Εικαστικα

Πέθανε η Μαρία Δημητριάδη

Έπειτα από πολύχρονη μαχη με τον καρκίνο - Είχε ιδρύσει την γκαλερί Μέδουσα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375703-775449.gif

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, ιδρύτρια της ιστορικής γκαλερί «Μέδουσα» έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών ίδρυσε τη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (το 1979), η οποία και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους χώρους στην Ελλάδα που στήριξαν έμπρακτα τους εκφραστές της ελληνικής σύγχρονης τέχνης. 

«To 1979, σε μια εποχή που η avant-garde έκφραση στην τέχνη ήταν αποδεκτή από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, η Μαρία Δημητριάδη ίδρυσε την Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, όπου ξεκίνησε να παρουσιάζει περιβάλλοντα, δρώμενα, βίντεο, φωτογραφίες καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Η πολιτική της Μέδουσας βασίστηκε στην "ανακάλυψη" και τη συστηματική προβολn - προώθηση νέων Eλλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου εκθεσιακού προγράμματος... Με στόχο να ενθαρρύνει την πειραματική διάσταση της σύγχρονης τέχνης, ξεκίνησε έναν δεύτερο χώρο, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα Μέδουσα, στην οδό Ξενοκράτους 21, -τη Μέδουσα+1-, από το 1992 -1996, για εναλλακτικές δράσεις, όπου οι συνεργάτες της Μέδουσας δημιούργησαν επί τόπου περιβάλλοντα, έργα χώρου και εγκαταστάσεις. Έτσι, η Μέδουσα+1 λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικών πεδίων έρευνας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη Ελληνική καλλιτεχνική σκηνή...

» Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης εστιάζει το ενδιαφέρον της και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε δραστηριότητες για την προώθηση των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με διοργανωτές μεγάλων διεθνών εκθέσεων, παρουσιάζει συνεργάτες της σε διεθνείς biennale και μουσεία, ανταλλάσσει εκθέσεις και αναπτύσσει γόνιμους δεσμούς με ξένες γκαλερί... Στη Μέδουσα έχουν παρουσιαστεί δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως των Takis, Μάριου Πράσινου, Αλέξη Ακριθάκη, Harold Stevenson, Robert Matta, και Κώστα Κουλεντιανού, σε εκθέσεις που προτείνουν νέες προσεγγίσεις για το καλλιτεχνικό τους έργο» επισημαίνεται στο medusaartgallery.com.

Η Μαρία Δημητριάδη αγάπησε την Πάρο και την έκανε το δεύτερο σπίτι της, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο κατά τις καλοκαιρινές της αποδράσεις. Το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Υγεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.