Εικαστικα

Δύο εκθέσεις για το καλοκαίρι

Στην αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS και στη γκαλερί Genesis στο Κολωνάκι

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361624-748679.jpg
Νικ. Κολιγιάννης

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και χαρούμενο κλίμα, σε αντίθεση με την έξω... περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουνίου η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα «Καλοκαίρι στην Αθήνα», στην αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. 

Τα έργα ζωγραφικής και οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών αποτυπώνουν την αγάπη τους για την Αθήνα, την πόλη που υποφέρει από τους ίδιους τους κατοίκους της αλλά δεν παύει ποτέ να είναι πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν τις μοναδικές και ιδιαίτερες γωνίες της.

Καλοκαίρι στην Αθήνα

Στις 30 Ιουνίου, μέσα σε μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, η ατομική αναδρομική έκθεση του Αλέκου, με τίτλο «Μy Island» εγκαινιάστηκε στη Genesis Gallery στο Κολωνάκι.

Ο Αλέκος Αμφιλόχιος είναι γνωστός σε όλους με το μικρό του όνομα. Οι πιο παλιοί ίσως τον θυμούνται σαν τον ιδιοκτήτη των μπαρ «Φεγγάρι» και «Μύκονος» στην Πλάκα της δεκαετίας του ’60 ή του «Αleco’s island» στο Κολωνάκι της δεκαετίας του ’80, μπαράκια που έγραψαν ιστορία στις αθηναϊκές νύχτες.

Εκείνα τα χρόνια, που σηματοδοτούν και την αρχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης, η Αθήνα διασκέδαζε αληθινά. Tα social media δεν είχαν μπει ακόμη στη ζωή μας και δεν αποτελούσαν καν μέσον αναζήτησης συντρόφων ή φίλων. Οι άνθρωποι έβγαιναν έξω, φλέρταραν, μιλούσαν, ερωτεύονταν, επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Υπήρχε μία ανεμελιά, μία αθωότητα και μία διαρκής, έντονη διάθεση για διασκέδαση, κάτι που τα επόμενα χρόνια και χάθηκε ανεπιστρεπτί αλλά και πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Αλέκος Αμφιλόχιος «My island»

Ο Αλέκος εκτός από τη διασκέδαση, αγαπούσε πολύ και τη ζωγραφική και έργα του διακοσμούσαν τα μπαράκια του. Όπως γράφει ο Γιώργος Τζάνερης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Genesis Gallery, «η ζωγραφική του Αλέκου ανήκει στην κατηγορία τέχνης Ναΐφ – μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από μία παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο όσο και στην τεχνική, αλλά οι ιστορίες που αφηγείται ο Αλέκος μόνος αφελείς δεν είναι. Η μοναξιά, η συντροφικότητα, τα ερωτικά παιχνίδια των ανθρώπων είναι από τα θέματα που τον απασχολούν. Όλα με φόντο τη θάλασσα ή την αγαπημένη του Ακρόπολη».

Μία επίσκεψη στο «νησί του Αλέκου», στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, σου αφήνει ένα χαμόγελο στα χείλη, σου φτιάχνει τη διάθεση, σε ταξιδεύει και σε κάνει να νοσταλγείς μία εποχή αλλά και μία Αθήνα που χάθηκε.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες

Καλοκαίρι στην Αθήνα

My island

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ