- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη «ταξιδεύει» στο Μουσείο του Λούβρου
Στο επίκεντρο έκθεσης που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας με τους σύγχρονους
Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη «ταξιδεύει» στο Μουσείο του Λούβρου
Σε ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, θα ταξιδέψει φέτος, το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal και το οποίο απέκτησε σε διεθνή δημοπρασία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με σκοπό να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό εκθέτοντάς το με ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Πότε πάει Λούβρο το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΝ, από τις 24 Απριλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, το Κύπελλο θα συμμετάσχει ως ένα από τα βασικά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση «προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφησή τους στα τέλη του 19ου αιώνα […] και να αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, και ειδικότερα το Παρίσι, χωρίς να περιορίζεται στην προσωπικότητα του Pierre de Coubertin, ο οποίος έμεινε πρωτίστως στην ιστορία.
»Έτσι, παρουσιάζονται επίσης ιστορικοί και πολιτικοί της εποχής, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, ο Michel Bréal και ο Σπυρίδων Λάμπρος, των οποίων η συνεισφορά είναι λιγότερο γνωστή. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον ελληνικό αθλητισμό μέσω της μελέτης αρχαίων κειμένων και αρχαιολογικών στοιχείων, αυτοί οι ιστορικοί και λόγιοι αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας».
Στην έκθεση με επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Κύπελλο του Λούη
Στην έκθεση «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» οι επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το Ασημένιο Κύπελλο, που φέρει την επιγραφή του Michel Bréal «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, μαραθώνιον άθλον έδωκεν, Μιχαήλ Μπρέαλ», μέσα από την οποία στόχος του ήταν να συνδέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας με τους σύγχρονους.
O Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Ο δανεισμός του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη στο Μουσείο του Λούβρου ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, αντικατοπτρίζει τη διαρκή δέσμευση του ΙΣΝ να καταστήσει αυτό το μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό κειμήλιο, το οποίο συγχρόνως συμβολίζει και τις αξίες του αθλητικού πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, προσβάσιμο σε ένα συνεχώς ευρύτερο κοινό για να το θαυμάσει και εν προκειμένω στα εκατομμύρια των επισκεπτών που αναμένεται να προσελκύσει το Μουσείο, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο των Αγώνων».
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο του Έλληνα Σπύρου Λούη το 2012 μέσω δημοπρασίας, δηλώνοντας εξ αρχής τη δέσμευσή του να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου και έχει τοποθετηθεί από την έναρξη της λειτουργίας του το 2016. Ωστόσο κατά καιρούς έχει φιλοξενηθεί σε πλήθος εκθέσεων και με διαφορετικές αφορμές:
Έχει εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης (Σεπτέμβριος 2012 – Αύγουστος 2014 και Απρίλιος 2015 – Ιανουάριος 2016), στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη κατά την περίοδο διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου της Λωζάνης (Σεπτέμβριος 2014 – Μάρτιος 2015) και στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Αρχαία Ολυμπία, με αφορμή την Tελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (Μάρτιος 2020).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από συνεργάτης του Ρομπέρτο Ροσελίνι έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του ευρωπαϊκού ερωτικού κινηματογράφου
Ο Ιρλανδός ηθοποιός, που υποδύθηκε τον 007 σε τέσσερις ταινίες από το 1995 έως το 2002
Πρόκειται για έναν απολαυστικό συνδυασμό χιούμορ και συγκίνησης, με το κουίρ στοιχείο να εμφανίζεται σε κάθε σεκάνς και να δένει υποδειγματικά με το μέινστριμ.
Η μητρότητα σε γκορ αισθητική και με στοιχεία μεταφυσικού τρόμου –που φτάνει στα όρια του body horror– σε ένα φιλμ που παρακολουθείται με άνεση λόγω της ατμόσφαιράς του
Το πολιτικό στοιχείο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ταραχώδη διαδρομή των πρωταγωνιστών της ταινίας.
Ο Μάλκοβιτς, που πρωταγωνιστεί, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στη Βενετία και θεωρείται ήδη ο βασικός υποψήφιος και για το Όσκαρ.
Η ταλαντούχα Ελληνίδα ερμηνεύτρια ανάμεσα στους 15 κορυφαίους νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης
Aνεβαίνει το όνομα της στις στοιχηματικές εταιρείες
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας
Ο σημαντικός σκηνοθέτης έρχεται στην Ελλάδα με τέσσερις θεατρικούς μονολόγους
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος αφηγείται την ιστορία του «ΣΕΛΦ ΕΚΤΙΜ», πριν την παρουσιάσει live στην Αθήνα
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επαναφέρει δύο ξεχωριστές κινηματογραφικές παραγωγές
Ο 63χρονος ηθοποιός αιφνιδίασε τους περαστικούς προκαλώντας χάος με τα καμώματά του
Έργα μεγάλης αξίας δημοπρατούνται στη Γλασκώβη - Πλήρης σειρά του 1974 στο αρχικό της κουτί
Ποιος θα ενσαρκώσει τον θρυλικό Βρετανό πράκτορα στην 26η ταινία του κινηματογραφικού franchise;
Οι ταινίες που ξεχωρίζουν, οι σημαντικές βραβεύσεις, οι επιλογές του Λάσε και οι καλεσμένοι στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης.
Η νέα έκδοση του ΜΙΕΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο που διασώθηκε από γενιά σε γενιά
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Ο φωτογράφος Μπρένταν Λάρσεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις κατηγορίες περί χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.