- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο σπίτι της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου
Απόγευμα για τσάι με τζίντζερ με τη Σόνια Θεοδωρίδου
Όταν βρήκα αυτό το σπίτι, ένα υπέροχο παλιό κτίσμα του ’30, ήταν ένα ερείπιο. Έμοιαζε με καλλονή που όμως ήταν κακοντυμένη, απεριποίητη, φοβερά παραμελημένη και ξεχασμένη. Το ερωτεύτηκα από την πρώτη ματιά. Γύρναγα τα δωμάτια, έβλεπα τι δουλειές έπρεπε να κάνω αν τελικά το επέλεγα, όμως καθόλου δεν στάθηκα ούτε σ’ αυτό ούτε στις φωνές των φίλων που με συμβούλευαν να παραμείνω στο Ψυχικό και να μη ρισκάρω να έρθω στα Εξάρχεια. Επέμενα και δικαιώθηκα… Μετά από 3 μήνες ανακαίνισης αποκαλύφθηκε η εξαίσια ομορφιά του σπιτιού, η αρχοντιά και η αστική του καταγωγή.
Όταν μετακομίσαμε κάθε έπιπλο που είχαμε πήρε τη θέση του, λες και από καιρό ήταν έτοιμη η κάθε γωνιά να το υποδεχθεί. Έπιπλα μαζεμένα από τα ταξίδια μου, κάδρα και πορσελάνες που κατάφεραν και επέζησαν των πολλών μετακομίσεων, ένα νοικοκυριό φτιαγμένο από άριες, όπως λέω, γιατί ό,τι υπάρχει εδώ μέσα φτιάχτηκε από τη δουλειά μου. Μετά από μια περιπέτεια με την υγεία μου, ο ερχομός εδώ ήταν η αρχή για τη νέα μου ζωή. Εδώ γνώρισα εκλεκτούς γείτονες, εδώ κούρνιασε ο έρωτας της ζωής μου, ο άνδρας μου, εδώ μαζεύτηκαν καινούργιοι φίλοι, εδώ έγινα καλά. Από εδώ άνοιξα τα φτερά μου για το Βερολίνο, και εδώ ξαναγυρνάμε νοσταλγικά για να περάσουμε κάποιες ημέρες με το παιδί μας και τους φίλους.
Μου αρέσει να ξυπνώ το πρωί πατώντας όσο απαλά μπορώ στα ξύλινα πατώματα και, προτού αρχίσει η φασαρία του δρόμου, να κάθομαι στο μπαλκονάκι για να πιω τον καφέ μου. Λιώνοντας από νοσταλγία για την Ελλάδα της καρδιάς μου και επιβεβαιώνοντας αυτό που η καρδιά συχνά μου ψιθυρίζει, δηλαδή πως στην Ελλάδα ζω και στο Βερολίνο κατοικώ. Το αγαπημένο μου δωμάτιο είναι η βιβλιοθήκη – ας πούμε, ο φυσικός μου χώρος. Το καλοκαίρι που πέρασε αξιώθηκα να βάλω τάξη στα βιβλία και τις παρτιτούρες μου, κι αυτό ήταν η αφορμή να βρω ξεχασμένα βιβλία, γράμματα και σημειώματα αγαπημένα, αποξηραμένα λουλούδια χωμένα στις σελίδες των βιβλίων, ως και χαρτοπετσέτες βρήκα που φρόντιζαν να μου χαρίζουν φίλοι, ξέροντας το παιδικό μου χούι.
Το θαυμάσιο ήταν ότι μέσα σε όλο αυτό το χάος βρήκα και το αρχείο μιας καθόλου ευκαταφρόνητης καριέρας, κριτικές, πρωτοσέλιδα, ατέλειωτα άρθρα εφημερίδων και... γράμματα θερμών θαυμαστών. Κι εκεί, μέσα στο βουνό των βιβλίων, ξεπήδησαν και τα γράμματα του λατρεμένου μου Χρήστου Λαμπράκη. Κάθισα ένα ολόκληρο πρωί και τα διάβασα και βαλάντωσα στο κλάμα, διαπιστώνοντας άλλη μια φορά πόσο μου λείπει και πόσο δίκιο έχω να τον λατρεύω. Εδώ και λίγο καιρό έγινε η εισβολή του γιου μας στο σαλόνι ...heavy metal εισβολή. Παντού κιθάρες, καλώδια, computers, σκορπισμένα ρούχα, άγριες, αποστάριστες φωνές. Μία όχι τόσο εύκολη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συνύπαρξη... Ναι, η πόρτα της βιβλιοθήκης, τώρα που ο γιος μας μεγάλωσε, αποτελεί το φυσικό σύνορο των δύο κόσμων.

Η Σόνια Θεοδωρίδου αυτή την εποχή παρουσιάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το νέο της cd «Shades of love». Περισσότερες πληροφορίες: www.soniatheodoridou.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες από την κρύπτη του αρχιτεκτονικού χρόνου
Έφτασε η ώρα η Αρχιτεκτονική να επανασυνδεθεί με τη φύση
Ένα κτήριο φετίχ για τη Θεσσαλονίκη
Ανώνυμε αρχιτέκτονα, πώς να κρυφτείς από το φως που δεν δύει ποτέ;
Μία ευκαιρία εξερεύνησης της ποικιλομορφίας των κτηρίων που μας περιβάλλουν
Σαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν έχει
Όταν η μετακίνηση γίνεται εμπειρία design: υπόγειες γκαλερί και σπηλιές από ψηφιδωτό, 20 μέτρα κάτω από τη γη
Tο πρώτο αρχιτεκτονικό κέντρο στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά και νέους
«Το σημαντικότερο είναι να παραμένουμε πιστοί σε μια αρχιτεκτονική που βελτιώνει την καθημερινότητα και αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον», τονίζει ο Πάνος Ευστρατίου.
Η πόλη έχει τη σφραγίδα του
Αρχιτεκτονικά στολίδια με σπάνια βιβλία και μεγάλη ιστορία
Ιστορικές αρχιτεκτονικές υπογραφές στο νέο αθηναϊκό τοπόσημο
Ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ παρουσίασε η Ισπανική Ακαδημία Ταυρομαχίας
Κριτικοί Τέχνης και υπηρεσίες Πολιτισμού συμφωνούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα της Γοργόνας
Παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά μεταμορφώνονται σε σύγχρονες κατοικίες, γραφεία και πολιτιστικούς χώρους, συνθέτοντας τη νέα αφήγηση της πόλης
Ο αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος περιγράφει το όραμά του για την παραλία της πόλης
Η μεγαλύτερη ανάπλαση της νεότερης Ελλάδας χτίζεται πάνω σε στρώματα ιστορίας
Το «The Louis» θυμίζει πλοίο και είναι φτιαγμένο από... βαλίτσες
Ο γνωστός Αθηναίος σχεδιαστής μιλάει για τον νέο χώρο τέχνης και εστίασης που ανοίγει στη Σαντορίνη
Η Ελλάδα στην παγκόσμια σκηνή βιώσιμης αρχιτεκτονικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.