Εικαστικα

Art-Athina 2016. Tο ΤaeKwonDo ξεχειλίζει τέχνη

Τι θα δούμε στην 21η Art Athina. Φωτογραφίες λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες. Ραντεβού στο περίπτερο της AV.

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129455-292696.jpg

 Η έκθεση-θεσμός της Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα άνοιξε για 21η χρονιά τις πύλες της. Η διοργάνωση, που αποτελεί το σπουδαιότερο εικαστικό γεγονός της χώρας, θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 29 Μαΐου με γκαλερί, μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις, 51 ομάδες στο Platforms Project και πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και παράλληλων εκδηλώσεων.

imageimageimageimage

«Αυτή η πολύπλευρη παρουσία ελληνικών και διεθνών συμμετοχών συνθέτει ένα ελπιδοφόρο σκηνικό σε μία περίοδο έντονης πολιτιστικής κινητικότητας», ανέφεραν στον χαιρετισμό της συνέντευξης τύπου οι ιθύνοντες. «Νιώθουμε υπερήφανοι γιατί καταξιωμένοι, αλλά και νέοι, ταλαντούχοι καλλιτέχνες στηρίζουν τον θεσμό με την αδιάλειπτη παρουσία τους».

imageimageimageimage

Για τέταρτη χρονιά η δράση Platforms Project αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στον όροφο του γηπέδου, οι μίνι εκθέσεις, δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις το έργο διεθνών καλλιτεχνών, αφού φέτος συμμετέχουν έργα από καλλιτέχνες 18 κρατών και 7 ελληνικά περίπτερα. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Platforms Project, «φέτος δίνεται ένας πολιτικοποιημένος χαρακτήρας στο project με θέματα όπως η μετανάστευση και η λογοκρισία». Φιλοξενούνται μάλιστα ομάδες από το Ιράν και τον Παναμά, χώρες που δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ ξανά έργα τους στο ελληνικό κοινό.

imageimageimageimage

Η παρουσία του Δήμου Αθηναίων επισφραγίζεται από τη συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ότι η «Art Athina» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα της πόλης από το οποίο ο Δήμος Αθηναίων, ως «πυρήνας καλλιτενικής έκφρασης» δε θα μπορούσε να απουσιάζει.

imageimageimageimage

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλόγων του Δήμου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, ανέφερε ότι η Art Athina «καλύπτει ένα κενό των Αθηναίων πολιτών, ώστε να αισθάνονται ότι η τέχνη είναι διάσπαρτη στην πόλη και τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο». Όσον αφορά τη σύγχρονη τέχνη, σχολίασε ότι «πολλοί από τους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη υπήρξαν μοντερνιστές στην εποχή τους και προκάλεσαν αντιδράσεις με το έργα τους, έτσι και σήμερα οι συμμετέχοντες στην Art Athina καινοτομούν με τη σειρά τους με μία μορφή τέχνης που δεν είναι ανάγκη να καταλαβαίνουμε απόλυτα, αλλά μπορούμε να την παρατηρούμε και να τη μελετάμε».

imageimageimageimage

Στόχοι της έκθεσης παραμένουν η προώθηση έργων τέχνης και η συνέχιση της αγάπης των καλλιτεχνών για το θεσμό, ενώ οι ιθύνοντες τόνισαν ότι η οικονομική κρίση δεν εμποδίζει τη συμμετοχή των γκαλερί. Από εμπορικής πλευράς ο γενικός διευθυντής της Art Athina, Αλέξης Κανιάρης, ανέφερε ότι «φέτος έχει καταγραφεί μία αύξηση συμμετεχόντων κατά 22%, ωστόσο η επισκεψιμότητα δεν μπορεί να προβλεφθεί». Τόνισε, πάντως, ότι «η επισκεψιμότητα δεν έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αφού μπορεί να επηρεαστεί από απρόβλεπτες συγκυρίες, όπως μία απεργία στα ΜΜΜ».

imageimageimageimage

«Η Art Athina εκφράζει μία ανάγκη των γκαλερί να εκθέσουν, ανάλογη με εκείνη των καλλιτεχνών να δημιουργήσουν. Πέρυσι η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αλλά στόχος μας είναι να αποτελέσουμε μία όαση για την πόλη δίνοντας το στίγμα της καλλιτεχνικής κινητικότητας».

imageimageimageimageimage

«Ο χαρακτήρας της Art Athina έχει διευρυνθεί, πρόσθεσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Alpha Bank - επίσημου χορηγού της διοργάνωσης, με την επιστροφή φορέων ή ιδρυμάτων που είχαν δειλά συμμετάσχει για πρώτη φορά πέρυσι, όπως εκδοτικοί οίκοι, εταιρείες συλλεκτικών επίπλων, κοσμήματα καλλιτεχνών κι εταιρείες μεταφοράς και ασφαλίσεων έργων τέχνης».

imageimageimageimageimage

Ο κύριος Κανιάρης, τόνισε ότι για τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης «η αρμόδια εταιρία EuroMare, στηρίζεται σε δικά της πόδια, χωρίς να βασίζεται σε κρατική χρηματοδότηση. Διευρύνεται το εύρος παρουσιών στην έκθεση, μειώνονται τα έξοδα και τελικά τα καταφέρνουμε. Το 2012 είχε διακοπεί η έκθεση και επανεκκίνησε με μία σημαντική βοήθεια από το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς την οποία δε θα μπορούσε να έχει συνεχίσει. Ωστόσο, είναι δύσκολο για μία έκθεση να ξεκινά και να σταματά αναλόγως την κρατική χρηματοδότηση. Στο εξωτερικό δεν είθισται κάτι τέτοιο και μία τέτοια τακτική θα μας έκαιγε σίγουρα».

imageimage

Από το Platforms Project, ξεχωρίσαμε το περίπτερο EX-MEKH, από την Ολλανδία, που βρίσκεται για τρίτη φορά στην Art Athina. Το Art Space Zurich, από την Ελβετία, το Out of the Box Intermedia, την περφόρμανς του βρετανικού Bcademie, Mnky Bizz Group, αλλά και η έκθεση «Θέμα Χρόνου» με έργα κρατουμένων.

imageimageimageimage

Η Art Athina – Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και διοργανώνεται από την εταιρεία EuroMare με Γενικό Διευθυντή τον Αλέξη Κανιάρη, για τέταρτη συνεχή χρονιά.


Ιnfo: Art Athina 2016, 26-29 Μαίου, Γήπεδο TaeKwonDo (Κλειστό Π. Φαλήρου)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε περισσότερα από την ΑV εδώ κι εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ