- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Επιστρέφοντας στον τόπο των παιδικών του χρόνων, καθώς έλκει την καταγωγή του από το νησί, ο Κοντέλλης δεν ζωγραφίζει τη Λήμνο αναπαριστώντας, εν είδει ελαιοχρωματισμένης καρτ ποστάλ σε καμβά, άγριας ομορφιάς τοπία και τιτάνιας δύναμης φως που σαρώνει το καλοκαίρι της. Είναι η εκκίνηση, είναι η πρωτεϊκή του ύλη, είναι οι αναμνήσεις του από αυτό το σπάνιο θέρος που χαρίζεται απλόχερα στον κάθε επισκέπτη και προφανώς σημάδεψε τα άγουρα χρόνια του, όμως δεν εξαντλείται μόνο σε ασκήσεις δεξιοτεχνικού ύφους και αποτύπωσης αυτής της χιμαιρικής ομορφιάς, παραδομένος στον ογκώδη συναισθηματισμό, που ορίζει αμετάκλητα κάθε προσωπικό του σημείο στον χάρτη της νήσου.
Ναι, εγκιβωτίζει στα κάδρα του τη μαγεία και τη φυσική ομορφιά, έτσι όπως τα χρώματά του ραίνουν τα βράχια, τις θάλασσες, τα πλινθόκτιστα ερείπωμενα καλύβια, τους λόφους και τα μονοπάτια, όμως με έναν τρόπο πιο μεταφυσικό: μια «παπαδιαμάντιος» ματιά αναδύεται και διαχέεται στην «Αποθήκη» της Μύρινας, όπου φιλοξενείται η νέα του δουλειά.
Ένα εκτυφλωτικό χρυσαφί, που «καίει» τους πίνακες, κατορθώνει να αποτυπώσει αυτό το ανυπέρβλητο κάλλος, το οποίο μπορεί να μοιάζει με αποτέλεσμα της αρμονικής συναστρίας που ορίζει τη σχέση ήλιου, ουρανού και γης έτσι όπως μετεωρίζονται στο zeitgeist της ατμόσφαιρας, όμως σαν εξασκημένος και αμετανόητος εσωτερικός ταξιδιώτης, ο Κοντέλλης γνωρίζει πως η «δύναμη» της Λήμνου πηγάζει από τα έγκατα. Από τα βάθη. Από ένα υπέδαφος σαν υπόγειο σιλό, όπου φυλάσσονται αιώνες ενέργειας και μυστηριακού Καβείρειου και Ηφαιστειακού αποκρυφισμού.
Έχοντας χαθεί κυριολεκτικά άπειρες φορές μέσα σ' αυτό το καλοκαίρι όπου αμμοθίνες, δύσβατα μονοπάτια, πέτρες σε γκροτέσκο σχήματα που προσομοιάζουν με πολεμιστές, έτσι όπως περιφρουρούν την παραμυθία της «γενέθλιας» γης και τη σαγήνη των νερών, ο Κοντέλλης δείχνει να κατέχει πέραν της δεξιοτεχνίας και τον μεταφυσικό σχεδόν αλγόριθμο που ορίζει το λημνιό καλοκαίρι. Εγκατάλειψη, παράδοση, αρχαίες σκουριές και γυμνά κορίτσια - νύμφες που καθρεφτίζονται στις θάλασσες, αποτυπώνονται σε μια ζωγραφική που δεν υμνεί απλώς το φυσικό καλλίπυγο του τόπου, αλλά ως αρχαιολογική «εκσκαφή» φέρνει στο προσκήνιο μοναδικές εικόνες που συνθέτουν ιδανικά το προσωπικό σημείο θέασης: μιαν άλλη Λήμνο θέλεις; Ανδρέας Κοντέλλης.
Μαθητής του Τέτση, αγαπημένο παιδί του Μόραλη, συγγενής ψυχή με τον Μπουζιάνη, ο ζωγράφος καταφέρνει και παρουσιάζει μια Λήμνο με το «αληθές» του να εκρήγνυται, αδιάσπαστο, προσωπικό αλλά και «εθνικό» ταυτόχρονα, έτσι όπως το ορίζουν η ομορφιά και η μοναδική υπέργεια και υπόγεια, βαθιά ερωτική άλως του νησιού.
Η έκθεση του Ανδρέα Κοντέλλη «Λήμνος» φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Αποθήκη (Μύρινα Λήμνου) μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Το Μάθημα Ανατομίας του Δρος Νικολάες Ταλπ δεν είναι απλώς ένα έργο Τέχνης, αλλά μια μαρτυρία ανισότητας και αποσιώπησης
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον μεγάλο καλλιτέχνη εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες
Τι θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Γκαλερί Σκουφά και τη Sianti
Επίσκεψη στο σπίτι του αυτοδίδακτου ζωγράφου Χρήστου Τσίντζου
Αποκατάσταση της Δευτέρας Παρουσίας στην Καπέλα Σιστίνα
Η έκθεση Pete Marifoglou: Τα χρόνια του Warhol ΧΧΧ, μας συστήνει έναν φωτογράφο των θρυλικών 70s της Νέας Υόρκης
Τι θα δούμε στην Alma, στην The Intermission και στην The Breeder
Μιλήσαμε για τη «Η σημαίνουσα σιωπή», την εικαστική του πορεία, τα Εξάρχεια
Κύματα από γραφίτη και παλίρροιες σε άσπρο - μαύρο
Σε ειδική εκδήλωση ο καλλιτέχνης θα δωρίσει υπογεγραμμένα εκτυπώματα από τα έργα της έκθεσης σε ηθοποιούς που έχουν λάβει βραβεία Μελίνα Μερκούρη
Το εργαστήριο κηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2021
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο δραματικότερος ζωγράφος του αμερικανικού ρεαλισμού, στην πλήρη ακμή του - Η ιστορία του εμβληματικού έργου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.