Εικαστικα

Δελφοί: «Το κέντρο του κόσμου δεν μπορεί να είναι κλειστό»

Τσακωμοί και αντεγκλήσεις τοπικών φορέων και ΥΠΠΟ για τις ώρες λειτουργίας κάθε Τρίτη - Τι δηλώνει στην Athens Voice ο αντιδήμαρχος Δελφών

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
380433-784655.jpg
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συλλογή Ουφίτσι στη Φλωρεντία: Κλειστή τη Δευτέρα. Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι: Κλειστό την Τρίτη. Μουσεία του Βατικανό: Κλειστά την Κυριακή (εκτός από την τελευταία κάθε μήνα).

Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ισχύει και για το Μουσείο των Δελφών; Ο αντιδήμαρχος Δελφών Νεκτάριος Μίχος είναι κατηγορηματικός: «Το κέντρο του κόσμου πρέπει να είναι πάντα ανοικτό». Η αρχική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να κατεβαίνουν τα ρολά κάθε Τρίτη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου λόγω μειωμένου προσωπικού στον τομέα της φύλαξης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινότητα, ωθώντας την ηγεσία του υπουργείου σε στροφή 180 μοιρών*. 

Μιλώντας στην Athens Voice ο κ. Μίχος κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου** να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση στο υπουργείο για να μην κλείσει ούτε μια ημέρα τόσο το Μουσείο όσο και ο Αρχαιολογικός Χώρος. Αφού τονίζει ότι «οι Δελφοί λειτουργούν κανονικά όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας», χαρακτηρίζει «ημί-μετρο» τη νέα ανακοίνωση του υπουργείου για άνοιγμα ορισμένων μόνο αιθουσών και τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου, κάθε Τρίτη, έτσι ώστε ο επισκέπτης να πάρει μια μικρή «γεύση» από τον αρχαιολογικό πλούτο.

«Οι Δελφοί είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος, πίσω μόνο από την Ακρόπολη. Το στοιχείο αυτό δείχνει και τη σπουδαιότητά τους, καθώς και το ενδιαφέρον το οποίο προκαλούν σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και ειδικά από την Ασία (Κινέζους, Ιάπωνες). Το να είναι λοιπόν ανοικτή μία μόνο αίθουσα από τις συνολικά έξι, στην προκειμένη περίπτωση αυτή με τον Ηνίοχο, είναι σαν να είναι κλειστό. Το ίδιο ισχύει και με τον αρχαιολογικό χώρο, όπου ο επισκέπτης φθάνει μέχρι το Ναό του Απόλλωνα και δεν μπορεί να συνεχίσει για να δει το Στάδιο και το Θέατρο» προσθέτει ο κ. Μίχος.

Ήδη, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Μουσείου με τη συμμετοχή σύσσωμου του ΔΣ, μελών πολιτιστικών συλλόγων και εκπροσώπων τοπικών φορέων, οι οποίοι χαρακτήρισαν «επιζήμια» και «απαράδεκτη» την απόφαση αυτή.

Χάνονται μεγάλα έσοδα

Ο αντιδήμαρχος Δελφών δίνει έμφαση και στις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στην τοπική όσο και την περιφερειακή οικονομία η μη επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τη λειτουργία του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου τις Τρίτες.

«Αν αναλογιστούμε ότι κάθε Τρίτη έχουμε 1.800 με 2.000 επισκέπτες και το εισιτήριο είναι 6 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι τα διαφυγόντα έσοδα είναι μεγαλύτερα από το "κέρδος" που θα έχει το υπουργείο από τη μη πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη χειμερινή περίοδο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα (μόνιμες προσλήψεις).

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω καθυστερήσεων στην πρόσληψη των εποχικών φυλάκων. Κάθε χρόνο, κατά τη μετάβαση από την καλοκαιρινή στη χειμερινή περίοδο, προκύπτει ένα μικρό κενό, το οποίο όμως καλύπτεται εσωτερικά μέχρι να έρθουν οι καινούριοι εργαζόμενοι. Για πρώτη φορά, εφέτος, υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση» εξηγεί.

Να φέρουν προσωπικό από γειτονικά μουσεία

Έχοντας εκφράσει τη δυσπιστία του για το κατά πόσο τα κενά θα έχουν καλυφθεί έως τον Δεκέμβριο (όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο), ζητεί την άμεση μεταφορά προσωπικού από γειτονικά μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. μοναστήρι του Οσίου Λουκά, Δίστομο), επαναλαμβάνοντας όμως ότι «οι Δελφοί έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα υπο-στελέχωσης στο μέλλον».

«Ήμουν την Τρίτη με κάποιους ξεναγούς. Είχαν έρθει παιδιά από το εξωτερικό. Μέσα στο 7ήμερο πρόγραμμά τους είχαν βάλει και μια επίσκεψη στους Δελφούς. Θα φύγουν χωρίς να τους δουν. Είναι απαραίτητο το κέντρο του κόσμου να είναι πάντα ανοικτό» προσθέτει.

«Δεν είναι μόνο οι Δελφοί που χάνουν έσοδα. Είναι και οι γειτονικές περιοχές, στις οποίες οι τουρίστες μπορούν να κάνουν μια εκδρομή (π.χ. Ιτέα)» συμπληρώνει.

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, κλειστές έμειναν οι αίθουσες που φιλοξενούν τη σφίγγα των Ναξίων, τον θησαυρό των Σιφνίων, τους δύο κούρους, τα χρυσελεφάντινα αγάλματα, τον ασημένιο ταύρο, τον ομφαλό και τις μετόπες του ναού του Απόλλωνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού θα έχουν γίνει μέχρι αρχές Δεκεμβρίου και με αυτές θα καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία.

Ερώτηση από τη ΝΔ

Για το ζήτημα αυτό έκαναν ερώτηση στη Βουλή η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α ́ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας,.

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Εδώ και καιρό γνώριζε ότι οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού έληγαν και δεν έπραξε τίποτε. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα οδηγήσει στην αναστολή για μία ημέρα την εβδομάδα τη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είναι αδιανόητο να επισκέπτονται τουρίστες τους Δελφούς και να βρίσκουν κλειστά το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο. Τουριστική ανάπτυξη με τέτοιες συνθήκες λειτουργίας δεν γίνεται» ανέφεραν.

-------------------------------

* H ανακοίνωση του Υπουργείου ΠολιτισμούΚαι τις Τρίτες θα είναι ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών έως το ύψος του ναού του Απόλλωνα, την αίθουσα του Ηνιόχου του Μουσείου και το Ιερό της Προναίας με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ,  μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου για τους χειμερινούς μήνες.

** Το ψήφισμα του ΔΣ ΔελφώνΤο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που ανακοινώθηκε σήμερα, 03.11.2017, περί διακοπής λειτουργίας του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών κάθε Τρίτη την προσεχή χειμερινή περίοδο, την οποία Απόφαση κρίνει ως απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια και για το λόγο αυτόν εκδίδει το παρόν ψήφισμα, με το οποίο, εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας:

1. Απαιτούμε να μην κλείσει ούτε μια μέρα το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών.

2. Ζητούμε να δοθεί άμεση λύση από το Υπουργείο Πολιτισμού με κάθε μέσο που μπορεί να εξασφαλιστεί, ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία τόσο του Μουσείου, όσο και του Αρχαιολογικού Χώρου. Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί πρόνοια ώστε οι θέσεις αυτές να καλυφτούν και από μόνιμο προσωπικό που επίκειται άλλωστε να προσληφθεί από τον διαγωνισμό ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα υποστελέχωσης στο άμεσο μέλλον.

3. Ως Έλληνες πολίτες και κάτοικοι του Δήμου Δελφών ζητούμε: α) Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα για το κορυφαίο αυτό ζήτημα και β) Να κανονιστεί άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας φορέων μας με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου για να δοθεί συγκεκριμένη και άμεση λύση στο πρόβλημα, με τη μεσολάβηση του κ. Ηλία Κωστοποναγιώτου, μοναδικού βουλευτή του Νομού μας. 2 4. Επιφυλασσόμαστε για δυναμικές κινητοποιήσεις και για διεθνή πλέον δημοσιότητα του θέματος, η οποία άλλωστε είναι τώρα αναπόφευκτη εξαιτίας των χειρισμών του Υπουργείου. 5. Αποφασίζουμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας, την προσεχή Τρίτη 7 Νοεμβρίου (πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου μέτρου) να υπάρξει ειρηνική κινητοποίηση και συγκέντρωση φορέων και πολιτών στις 9:00π.μ. επί της Ε.Ο. Δελφών – Αθήνας, μπροστά στο Μουσείο Δελφών, ενώ την ίδια ημέρα όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου Δελφών (πλην παιδικών σταθμών) θα παραμείνουν κλειστές. 6. Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς και στην UNESCO, από την οποία ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών έχει ενταχθεί στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και εποπτεύεται, αλλά και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ