- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
10 αντικείμενα που ξεχωρίζω στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επιλέγει
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, δίνοντας έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Η παγκοσμίου φήμης συλλογή από αντικείμενα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού που στεγάζει, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα μοναδικά κυκλαδικά ειδώλια και αγγεία.

Μια… αρχαία αγκαλιά που πάντα με συγκινεί. Η μητέρα αγκαλιάζει το παιδί και γίνεται αιώνιο σύμβολο αγάπης και μητρικής αφοσίωσης. Μάρμαρα Κυκλαδικό, 2800-2300 π.Χ. Μόνιμη συλλογή, Κυκλαδικός πολιτισμός.

Άραγε ποιο λαιμό κοσμούσε; Τι ιστορίες έχει να διηγηθεί; Ένα αντικείμενο που θα ζήλευε κάθε γυναίκα αλλά και κάθε χρυσοχόος σήμερα. Τμήμα περιδέραιου, χρυσός, 10ος αι. π.Χ. Μόνιμη συλλογή του Μουσείου, Αρχαία Ελληνική Τέχνη

Τι καλύτερο δώρο για ένα παιδί από ένα βιβλίο που το ταξιδεύει στη μαγικό κόσμο της αρχαίας αλλά και της μοντέρνας τέχνης; Το βιβλίο « Άνθρωπος ή βιολί;» γράφτηκε για να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τα κυκλαδικά ειδώλια και να αναδείξει τη σχέση τους με τη Μοντέρνα Τέχνη. Η «άλλη ματιά», οι σκέψεις δηλαδή και τα έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Brancusi, ο Modigliani, ο Picasso και πολλοί άλλοι που από τις αρχές του 20ού αιώνα εμπνεύστηκαν από την Κυκλαδική τέχνη, μας προσκαλούν να πλησιάσουμε κι εμείς με τη δική μας ματιά τα κυκλαδικά ειδώλια και να «χτίσουμε» νοερά μια γέφυρα ανάμεσα σε χιλιετίες. Άνθρωπος ή Βιολί; Μια άλλη ματιά στα κυκλαδικά ειδώλια Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Πωλητήριο ΜΚΤ.

«Αιγαίου Κύματα Έργα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας». Όλη η ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού μέσα από απίστευτες φωτογραφίες από θάλασσες και βράχους του κυκλαδικού τοπίου. Βιβλίο-λεύκωμα για την ιστορία και την κοινωνία των Κυκλάδων, Πωλητήριο ΜΚΤ.

Για ένα διάλειμμα και έναν καφέ στο Cycladic Café του Μουσείου.

Τα λευκό μάρμαρο Νάξου και οι λιτές γραμμές με κάνουν να αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το αντικείμενο. Δημιουργήσαμε ακριβή αντίγραφά του στο πωλητήριό μας, ώστε εύκολα να μπορεί να μπει σε κάθε σπίτι…Η μαρμαροτεχνία στο Αιγαίο είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα αισθητικής ήδη από τις αρχές της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Τα μαρμάρινα σκεύη αποτελούσαν ένδειξη πλούτου αλλά και γοήτρου για τους Κυκλαδίτες. Λιτές, καλοφτιαγμένες και αυστηρά γεωμετρικές, οι φιάλες, κυκλικές λεκάνες από λευκό μάρμαρο, μας μαρτυρούν τη λεπτότητα του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Αντίγραφο, μαρμάρινο πιάτο, Κυκλάδες 2800-2300 π.Χ. Πωλητήριο ΜΚΤ.

Η τελευταία λέξη της μόδας, στην Κύπρο των πρωτοχριστιανικών χρόνων! Η γυναικεία κομψότητα είναι τελικά διαχρονική…
Βραχιόλια, αντίγραφα από αρχαία χρυσά Κυπριακά βραχιόλια διακοσμημένα με παράλληλες χαράξεις, Κύπρος 350 μ.Χ. Πωλητήριο ΜΚΤ.

To κεφάλι-σήμα κατατεθέν του Μουσείου, που την επόμενη σεζόν θα αποτελέσει την ταυτότητά του για τον εορτασμό των 30 χρόνων του… Τα κυκλαδικά ειδώλια ενέπνευσαν καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως τους Brancusi, Modigliani, Giacometti, Hepworth και Moore…
Κεφαλή από μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο Κυκλάδες, 2800-2300 π.Χ. Αντίγραφο σε μάρμαρο, Πωλητήριο ΜΚΤ.

Αγαπώ πολύ αυτά τα μαξιλάρια-κούκλες... Κυκλαδικές λιτές φόρμες στολίζουν τα δωμάτια των παιδιών και τα φέρνουν κοντά στην αισθητική του κυκλαδικού πολιτισμού. Υφασμάτινη κούκλα στο σχήμα κυκλαδικού βιολόσχημου ειδωλίου, Πωλητήριο ΜΚΤ.

Μοντέρνα τέχνη το 3900 π.Χ. Κι όμως… Ειδώλιο γυναικείας μορφής, ασβεστόλιθος, Κυπριακό 3900-2500 π.Χ. Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα γυμνά γυναικεία ειδώλια αυτού του τύπου με τα έντονα δηλωμένα ανατομικά στοιχεία (μαστοί, αιδοίο) σχετίζονταν, πιθανότατα, με την ιδέα της γέννησης και της μητρότητας ή με συγκεκριμένες τελετουργίες αφιερωμένες στη μεγάλη «Μητέρα-Θεά», υπό την ιδιότητά της ως θεάς της γονιμότητας.Μόνιμη συλλογή του Μουσείου, Κυπριακός πολιτισμός
Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Κεντρικό κτίριο, Νεοφύτου Δούκα 4, Μέγαρο Σταθάτου, Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1, 210 7228321-3
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Το Μάθημα Ανατομίας του Δρος Νικολάες Ταλπ δεν είναι απλώς ένα έργο Τέχνης, αλλά μια μαρτυρία ανισότητας και αποσιώπησης
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον μεγάλο καλλιτέχνη εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες
Τι θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Γκαλερί Σκουφά και τη Sianti
Επίσκεψη στο σπίτι του αυτοδίδακτου ζωγράφου Χρήστου Τσίντζου
Αποκατάσταση της Δευτέρας Παρουσίας στην Καπέλα Σιστίνα
Η έκθεση Pete Marifoglou: Τα χρόνια του Warhol ΧΧΧ, μας συστήνει έναν φωτογράφο των θρυλικών 70s της Νέας Υόρκης
Τι θα δούμε στην Alma, στην The Intermission και στην The Breeder
Μιλήσαμε για τη «Η σημαίνουσα σιωπή», την εικαστική του πορεία, τα Εξάρχεια
Κύματα από γραφίτη και παλίρροιες σε άσπρο - μαύρο
Σε ειδική εκδήλωση ο καλλιτέχνης θα δωρίσει υπογεγραμμένα εκτυπώματα από τα έργα της έκθεσης σε ηθοποιούς που έχουν λάβει βραβεία Μελίνα Μερκούρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.