Εικαστικα

Carmina Burana. Το ’80 με ΠΑΣΟΚ, το ’16 με Καμεράτα

Η Καμεράτα «παραθερίζει» στο Ηρώδειο με το πιο γνωστό συμφωνικό έργο του 20ου αιώνα

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131129-297532.jpg

Μπορεί να τη λες Καμεράτα ή Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Ό,τι κι αν προτιμάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού πρόκειται για ένα λατρεμένο μουσικό σύνολο που λατρεύεις να ακούς. Υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, η Καμεράτα παρουσιάζει στο Ηρώδειο, το Σάββατο 18 Ιουνίου, το πιο γνωστό συμφωνικό-χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα, τα πολυαγαπημένα Carmina Burana.

Αν πάλι εσύ έχεις συνδέσει για πάντα αυτή την κορυφαία σύνθεση με το ΠΑΣΟΚ, αυτό το Σάββατο έχεις μια ευκαιρία να τη δεις με άλλο μάτι. Κάτσε όσο πιο αναπαυτικά μπορείς στις κερκίδες του Ηρωδείου και θυμήσου το ένδοξο παρελθόν ή προσπάθησε να το ξορκίσεις γνωρίζοντας από την αρχή τα κομμάτια που αποτέλεσαν κάποτε την πιο γνωστή μελωδία της Μεταπολίτευσης. Ψηφοφόρος ή μη του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε η ώρα να ακούσεις ζωντανά από τους καλύτερους το πολυφορεμένο κομμάτι του 1980.

image

Γιώργος Πέτρου, διεύθυνση ορχήστρας, φωτό: Ηλίας Σακαλάκ

Το έργο του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ γράφτηκε για μεγάλα ορχηστρικά-χορωδιακά σύνολα και τρεις σολίστ το 1935 κι έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μαγεύει τα ακροατήρια ανά τον κόσμο. Ο τίτλος έχει λατινική ρίζα, όπου «Carmina» σημαίνει «τραγούδια», ενώ «Burana» είναι η λατινική εκδοχή της λέξης «Beuren», όπως ονομαζόταν το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στην περιοχή Benediktbeuren της Βαυαρίας.

Έτσι, «Carmina Burana» σημαίνει «Τραγούδια του Μπόιερν», μιας περιοχής του γερμανικού νότου. Ο Ορφ βασίστηκε σε μια ποιητική συλλογή του 12ου και 13ου αιώνα που ανακαλύφθηκε εκεί το 1803 και τώρα φυλάσσεται στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας. Σήμερα πάντως έχει από αποδειχθεί από μελετητές ότι η συλλογή βρέθηκε στην Αυστρία.

Ο Καρλ Ορφ μελοποίησε 24 από αυτά τα ποιήματα, που μιλούν για το ρόλο της τύχης στην ανθρώπινη ζωή, για τον ερχομό και τις ομορφιές της άνοιξης, για την τρέλα της κοσμικής διασκέδασης και, με αθυρόστομο συχνά τρόπο, για τις χαρές του έρωτα.

Καμεράτα, Carmina Burana, Φεστιβάλ Αθηνών, Χριστίνα Πουλίτση

Χριστίνα Πουλίτση, σοπράνο

Γραμμένα σε παπύρους από μοναχούς του Μεσαίωνα δεν παύουν να συγκινούν το σύγχρονο ακροατήριο. Τα Carmina Burana έχουν αγαπηθεί από πλήθος κόσμου που αναγνωρίζει το μεγαλείο της σύλληψής , τον γήινο και άμεσο χαρακτήρα της μουσικής, τα μεγαλοπρεπή χορωδιακά και τα εντυπωσιακά φωνητικά σόλο.

Η Καμεράτα αναμετράται για πρώτη φορά με τον κολοσσιαίο συμφωνικό και χορωδιακό όγκο του έργου, πλαισιωμένη από τρεις σπουδαίους Ελληνες σολίστ: Την σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, τον αγαπημένο του κοινού βαρύτονο Χάρη Ανδριανό και τον διακεκριμένο τενόρο Αντώνη Κορωναίο.


Συμμετέχουν:

Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, Χριστίνα Πουλίτση – σοπράνο, Αντώνης Κορωναίος – τενόρος, Χάρης Ανδριανός – βαρύτονος

Χορωδία της ΕΡΤ. Διδασκαλία: Νίκος Κοτροκόης

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Διδασκαλία: Σταύρος Μπερής

Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών με τη συμμετοχή παιδιών από τα Δημοτικά Ωδεία Πειραιά και Αταλάντης (διδασκαλία Καλλιόπη Γερμανού, Χριστίνα Μιχαλάκη)

Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός – πιάνο

Info:

18 Ιουνίου 2016, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη VIP: 35€, Ζώνη Α: 30€, Ζώνη Β: 25€, Ζώνη Γ: 20€, 15€ (Φοιτητικό), Άνω διάζωμα: 10€, 5€ (Φοιτητικό, Άνεργοι), A.μεΑ.: 5€

Εισιτήρια από €5. Εκπτώσεις για φοιτητές, καλλιτέχνες, παιδιά, άνω των 65, μικρά και μεγάλα γκρουπ.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://tickets.greekfestival.gr/more-info/

Online αγορά εισιτηρίων: στο www.greekfestival.gr μέσω πιστωτικής κάρτας και στο viva.gr. Όχι κρατήσεις.

Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων:Γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.Τηλεφωνικό Κέντρο:2103272000

Εκδοτήρια

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Καθημερινά: 9.00-14.00 & 18.00-21.00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτ.-Πέμ. 9.00-19.00, Παρ.- Σάβ. 9.00-21.00 (Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας).

Λοιποί χώροι

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα καταστήματα Public, Reload και Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ