουλος (GR), Παύλος Δρίβας (GR), Boston Elements+Wadley Wadley (USA), Χρυσόστομος Γαλαθρής (GR), Dimitris Gketsis (GR), George Kanis (GR), Κωνσταντίνος Μενελάου (GR/UK),  Menelas (GR), Stiofan O'Ceallaigh (UK), Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (UK/GR), Χάρης Σαβόπουλος (GR), Νίκος Σταματόπουλος (GR),  Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη  (GR)

Drag queens read homoerotic poetry
Drag queens read homoerotic poetry

Drag Queens διαβάζουν Ομο-Ερωτική Ποίηση #2
Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία η Άννα Γούλα και τα κορίτσια της επιστρέφουν στη σκηνή την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Drag queens της νέας αθηναϊκής σκηνής θα απαγγείλουν ερωτικά ποιήματα και θα τραγουδήσουν κάτω από την καθοδήγηση της ποπ τρας ιέρειας Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη. Με τις: Melita Scabeau, Zackie Oh, Vanessa Cardui και συμμετοχή Holly Grace και Aphrodite HGW  (21:30, εισητήρια: 5€)

Konstantinos Menelaou
Konstantinos Menelaou

The Neon Garden
Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου το κοινό καλείται να παίξει με διάφορες μορφές ερωτικής έκφρασης συμμετέχοντας σε ομιλίες και παρουσιάσεις queer πολιτισμού και ανάτασης.

14:00-16:00 Εμφυλο: επιτελεστικότητα στα θεάματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήριο ο Θωμάς Διάφας θα εξετάσει θέματα έκφρασης φύλου στην τέχνη αλλά και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.  Εργαστήρι στα ελληνικά με ελεύθερη συμμετοχή – αν θες στείλε e-mail στους διοργανωτές: Menelas74@gmail.com

16:30-17:30 Queer Gothic και η Ελληνική επαρχία (Ελληνικά).  Ο Kρητικός συγγραφέας Γιάννης Θωμαδάκης θα μας παρουσιάσει τι είναι το queer gothic, εμπλουτισμένο με αποσπάσματα από το βιβλίο του «Το στοιχειωμένο λιβάδι» (εκδόσεις Nightread) σε ανάγνωση από τον καλλιτέχνη Θωμά Διάφα.

18:00-19:00 «Τί να κάνετε με έναν gay ναζί σε συνεντεύξεις για δουλειά»: Facebook, λαγνεία και υπαρξιακός σοδομισμός (Αγγλικά) Ομιλία-ντελίριο που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στο facebook, την τρομο-λιτότητα και την queer επιθυμία μέσα από εικόνες, κλιπάκια και τελετουργίες αυτο-έκθεσης. Για άλλη μια φορά ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος θα μας βάλει σε σκέψεις.

Emmanuel Barrouyer
Emmanuel Barrouyer

Εκλεκτός καλεσμένος: Emmanuel Barrouyer
Το Civil Disobedience είναι σε στενή συνεργασία με το Balaclava.Q network με στόχο την ενδυνάμωση επικοινωνίας μεταξύ queer καλλιτεχνών ανά τον κόσμο. Μετά την επιτυχία της επίσκεψης του διευθυντή του Balaclava.Q  Stiofan O'Ceallaigh, τώρα έρχεται ο καλλιτέχνης Emmanuel Barrouyer από το Παρίσι της Γαλλίας. Ο Emmanuel θέλει να γνωρίσει την queer καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας και να αναπτύξει σχέσεις και μελλοντικές συνεργασίες

Πρόγραμμα

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ( ανοιχτά 21:00-24:00)
Εγκαίνια, 21:00

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου (ανοιχτά 14:00-24:00)
Drag Queens διαβάζουν Όμο-Ερωτική Ποίηση #2, 21:30 (ισόγειο)

Σάββατο 25 Νοεμβρίου-The Neon Garden (ανοιχτά 12:00-22:00)

  • Εμφυλο: επιτελεστικότητα στα θεάματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (εργαστήρι) 14:00-16:00
  • Queer Gothic και η Ελληνική επαρχία (παρουσίαση) 16:30-17:30
  • Τι Να Κάνετε με ένα Γκέι Ναζί σε μια Συνέντευξη για Δουλειά (ομιλία-παράσταση στα αγγλικά) 18:00-19:00

Κυριακή 26 Νοεμβρίου (ανοιχτά 12:00-19:00)

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ακατάλληλες για ανηλίκους λόγω της σεξουαλικής φύσης του περιεχομένου. Ο εκθεσιακός χώρος είναι ασφαλής για ελεύθερη queer έκφραση χωρίς προκαταλήψεις.

Ρομάντζο, Αναξαγόρα 3, Αθήνα, 216-7003325
Επιμελητής: Μενέλας Σιαφάκας
www.civildisobedience.gr
https://www.facebook.com/events/1347497222026026/
https://www.facebook.com/MenelasArt/
https://www.facebook.com/events/1946091505407734

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ