- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νέος πολιτιστικός πόλος: Το ΥΠΠΟ εξαγόρασε το βιομηχανικό συγκρότημα επί της Πειραιώς 260
Συμφωνία κομβικής σημασίας για την ανάδειξη της περιοχής του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πόλο
Πειραιώς 260: Το υπουργείο Πολιτισμού εξαγόρασε το πρώην Εργοστάσιο Τσαούσογλου, όπου στεγάζεται το Φεστιβάλ Αθηνών - Η ιστορία του ακινήτου και οι προοπτικές.
Ολοκληρώθηκε η αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού και η μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα του βιομηχανικού συγκροτήματος επί της Πειραιώς 260 (π. Εργοστάσιο Τσαούσογλου). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: πρόκειται για συμφωνία και πράξη κομβικής σημασίας για την ανάδειξη της περιοχής του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πόλο. Η αγορά του ακινήτου (12.600.000 ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έκταση 31.687 τ.μ., εντός των οποίων βρίσκονται 15 κτήρια, τα περισσότερα των οποίων έχουν χαρακτηριστεί μνημεία.
Πειραιώς 260: η Λίνα Μενδώνη και ο Παύλος Μυλωνάς για το ακίνητο
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Από το 2000, το Υπουργείο Πολιτισμού συζητούσε με την Εθνική Τράπεζα την αγορά του ακινήτου, επί της Πειραιώς 260. Τελικά, η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, υπερπήδησης πλήθους γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και αγαστής συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Αν δεν υπήρχε εκατέρωθεν ισχυρή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εξαγορά του ακινήτου δεν θα είχε επιτευχθεί. Στόχος μας είναι στο βιομηχανικό συγκρότημα του πρώην Εργοστασίου Τσαούσογλου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος, πέρα από το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο προφανώς θα συνεχίσει να στεγάζεται στον χώρο. Ήδη, είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων για την αποκατάσταση και τη μετατροπή ενός βιομηχανικού κελύφους σε κτήριο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές, για να φιλοξενήσει ποικίλες δραστηριότητες του Οργανισμού. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του κτηρίου, δίνουμε νέα ζωή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερο κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον. Και με την περίπτωση του ακίνητου επί της οδού Πειραιώς 260 υπηρετούμε την πολιτική μας, της αποκατάστασης και της απόδοσης νέων χρήσεων σε κτήρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, μέσα από την αναβάθμιση των ακινήτων αυτών συμβάλουμε στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου και επιμέρους περιοχών της Αθήνας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα διαχρονικά στηρίζει την ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας μας. Από το 2011, η Τράπεζα παραχωρούσε τη χρήση μέρους του ακινήτου Πειραιώς 260 για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Αθηνών, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πόλος πολιτιστικών χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Η μεταβίβαση του ακινήτου τον Δεκέμβριο 2023 αποτελεί δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Υπουργείου Πολιτισμού».
Πειραιώς 260: η ιστορία του βιομηχανικού συγκροτήματος
Στο ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 260 κατά το παρελθόν στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της επιπλοποιίας Τσαούσογλου. Το ΥΠΠΟ, με διαδοχικές κηρύξεις το 2000 και το 2001, χαρακτήρισε τα κτίρια του ακινήτου ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χρήζοντα ειδικής κρατικής μέριμνας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν αξιόλογο δείγμα βιομηχανικών κατασκευών, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς στις αρχές του β’ μισού του 20ου αιώνα, και κατά συνέπεια, έχουν σημαντικό κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από συνεργάτης του Ρομπέρτο Ροσελίνι έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του ευρωπαϊκού ερωτικού κινηματογράφου
Ο Ιρλανδός ηθοποιός, που υποδύθηκε τον 007 σε τέσσερις ταινίες από το 1995 έως το 2002
Πρόκειται για έναν απολαυστικό συνδυασμό χιούμορ και συγκίνησης, με το κουίρ στοιχείο να εμφανίζεται σε κάθε σεκάνς και να δένει υποδειγματικά με το μέινστριμ.
Η μητρότητα σε γκορ αισθητική και με στοιχεία μεταφυσικού τρόμου –που φτάνει στα όρια του body horror– σε ένα φιλμ που παρακολουθείται με άνεση λόγω της ατμόσφαιράς του
Το πολιτικό στοιχείο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ταραχώδη διαδρομή των πρωταγωνιστών της ταινίας.
Ο Μάλκοβιτς, που πρωταγωνιστεί, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στη Βενετία και θεωρείται ήδη ο βασικός υποψήφιος και για το Όσκαρ.
Η ταλαντούχα Ελληνίδα ερμηνεύτρια ανάμεσα στους 15 κορυφαίους νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης
Aνεβαίνει το όνομα της στις στοιχηματικές εταιρείες
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας
Ο σημαντικός σκηνοθέτης έρχεται στην Ελλάδα με τέσσερις θεατρικούς μονολόγους
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος αφηγείται την ιστορία του «ΣΕΛΦ ΕΚΤΙΜ», πριν την παρουσιάσει live στην Αθήνα
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επαναφέρει δύο ξεχωριστές κινηματογραφικές παραγωγές
Ο 63χρονος ηθοποιός αιφνιδίασε τους περαστικούς προκαλώντας χάος με τα καμώματά του
Έργα μεγάλης αξίας δημοπρατούνται στη Γλασκώβη - Πλήρης σειρά του 1974 στο αρχικό της κουτί
Ποιος θα ενσαρκώσει τον θρυλικό Βρετανό πράκτορα στην 26η ταινία του κινηματογραφικού franchise;
Οι ταινίες που ξεχωρίζουν, οι σημαντικές βραβεύσεις, οι επιλογές του Λάσε και οι καλεσμένοι στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης.
Η νέα έκδοση του ΜΙΕΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο που διασώθηκε από γενιά σε γενιά
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Ο φωτογράφος Μπρένταν Λάρσεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις κατηγορίες περί χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.