- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεννήθηκε το 1926 στα Γρεβενά, τέλη ’40 σπούδασε στην Καλών της Αθήνας, έως το ’58 έζησε στη Φλώρινα κι από εκεί τράβηξε για Φλωρεντία. Στην Ιταλία, αυτός ο εκπρόσωπος της μεταπολεμικής γενιάς που επιστρέφει αυτές τις μέρες μέσω 50 έργων του που εκτίθενται στο Τελλόγλειο, γνώρισε δόξες κι εκθέσεις μεγάλες.

Ποδηλάτισσα, 1993, ακρυλικά
«Κάνω αφαίρεση για να τονίσω τα ουσιώδη και να τα προβάλω με όσο γίνεται πιο ζωντανή την ένταση της συγκίνησης και του οράματος που μου δημιούργησαν. Αγαπώ την ανθρώπινη μορφή, η αφαίρεση για μένα είναι ένα μέσο για να εκφράσω καλύτερα το ον, όχι για να το εξαφανίσω». Τοπία, πορτρέτα, μεγάλα έργα σε διάσταση, ένας από τους τελευταίους των ρομαντικών, μιας κι ο ομφάλιος λώρος του ανθρώπου με τη φύση είναι κυρίαρχα διακριτός στους πίνακές του, συνθέτει βλέμμα, σώμα - στάση κορμιού, αγρότες, φυτά και καφενεία, σε μια «οικοπεριηγητική» εικόνα, ριζωμένη βαθία στον τόπο, κι όχι μια απλά εξωτική καρτ ποστάλ, όπως οι σέλφις των εκδρομών του Σαββατοκύριακου. Από 4 Μαΐου έως και 15 Ιουνίου ο «κόσμος» του. (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α)

Κοπέλες με μηχανή, 1999, ακρυλικά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.