- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Aυτό το απέραντο ζεστό χαμόγελο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ
Εκείνη διαβάζει ποιήματά της και η ζωγράφος Νατάσα Μεταξά παρουσιάζει το ζωγραφικό πορτραίτο της ποιήτριας
«Την κ. Ρουκ ως άνθρωπο την γνώρισα αρχικά μέσα από φωτογραφίες της. Πηγαίνοντας στις παρουσιάσεις των ποιητικών συλλογών της γοητεύτηκα από την αύρα της, τη φωνή και τον τρόπο που απαγγέλει τα ποιήματά της. Τόσο πολύ μου αρέσει που, όταν πια διαβάζω τα ποιήματά της, είναι σα να τα ακούω μέσα στο μυαλό μου από τη δική της τη φωνή». Έτσι μιλάει για την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ η ζωγράφος Νατάσα Μεταξά που έχει φιλοτεχνήσει το πορτραίτο της, το οποίο και θα παρουσιάσει σε μία βραδιά αφιερωμένη στην κ. Ρουκ.
Δύο ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και οι εκδόσεις Καστανιώτης, τιμούν την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ στον καινούργιο χώρο My art box by technohoros, σε μία αναπάντεχη συνάντηση της ποιήτριας με την εικαστικό Νατάσα Μεταξά.
«Αυτό το πορτραίτο είναι ο ελάχιστος τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμηση που έχω για αυτή τη γυναίκα, ως προσωπικότητα. Θέλησα να αποτυπώσω και να μοιραστώ μαζί σας αυτό το απέραντο και ζεστό χαμόγελο, τη ματιά που λαμπυρίζει εφηβεία και αυτό που με έμαθε μέσα από την ποίησή της ότι "Το ποίημα είναι η ουλή της πληγής" όπως είχε δηλώσει η ίδια σε μία συνέντευξή της» γράφει η Νατάσα Μεταξά.
Το βράδυ της Πέμπτης, οι δύο γυναίκες –αν και διαφορετικής γενιάς– ταξιδεύουν το κοινό στα μονοπάτια όπου η ποίηση συνυπάρχει με τις εικαστικές τέχνες και οι λέξεις μεταπλάθονται σε εικόνες, με γνώμονα το ποιητικό έργο της μιας και όχημα τη ζωγραφική δεινότητα της άλλης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματα της και η ζωγράφος θα παρουσιάσει το πορταίτο της ποιήτριας.
Η ζωγράφος Νατάσα Μεταξά αναφερόμενη στη σχέση ποίησης και ζωγραφικής έχει δηλώσει: «Διαβάζω ποίηση από πολύ μικρή ηλικία. H ποίηση με έχει επηρεάσει πολύ και πίσω από κάθε έργο μου, πάντα σιγοψιθυρίζω κάποιο ποίημα. Για μένα η ποίηση αποτελεί αισθητική επιλογή. Θα τολμούσα να πω πως ενυπάρχει ως ηθική και αυτή η αισθητική ηθική καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπω ένα έργο τέχνης και τον τρόπο που δημιουργώ.

Η ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ έχει συντροφεύσει πολλές στιγμές της ζωής μου. Άλλοτε λειτούργησε σαν γιατρικό, άλλοτε μέσα από τον τρόπο που συνταίριαζε τις λέξεις με βοήθησε να καταλάβω τη ζωή, άλλοτε άνοιξε παράθυρα και πόρτες στην φαντασία μου και με έκανε να ονειρευτώ».
Παράλληλα, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εκτιμώντας τη σχέση ανάμεσα στην εικαστική έκφραση και τον γραπτό λόγο, φιλοξενεί την έκθεση χαρακτικής Ex – libris «Eva – La Donna Eterna» της Ιταλικής Ένωσης Ex-libris (Associazone Italiana ex libris).
Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Πρωτοδημοσίευσε το 1956 στην «Καινούρια Εποχή». Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες. Το 1984 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.Το μεταφραστικό της έργο επικεντρώνεται στην ποίηση. Έχει εκδώσει περίπου είκοσι ποιητικές συλλογές.
Η Νατάσα Μεταξά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti di Firenze στο εργαστήριο Pr. Luca Farulli, στο School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη σαν short term student, ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Ν. Κεσσανλή και Δ. Μυταρά και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Θ. Εξαρχόπουλου. Έχει πραγματοποιήσει εφτά ατομικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Info: Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, 19:00, My art box, by technohoros, Λεμπέση 12, Αθήνα, 2111823818, technohoros.org
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.