- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ο Nicholas Cullinan
Ο επικεφαλής της National Portrait Gallery στο τιμόνι του παλαιότερου μουσείου στη Βρετανία έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις
Βρετανικό Μουσείο: Ο Nicholas Cullinan διευθυντής του από το καλοκαίρι 2024
Μετά το σκάνδαλο με την κλοπή περίπου 1800 αντικειμένων και έχοντας μπροστά του ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης αναλαμβάνει διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ο Nicholas Cullinan.
Έχοντας ηγηθεί της ανακαίνισης της λονδρέζικης Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων, που κέρδισε την αποδοχή κριτικών και κοινού, ο 46χρονος ιστορικός της Τέχνης, θα βρίσκεται στη νέα του θέση από το καλοκαίρι, μετά την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου που επικυρώθηκε και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
«Θα είναι τιμή μου να γίνω ο επόμενος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμου» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Ανυπομονώ να ενταχθώ στο υπέροχο και αφοσιωμένο προσωπικό του και να συνεργαστώ με το εξαιρετικά εντυπωσιακό του διοικητικό συμβούλιο για να το οδηγήσω σε ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό θα περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς μετασχηματισμούς, αρχιτεκτονικούς και πνευματικούς, που συμβαίνουν σε οποιοδήποτε μουσείο παγκοσμίως, προκειμένου να παραμείνει το Βρετανικό Μουσείο όσο πιο αφοσιωμένο και συνεργατικό μπορεί να είναι».
Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε πως οι διαχειριστές επέλεξαν τον Cullinan καθώς «έχει αποδεδειγμένη ηγεσία σήμερα και μεγάλες δυνατότητες για το αύριο». «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για τον Νικ και για εμάς καθώς μπαίνουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο στη μεγάλη ιστορία του Βρετανικού Μουσείου με αυτοπεποίθηση» σημείωσε.
Ο Nicholas Cullinan στο Βρετανικό Μουσείο
Ο Cullinan θα αναλάβει το πόστο μετά τον Μαρκ Τζόουνς, ο οποίος υπηρέτησε ως προσωρινός διευθυντής μετά την αποχώρηση του Χάρτβιχ Φίσερ τον περασμένο Αύγουστο. Ο Φίσερ αναμενόταν να παραδώσει τη σκυτάλη φέτος, αλλά παραιτήθηκε καθώς αποκαλύφθηκε ότι μεγάλος αριθμός αντικειμένων είχαν κλαπεί από το ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα επί σειρά ετών. Γεγονός που έφερε απολύσεις στο ίδρυμα, το οποίο έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον ενός πρώην επιμελητή.
Ο νέος διευθυντής είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει περαιτέρω εκκλήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως και άλλων αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου που αποκτήθηκαν στο παρελθόν. Μετά τις κλοπές, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την πλήρη ψηφιοποίηση της συλλογής του τα επόμενα πέντε χρόνια.
Παράλληλα, «τρέχει» και το έργο της ανακαίνισης που περιγράφεται από το μουσείο ως «ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα που έχουν αναληφθεί ποτέ», το οποίο ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του Φίσερ και αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες. Το πρώτο στάδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος, με τα εγκαίνια τον Ιούνιο των νέων εγκαταστάσεων της Συλλογής Αρχαιολογικών Ερευνών του Βρετανικού Μουσείου στο Ρέντινγκ. Το μουσείο σχεδιάζει επιπλέον ένα νέο Ενεργειακό Κέντρο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις εγκαταστάσεις του.
Ο Cullinan έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως επιμελητής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Tate Modern, όπου εργάστηκε στις εκθέσεις Henri Matisse: The Cut-Outs και Malevich. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Courtauld.
Με πληροφορίες από το The Art Newspaper και τον The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Βίλμα Μενίκη είναι σκηνοθέτρια με μακρύ αγώνα πίσω της στο φεμινιστικό κίνημα. Το νέο της ντοκιμαντέρ είναι μια ακόμα προσπάθειά της ώστε να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για τις γυναίκες.
Ένα από τα πιο προκλητικά και ριζοσπαστικά μυθιστορήματα της γαλλικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Στις εικόνες, ποζάρει στο καμαρίνι της, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή
Σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με διεθνή πορεία και σπουδαίες συνεργασίες
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Το αυτοβιογραφικό έργο της νομπελίστριας μεταφέρεται από την ομάδα ETÚTI στο Blue Box Creative Studio
Το video game του κλιπ θα το δούμε live τη βραδιά της Eurovision
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Ο «πιο κουλ χώρος στο Παρίσι» έρχεται στη Θεσσαλονίκη για ένα ιδιαίτερο pop-up event
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Ρώμη, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποντίφικα
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η Αθήνα θυμάται και γιορτάζει τους κουίρ αγώνες
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου του Ηρακλείου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Ο έμπειρος ηθοποιός αναμένεται να πλαισιώσει τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Σεμπάστιαν Σταν
Πρωτότυπα κόμικς από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, στην παράδοση ιστορικών ελληνικών περιοδικών
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.