- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστρέφοντας στον τόπο των παιδικών του χρόνων, καθώς έλκει την καταγωγή του από το νησί, ο Κοντέλλης δεν ζωγραφίζει τη Λήμνο αναπαριστώντας, εν είδει ελαιοχρωματισμένης καρτ ποστάλ σε καμβά, άγριας ομορφιάς τοπία και τιτάνιας δύναμης φως που σαρώνει το καλοκαίρι της. Είναι η εκκίνηση, είναι η πρωτεϊκή του ύλη, είναι οι αναμνήσεις του από αυτό το σπάνιο θέρος που χαρίζεται απλόχερα στον κάθε επισκέπτη και προφανώς σημάδεψε τα άγουρα χρόνια του, όμως δεν εξαντλείται μόνο σε ασκήσεις δεξιοτεχνικού ύφους και αποτύπωσης αυτής της χιμαιρικής ομορφιάς, παραδομένος στον ογκώδη συναισθηματισμό, που ορίζει αμετάκλητα κάθε προσωπικό του σημείο στον χάρτη της νήσου.
Ναι, εγκιβωτίζει στα κάδρα του τη μαγεία και τη φυσική ομορφιά, έτσι όπως τα χρώματά του ραίνουν τα βράχια, τις θάλασσες, τα πλινθόκτιστα ερείπωμενα καλύβια, τους λόφους και τα μονοπάτια, όμως με έναν τρόπο πιο μεταφυσικό: μια «παπαδιαμάντιος» ματιά αναδύεται και διαχέεται στην «Αποθήκη» της Μύρινας, όπου φιλοξενείται η νέα του δουλειά.
Ένα εκτυφλωτικό χρυσαφί, που «καίει» τους πίνακες, κατορθώνει να αποτυπώσει αυτό το ανυπέρβλητο κάλλος, το οποίο μπορεί να μοιάζει με αποτέλεσμα της αρμονικής συναστρίας που ορίζει τη σχέση ήλιου, ουρανού και γης έτσι όπως μετεωρίζονται στο zeitgeist της ατμόσφαιρας, όμως σαν εξασκημένος και αμετανόητος εσωτερικός ταξιδιώτης, ο Κοντέλλης γνωρίζει πως η «δύναμη» της Λήμνου πηγάζει από τα έγκατα. Από τα βάθη. Από ένα υπέδαφος σαν υπόγειο σιλό, όπου φυλάσσονται αιώνες ενέργειας και μυστηριακού Καβείρειου και Ηφαιστειακού αποκρυφισμού.
Έχοντας χαθεί κυριολεκτικά άπειρες φορές μέσα σ' αυτό το καλοκαίρι όπου αμμοθίνες, δύσβατα μονοπάτια, πέτρες σε γκροτέσκο σχήματα που προσομοιάζουν με πολεμιστές, έτσι όπως περιφρουρούν την παραμυθία της «γενέθλιας» γης και τη σαγήνη των νερών, ο Κοντέλλης δείχνει να κατέχει πέραν της δεξιοτεχνίας και τον μεταφυσικό σχεδόν αλγόριθμο που ορίζει το λημνιό καλοκαίρι. Εγκατάλειψη, παράδοση, αρχαίες σκουριές και γυμνά κορίτσια - νύμφες που καθρεφτίζονται στις θάλασσες, αποτυπώνονται σε μια ζωγραφική που δεν υμνεί απλώς το φυσικό καλλίπυγο του τόπου, αλλά ως αρχαιολογική «εκσκαφή» φέρνει στο προσκήνιο μοναδικές εικόνες που συνθέτουν ιδανικά το προσωπικό σημείο θέασης: μιαν άλλη Λήμνο θέλεις; Ανδρέας Κοντέλλης.
Μαθητής του Τέτση, αγαπημένο παιδί του Μόραλη, συγγενής ψυχή με τον Μπουζιάνη, ο ζωγράφος καταφέρνει και παρουσιάζει μια Λήμνο με το «αληθές» του να εκρήγνυται, αδιάσπαστο, προσωπικό αλλά και «εθνικό» ταυτόχρονα, έτσι όπως το ορίζουν η ομορφιά και η μοναδική υπέργεια και υπόγεια, βαθιά ερωτική άλως του νησιού.
Η έκθεση του Ανδρέα Κοντέλλη «Λήμνος» φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Αποθήκη (Μύρινα Λήμνου) μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Είδαμε την έκθεση για τη «Germaine Richier- Συνομιλίες» αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έφυγε πρώιμα από τη ζωή το 1959
Δύο εκθέσεις και δύο πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς το MOMUS-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.