Εικαστικα

Δείξε μου το λογότυπό σου, να σου πω ποιος είσαι

Πριν και μετά

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21128-51572.jpg

Λογότυπα. Για τα φρούτα που ευδοκιμούν στον κήπο της οπτικής επικοινωνίας ενίοτε μπορεί να είναι και ιερά σύμβολα. Για το καταναλωτικό κοινό, αναγνωρίσιμοι κωδικοί. Για κάποιους εξοργισμένους διαδηλωτές, βδελυρά εμβλήματα του καπιταλισμού. Εάν προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν σύντομο ορισμό, το λογότυπο είναι η επίσημη γραφική απεικόνιση μιας οργάνωσης ή μάρκας, χωρίς να παραπέμπει απαραίτητα σε κάποιο εμπορικό περιβάλλον. Ένα σύμβολο που γίνεται φορέας μετάδοσης του μηνύματος και που ουσιαστικά «αναπαριστά» κάτι άλλο που δεν βλέπουμε στο ίδιο το γραφικό. Μια πράξη περιγραφής. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν γιγαντιαία brands, οργανώσεις και σχηματισμοί λανσάρουν εκ νέου το logo τους; Τα παραδείγματα που ακολουθούν δεν χρίζουν ακαδημαϊσμών.

image

Κυβέρνηση της Χιλής

Επιθυμώντας δικαιολογημένα να αποσυνδεθεί από καθετί που θυμίζει τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ, η Χιλή άλλαξε τον κυβερνητικό της «θυρεό». Μολοταύτα, η πρώτη προσπάθεια δεν κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, μιας και παρέπεμπε πάλι στο 17ετές φασιστικό καθεστώς που βίωσαν οι χιλιανοί πολίτες. Την τροποποιημένη εκδοχή μπορείς να δεις και εδώ.


image

YMCA

Ιδρυθείσα από το 1844 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οργάνωση για όλα τα καλά χριστιανόπουλα μάλλον είναι στους περισσότερους γνωστή εξαιτίας των Village People. Φρεσκάροντας το θρησκευτικό της οριτζινάλε προσπάθησε να δώσει νέα ώθηση στην οπτικοποίηση των διακριτικών της.


 image

USA Basketball Team

Η περίφημη Dream Team των Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και των υπόλοιπων NBA υπεραθλητών, που το 1992 στη Βαρκελώνη έβγαλε μάτια, μπορεί να απέχει παρασάγγας από τη σημερινή της σύνθεση, αλλά το νέο λογότυπό της δεν δείχνει να διαφέρει και πολύ από τον προκάτοχό του.


 image

DC Comics

Η «εκδοτική μαμά» του Batman, του Superman, του Flash και της Justice League δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει το σήμα κατατεθέν της. Ωστόσο, η πρόσφατη τροποποίηση δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής από τα εκατομμύρια των αναγνωστών της. Και ο ρομαντισμός στους κόμικ κύκλους είναι μεγάλη υπόθεση. Από την πρώτη κόμικ περιπέτειά της, το 1935, όμως μέχρι σήμερα την ουσία θα τη βρεις στις σελίδες της.


image

Pitchfork

Είναι να μην ξεκινήσεις συζήτηση για τις προτεινόμενες λίστες του με τους θιασώτες του χιπστερισμού, είναι μια από τις πιο επιδραστικές πλατφόρμες γύρω από τη μουσική, είναι ο ιστότοπος στον οποίο κάθε επίδοξος dj και κάθε φιλοπερίεργος ακροατής θα προστρέξει για να δει τι παίζει. Και μετά, αναπαραγωγή.


image

Comedy Central

Πλανήτης γέλιο καλεί αφιονισμένους τηλεθεατές. Η ναυαρχίδα της αμερικάνικης καλωδιακής, που ξεκίνησε το 1991 ως Comedy Network, κάνει ζάπινγκ μέχρι σήμερα στην κωμική πλευρά της ζωής. Από τα πρώτα βήματα του Jon Stewart και την προβολή του “South Park” μέχρι τη νέα τηλετάση, αυτή των roast shows, το Comedy Central φέρνει το καινούργιο πάντα στην ώρα του. Το λογότυπό του δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση.


image

MySpace

Ξεκίνησε φιλόδοξα ως επαναστατικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά μεταξύ των μουσικών, και διαγράφοντας τη δική του ψηφιακή τροχιά μετρά κάθε μέρα που περνά μόνο απώλειες. Το γραφιστικό λίφτινγκ στην εταιρική του ταυτότητα δεν δείχνει να αλλάζει τα πράγματα.


image

PS3

Η αγαπημένη παιχνιδομηχανή της Sony βρίσκεται στα σπίτια 62 εκατομμυρίων ανθρώπων βάσει αριθμών, ο μαινόμενος πόλεμος μεταξύ των εταιριών στη βιομηχανία του gaming είναι ανηλεής και κάθε νέα βερσιόν θέλει και το απαραίτητο rebranding της.


image

BP

Ο ελληνικός αστικός μύθος του Τραμπάκουλα θέλει εκατομμύρια γιωταχήδων να προφέρουν ως Βρρρ την αλυσίδα βενζινάδικων, που από το 1954 ως British Petroleum παρέχει καύσιμα στην παγκόσμια αγορά.


image

iTunes

Το μεγαλύτερο ψηφιακό δισκοπωλείο αυτή τη στιγμή φρόντισε και αυτό με τη σειρά του να ανανεώσει την digital επιγραφή του.


image

THQ

THQ ήτοι Toy Head Quarters, τουτέστιν εταιρία ανάπτυξης και κυκλοφορίας τίτλων video games που ξεκίνησε το 1989 και σήμερα φιγουράρει, μεταξύ άλλων, και στο δείκτη Nasdaq. Wrestling, Warhammer και λοιπές ηλεκτρονικές περιπέτειες γαρ, την έχουν ενθρονίσει στις μεγαλύτερες «ετικέτες» του χώρου.


image

Chrome

O browser της Google πριν και μετά. Ανεπαίσθητες αλλαγές, safe μονοπάτια.


image

Scribd

Από τις πιο υποτιμημένες περιπτώσεις καινοτομιών που γέννησε ο ιστός, το Scribd υπάρχει από το 2007 και το σκαρφίστηκε στο Χάρβαρντ ο δημιουργός και νυν CEO του, Trip Adler.


image

Burger King

Ζουμερά χάμπουργκερ που πρωτοφτιάχτηκαν το 1954 στη Φλόριντα των ΗΠΑ και σήμερα οι burger πρεσβείες τους είναι ντελικάτο καταφύγιο για εκατομμύρια ανθρώπων. Οι «υγιεινιστές», βέβαια, προτιμούν ρόκα - παρμεζάνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ