Design & Αρχιτεκτονικη

Η Αθήνα βλέπει θάλασσα

«Δεν θέλουμε να μοιάζει αυτό το έργο με ψεύτικο παράδεισο» τόνισε ο Renzo Piano.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15276-41769.jpg

«Δεν θέλουμε να μοιάζει αυτό το έργο με ψεύτικο παράδεισο» τόνισε ο Renzo Piano. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος οραματίστηκε την επανασύνδεση της Αθήνας με τη θάλασσα. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη δημιουργία του κέντρου Pompidou στο Παρίσι, αναλαμβάνει να μετατρέψει τον Φαληρικό Όρμο και την περιοχή του παλαιού Ιπποδρόμου σ’ ένα τεράστιο πάρκο – 1.000 στρεμμάτων.

Τι θα αλλάξει; Θα γίνουν δεντροφυτεύσεις σε όλους τους διαθέσιμους χώρους. Οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα, ως πεζόδρομοι, και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Ο σημερινός αυτοκινητόδρομος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Μαρίνα του Φλοίσβου, θα μετατοπιστεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα, θα υποβιβαστεί και θα καλυφθεί από το πάρκο. Η νέα δόμηση δεν θα ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ολυμπιακά κτίρια θα παραμείνουν.

Το κόστος εκτιμάται σε 215 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέρχεται από το ΠΕΠ Αττικής, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο, χορηγεί με 4 εκατομμύρια ευρώ όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Παράλληλα εκδόθηκε ήδη η οικοδομική άδεια για τα έργα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σε σχέδια Renzo Piano το Κέντρο Πολιτισμού θα περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πάρκο πρασίνου με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αναψυχής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ