- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ξεχάστε με, έχει Comicdom
Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ κόμικς «Comicdom Con Athens 2017» επιστρέφει και έχουμε ξεμυαλιστεί
Μέχρι στιγμή ο Απρίλης δεν τα πάει άσχημα. Ο καιρός βελτιώνεται, η μέρα μεγαλώνει, τα μυαλά στα κάγκελα και η ραστώνη στα ύψη. Έχουμε νέα πάντως. Ο μήνας μόλις έγινε καλύτερος και αυτό το Π-Σ-Κ δε θα με δει το σπίτι μου. Φίλοι ξεχάστε με, έχει Comicdom, την ανοιξιάτικη λατρεία, ένα από τα καλύτερα event του μήνα επιστρέφει στην πόλη κι έχω τρελαθεί.
Κόμικς και καλλιτεχνάρες παντού, τόσο που έχω αρχίσει να ψάχνω μέρη για κατασκήνωση κοντά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Πώς πέρασαν 12 χρόνια παρέα αυτό το φεστιβάλ αναρωτιέμαι όσο γράφονται αυτές οι γραμμές…. Για 12η συνεχή χρονιά, πάντα με ελεύθερη είσοδο η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι γύρω δρόμοι στήνουν στη Νεάπολη πραγματική γιορτή. Κι εμείς γουστάρουμε comics, δεν γίνεται να λείπουμε και τρελαινόμαστε μέρες τώρα.
Συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίας διεθνών προσκεκλημένων από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ένατης Τέχνης, οι οκτώ προσκεκλημένοι της φετινής διοργάνωσης είναι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της κόμικς σκηνής με σημαντική διεθνή και ελληνική παρουσία.
Ο Benoît Sokal, καταξιωμένος Βέλγος δημιουργός comics και δημιουργός του δημοφιλούς videogame SYBERIA.

Ο Richard McGuire, πολυβραβευμένος δημιουργός του επιδραστικού comic HERE και συνεργάτης του περιοδικού THE NEW YORKER.

Ο Bill Kartalopoulos, κριτικός comics, εκπαιδευτικός, επιμελητής εκθέσεων και αρχισυντάκτης της best-selling ανθολογίας THE BEST AMERICAN COMICS.

Η Kate Niemczyk, ανερχόμενη Πολωνή καλλιτέχνις, γνωστή για τη δουλειά της στη σειρά MOCKINGBIRD της Marvel.

Ο Rob Davis, υποψήφιος για Eisner Award, Βρετανός δημιουργός της επιτυχημένης μεταφοράς του κλασσικού αριστουργήματος ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ (με τη χορηγία των εκδόσεων Χαραμάδα).

Ο Edward Ross, δημιουργός του graphic novel, FILMISH: ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (με τη χορηγία των εκδόσεων Χαραμάδα).

Ο Mariano Saura, πολυπράγμων Ισπανός δημιουργός comics και εικονογράφος (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες).

Ο Kai Pfeiffer, ανατρεπτικός Γερμανός καλλιτέχνης (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe).

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους στα αντίστοιχα Q&A και signings.
Τιμώμενη Ελληνίδα καλλίτεχνις φέτος, η DaNi, επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2017. Η Dani γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1992, και σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Φτιάχνει comics αρκετό καιρό και έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις, διαγωνισμούς και conventions, κατά καιρούς.

Η φετινή διεθνής έκθεση ΤΗΕ BEST AMERICAN COMICS, που παρουσιάζεται στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, είναι αφιερωμένη στην θρυλική, ομότιτλη ετήσια ανθολογία comics. Η έκθεση φιλοξενεί επιλογές από την πιο πρόσφατη έκδοση της ανθολογίας με έργα σύγχρονων, καταξιωμένων, αλλά και ανερχόμενων βορειοαμερικανών καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει την ποικιλομορφία και την αίσθηση ανακάλυψης που πάντα αποτελεί γνώρισμα κάθε νέας έκδοσης της σειράς.
Όπως κάθε χρόνο, το Comicdom Con Athens παρουσιάζει εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών comics, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους και επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς και ανοιχτές συζητήσεις για ένα εύρος θεμάτων γύρω από τον ελληνικό και διεθνή εκδοτικό χώρο των comics και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι δημιουργοί. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν προβολές ταινιών και animation, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων comics που κάνουν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ και το παιδικό πρόγραμμα.
Ξεχωρίζουν επίσης τα Ελληνικά Βραβεία Comics και η τελετή απονομής τους και ο πάντα δημοφιλής διαγωνισμός Comicdom Cosplay, εθνικός προκριματικός για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Eurocosplay που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Οι φίλοι των comics μπορούν να ενημερωθούν για νέες και παλιές εκδόσεις και να κάνουν τις αγορές τους από το bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, το artists’ alley και τον χώρο των αυτοεκδόσεων comics.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Αthens Voice εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Ένα μνημείο με ιστορία αιώνων συναντά το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους
Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στον ιστορικό ελαιώνα των Καμπόνων στη Νάξο
Το εκθεσιακό πρότζεκ ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027
66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες από 22 χώρες και ένα τετραήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, performances, συζητήσεις και δράσεις
Μια μεγάλη έκθεση για τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη που έκανε το σχέδιο, την κινούμενη εικόνα και το θέατρο έναν ενιαίο χώρο αφήγησης
Οι γυναίκες στην Κύπρο πλέκουν εδώ και δέκα χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης πέρα από σύνορα, κοινότητες και γλώσσες
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.