- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άνθρωποι από πηλό
Η τοποθέτηση γλυπτών σε κεντρικά σημεία ευρωπαϊκών πόλεων που απεικονίζουν καθημερινούς ανθρώπους σε μη ένδοξες στιγμές δεν είναι καινούργια ιδέα, έκανε την εμφάνιση της δειλά κάποιες δεκαετίες πριν, με τους καλλιτέχνες να δηλώνουν σε συνεντεύξεις πως η ικανότητα των έργων αυτών να αποσπούν έστω και για λίγο το βλέμμα των περαστικών προβάλλοντας το τετριμμένο είναι μια νίκη, καθώς «φωτίζουν» λεπτομέρειες από συμπεριφορές και ήθη και ταυτόχρονα ευαισθητοποιούν καθώς αναγάγουν μια απλή ανθρώπινη δραστηριότητα σε αξιοπρόσεκτη και μνημειώδη. H αποδόμηση της στατικότητας και η αποθέωση της πεζότητας, ισχυρίζονται, μας κάνει να σταθούμε και να αναλογιστούμε τις δικές μας διαδρομές, στάσεις και θέσεις που καθημερινά χαράζουμε και υιοθετούμε και ίσως να έχουν και δίκιο, άλλωστε αυτή δεν είναι και η αποστολή κάθε μνημείου όσο περίλαμπρο ή ταπεινό κι αν είναι; Κάθε μνημείο σε δημόσιο χώρο στοχεύει, πέρα από όλα τα άλλα, στην ενίσχυση της μνήμης και στη διαμόρφωση της συνείδησης.
Έκτοτε αντίστοιχα «μνημεία της καθημερινότητας» όλο και πληθαίνουν, τα συναντάμε σε σημεία με μεγάλη κίνηση, σε σταθμούς, σε λιμάνια, σε πλατείες, αγάλματα τόσο αληθοφανή που έχουν την ικανότητα να εγείρουν συναισθήματα και να προκαλούν ακόμα και την ταύτιση, καθώς τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες κάποια απ’ αυτά βρίσκονται ντυμένα και προστατευμένα από το κρύο και τον χιονιά με σκουφάκια, κασκόλ και πανωφόρια –σαν υπερμεγέθεις κούκλες για ενήλικες- προσφέρονται αδιαμαρτύρητα για να προβάλλουν κάποιοι την αλληλεγγύη και τα ευγενικά αισθήματά τους, όταν δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο και την τόλμη να την προσφέρουν σε ανθρώπους που την χρειάζονται.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων και αεροδρομίων όλο και λιγοστεύουν λόγω της αυτοματοποίησης της εργασίας και δύσκολα βρίσκεις κάποιον για να πάρεις μια πληροφορία ή να σε βοηθήσει να βγάλεις εισιτήριο σε μια άγνωστη πόλη, σχεδόν πάντα πέφτεις πάνω σε ένα άγαλμα (όχι ανθρώπων που έγραψαν ιστορία, αλλά ομοιωμάτων του ανθρώπου της διπλανής πόρτας), το οποίο προσφέρεται να ακουμπήσεις πάνω του να ξαποστάσεις, δεν γέρνει στον άνεμο, δεν διαμαρτύρεται, παραμένει αμετακίνητο σε γνώριμες θέσεις και στάσεις.
Τα είχα προσέξει αυτά τα γλυπτά και μάλιστα τα έβλεπα με συμπάθεια, μέχρι που ένα χειμωνιάτικο πρωινό, λίγο πριν τις πέντε, βρέθηκα στην είσοδο του άδειου σιδηροδρομικού σταθμού του Μπρίστολ για να πάρω το λεωφορείο που πήγαινε στο αεροδρόμιο. Είχα φθάσει λίγο νωρίτερα από την ώρα που θα περνούσε και περίμενα όρθια, δίπλα σε ένα παγκάκι, όπου ένας κουλουριασμένος άστεγος κοιμόταν ασκέπαστος. Τις νύχτες πάντα μαζεύονται άστεγοι στους σταθμούς, όσοι ξεμένουν έξω τη νύχτα περιμένουν να ανοίξουν οι πόρτες, να μπουν και να φωλιάσουν κάπου ζεστά, να πάρουν έναν καφέ ή κάτι να φάνε.
Μπροστά από τη σιδερένια πύλη του σταθμού υπήρχε μια ασάλευτη ανθρώπινη φιγούρα, με μια ελαφρά κλήση του κεφαλιού και με το χέρι ελαφρώς ανυψωμένο που θύμιζε ήρωα του Μπέκετ από το «Περιμένοντας τον Γκοντό».
Απέναντι από τη στάση, σε μια κόγχη που έκοβε ο αέρας, δυο ακόμα όρθιες στατικές φιγούρες, δεν μπόρεσα να αποφανθώ για το φύλο τους, υπέθεσα πως ήταν γλυπτά, τι ιδέα, σκέφτηκα, να βάλουν στα σημεία όπου συνήθως πάνε και φωλιάζουν οι άστεγοι ανθρώπινα ομοιώματα. Θυμήθηκα πως την προηγούμενη χρονιά σε διάφορους σταθμούς και δημόσιους χώρους στην Αγγλία είχαν βάλει καρφιά για να μη τα καταλαμβάνουν οι ανέστιοι και φαντάστηκα πως αυτή θα ήταν μια καινούργια «ευφυέστερη» πολιτική.
Σε λίγο άρχισε να ψιλοβρέχει και όσο περνούσε η ώρα η βροχή δυνάμωνε, βγάζω ομπρέλα και φυσικά τα γύρω αγάλματα δεν έκαναν καμία κίνηση να προστατευθούν, μέχρι που μια πλαστική σακούλα παρασυρμένη απ’ τον άνεμο και τη βροχή πήγε και κόλλησε πάνω στον μπεκετικό τύπο στην είσοδο του σταθμού και τότε βλέπω τα δυο του χέρια να την απομακρύνουν και εκείνον να στρίβει και να κατευθύνεται αργά προς την κόγχη, όπου στέκονταν τα άλλα δυο αγάλματα που απρόθυμα παραμέρισαν και του έκαναν χώρο να σταθεί δίπλα τους.
Οι πολλές δοκιμασίες αφαιρούν από τον άνθρωπο τη δυνατότητα ή την επιθυμία να κινηθεί, η απελπισία τον παραλύει σε σημείο που αρνείται να κάνει ακόμα και τις απαραίτητες κινήσεις για να προστατευθεί ή να σωθεί. Παραιτείται και αφήνεται στα χέρια της Τύχης. Ακόμα και το ένστικτο αυτοσυντήρησης εξασθενεί -σκεφτόμουν καθισμένη στο λεωφορείο που διέσχιζε την πόλη που ήταν λουσμένη στο απόκοσμο φως της αυγής.
Κι ο θάνατος δεν θα έχει εξουσία/Μείνε ακίνητος γαλήνιος κοιμήσου -ήρθαν απρόσκλητοι οι στίχοι του Ντύλαν Τόμας που είχε γεννηθεί στο παρακείμενο Σουόνζι και που προφανώς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι στίχοι του θα παρέμεναν τόσο καίριοι σε αυτόν τον αλλοπρόσαλλα κυνικό αιώνα μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.