Εικαστικα

Kahlil Joseph. Το hot όνομα της Αμερικής βρίσκεται στην Αθήνα

Έχει σκηνοθετήσει τη Beyoncé και τα μεγαλύτερα ονόματα. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, η πρώτη του ατομική έκθεση στην Γκαλερί Bernier/ Eliades

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331697-687323.jpg

Είναι πολύ πετυχημένος, βραβευμένος και ό,τι πιο σύγχρονο συζητάει η Αμερική. Εικαστικός και σκηνοθέτης ταινιών, μπορεί να προκαλεί, γίνεται όμως περιζήτητος από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αν αγαπάς το χιπ χοπ, απλώς, δεν γίνεται να μην ξέρεις το όνομα Kahlil Joseph.

Στις συνεργασίες του βλέπεις τεράστια ονόματα μουσικής και μόδας: Beyonce, Kendrick Lamar, Seu Jorge, Shabazz Palaces, Kenzo & FKA Twigs. Υπογράφει τη σκηνοθεσία εκκεντρικών μουσικών βίντεο, ταινιών μικρού μήκους ενώ έχει ασχοληθεί και με τη διαφήμιση, υπερβαίνοντας τα όρια της τέχνης. Στα έργα του  υποβόσκει πάντα μία σιωπηλή αστάθεια που απειλεί να εκραγεί. Η κάμερα ταξιδεύει με χάρη καταγράφοντας σκηνές από την καθημερινότητα της Αφροαμερικανικής κοινότητας, με εναλλασσόμενες σκηνές έντασης και μαγικού ρεαλισμού.

Μία από τις πολλές συνεργασίες του με τους Shabazz, στο Black Up, συμπεριελήφθη στην έκθεση Ruffnecks στο ICA και περαιτέρω επιλέχθηκε από τον Kevin Jerome Everson για την προβολή του, Through the Lens of the Blues Aesthetic (Μέσα από τον φακό της Αισθητικής των Μπλουζ), στο WhitneyMuseum of Art το 2013.

Ο Kahlil Joseph επιλέγει, τώρα, να παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα, στην γκαλερί Bernier/Eliades. Είναι η πρώτη φορά που η δουλειά του παρουσιάζεται σε ευρωπαϊκή γκαλερί και βρίσκεται στην Αθήνα για να παρευρεθεί στα αποψινά εγκαίνια.

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Bernier/Eliades θα παρουσιάσει τρεις ταινίες:

Το m.A.A.d. αποτελεί μία από τις σημαντικότερες –αν όχι την σημαντικότερη- συνεργασία του καλλιτέχνη με τον μουσικό Kendrick Lamar. Εξελίχθηκε από ταινία μικρού μήκους σε οπτικοακουστική εγκατάσταση βίντεο με δύο οθόνες το 2014. Είναι ένα πλούσιο πορτραίτο της συνοικίας του Compton, στην California. Η κάμερα ίπταται μέσα από μία συνοικία που κατοικείται κυρίως από Αφροαμερικανούς και απαθανατίζει καθημερινές σκηνές που κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρώδες. Η εγκατάσταση εκτέθηκε στο Museum of Contemporary Art του Los Angeles, το 2015, στην έκθεση με τίτλο Double Conscience, που ήταν και η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Joseph σε μουσείο. Το 2016 η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσίασε το έργο στην Art Basel Unlimited. Μάλιστα, η επιμελήτρια του MOCA, Helen Molesworth, έχει δηλώσει για το έργο: «Σας ενθαρρύνω να αφήσετε το έργο του να σας κατακλύσει. Το είδα τρεις φορές συνεχόμενες και μόλις τελείωσε ένιωσα πως χρειαζόμουν να κολυμπήσω στην επιφάνεια για να πάρω αέρα».

Παρουσιάζει επίσης, την μικρού μήκους ταινία Until the Quiet Comes που έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και βραβεύθηκε με το Grand Jury Prize για Ταινίες Μικρού Μήκους στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Sundance του 2013 και ως Βίντεο της Χρονιάς στα Βραβεία UKMVA το 2013. Την επόμενη χρονιά, η ταινία συμπεριλήφθηκε στην διάσημη έκθεση της Kara Walker, Ruffneck Constructivists, στο Institute of Contemporary Art της Φιλαδέλφειας, ΗΠΑ.

 

Η τρίτη ταινία, με τίτλο Wildcat, γυρίστηκε από τον βραβευμένο κινηματογραφιστή, Malik Sayeed, και καταγράφει τον πραγματικό και πνευματικό κόσμο ενός ροντέο εξ ολοκλήρου Αφροαμερικανών, στην πόλη Grayson, στην πολιτεία της Oklahoma. Το Institute of Contemporary Art στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας συμπεριέλαβε το Wildcat στην Μπιενάλε Εικαστικών Ταινιών του 2014, Avant-Noir, που επιλέγησαν από τον Greg de Cuir.

KENZO SS14, Dawn in Luxor 


Bio: Ο Kahlil Joseph γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σηάτλ και ζει στο Λος Άντζελες. Σπούδασε τηλεοπτική παραγωγή στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount. Μετά τις σπουδές του, μαθήτευσε πλάι σε διακεκριμένους σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές και εικαστικούς, όπως ο Malik Sayeed και ο Arthur Jafa. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και σε film festivals μεταξύ των οποίων: 2015 Toronto International Film Festival, World Premiere, Toronto, Canada. Marfa Film Festival, Marfa, Texas. Double Conscience (solo show) Museum of Contemporary Art, MOCA, Los Angeles. Music Video Festival, São Paulo, Brazil. 2014 The Oracle (group show) The Underground Museum in Los Angeles, CA, curated by Noah Davis.


Info: Kahlil Joseph, 24 Νοεμβρίου 2016 - 5 Ιανουαρίου 2017, Γκαλερί Bernier/ Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο, 2103413935 / -7

Τρ.-Παρ. 10:30-18:30, Σάβ. 12:00-16:00

Εγκαίνια: 24 Νοεμβρίου 2016, 20.00-22.00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ