- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο πρόσωπο αποκτά το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Το πλάνο πλήρους προσβασιμότητας, εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης
Υπουργείο Πολιτισμού: Σύγχρονο διεθνές κέντρο Πολιτισμού το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών - Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάπτυξης.
Στον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου πολιτιστικών χρήσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών προχωρεί τάχιστα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά την ωρίμανση των αναγκαίων μελετών, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμπεριέλαβε την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 10.609.000 ευρώ στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Για το ΥΠΠΟΑ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το οποίο φιλοξενείται στο μοναδικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα, λειτουργώντας ως ομφαλός του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ένταξη του έργου στις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εξασφαλίζει την ολοκλήρωσή του, ως το τέλος του 2025, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με τον εκσυγχρονισμό των δομών του και την ενεργειακή του αναβάθμισή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών θα αποτελεί διεθνή χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών γεγονότων υψηλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως αναπτυξιακός πόρος μεγίστου ενδιαφέροντος, για την ευρεία περιοχή.
Το έργο το οποίο εντάχθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάπτυξης μαζί με τα έργα, μείζονος σημασίας, που εκτελούνται, αυτή τη στιγμή εντός του αρχαιολογικού χώρου, συμβάλουν αποφασιστικά στη διατήρηση του χαρακτήρα των Δελφών ως σημείου αναφοράς για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Από ιδρύσεως του, το 1977, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναπτύσσει κοινές πολιτιστικές δράσεις που ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών έχει διοργανώσει κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα, τις συναντήσεις αρχαίου δράματος, οι οποίες ανέδειξαν τους Δελφούς, ως τον κατεξοχήν τόπο επαφής, ζύμωσης και σύζευξης του αρχαίου δράματος με το σύγχρονο κόσμο, και της ιστορικής θεατρικής παράδοσης με την ερμηνευτική προσέγγιση και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Τελευταία σπουδαία διοργάνωση στο ΕΠΚεΔ ήταν ο εορτασμός των 50 χρόνων από την κύρωση της Σύμβασης για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς την Δήμητρα Φιλίππου, χάρη στην ευγενική δωρεά της οποίας εκπονήθηκαν οι αναγκαίες μελέτες για την ωρίμανση του έργου. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ».
Πλήρως προσβάσιμο γίνεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, στο υπόγειο και στο ισόγειο του κτηρίου διατηρούνται οι υπάρχουσες χρήσεις. Οι χώροι εκσυγχρονίζονται και επισκευάζονται στο σύνολό τους. Όσον αφορά στο αμφιθέατρο, θα παραμείνει με την σημερινή του λειτουργία, τροποποιώντας όμως την διάταξη των καθισμάτων και την θέση του control room. Η νέα διάταξη εξασφαλίζει την παρουσία περισσοτέρων ατόμων, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται νέοι μεταφραστικοί θάλαμοι, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Με την εγκατάσταση αναβατορίου η σκηνή γίνεται απολύτως προσβάσιμη στα ΑμεΑ.
Ενισχύσεται το σύνολο των στοιχείων του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα και πραγματοποιούνται καθαιρέσεις και αποξηλώσεις, σε εκτεταμένη κλίμακα. Το σύνολο των λιθοδομών του ισογείου ανακατασκευάζεται, αντικαθίστανται τα κουφώματα. Ανακατασκευάζονται και επενεπενδύονται τα δάπεδα. Για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ τοποθετείται αναβατόριο στο κλιμακοστάσιο της κεντρικής εισόδου, καθώς και ανελκυστήρας για την κατακόρυφη επικοινωνία των χώρων. Οι χώροι υγιεινής αναδιαμορφώνονται και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται ενεργειακά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Μπήκαμε στο νέο urban resort που επανασυστήνει την έννοια της αθηναϊκής πολυτέλειας
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Η συν-σκηνοθέτρια Ντιάνα Θεοχαρίδη μιλάει στην ATHENS VOICE για το τολμηρό έργο περί ρευστότητας των φύλων
Πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό δείγμα αποκαταστατικής οδοντιατρικής στη Σκωτία
Animation, ταινίες μικρού μήκους και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα για ηλικίες 8–12 ετών
Η ιστορική «Κάρμεν» του 1875 αναβιώνει στη Λυρική μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ρομάν Ζιλμπέρ
Ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, μουσικών δράσεων και οικογενειακών δραστηριοτήτων
Την περίοδο εκείνη ήταν 56 ετών
Τι θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο, το Παλλάς και το ΚΠΙΣΝ
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Οι πρεμιέρες και εκείνες που ρίχνουν αυλαία το προσεχές διάστημα
Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη και η Ειρήνη Γρατσία διηγούνται ιστορίες από δύο κτίρια που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Διαμαντόπουλος
Θηριοτροφείο στο Θέατρο Δρόμος, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσεκούρα
Όταν τα ρούχα λειτουργούν ως καταλύτης στην κινηματογραφική αφήγηση
Και η πρώτη και η δεύτερη ταινία έχουν γράψει τη δική τους παράλληλη ιστορία με αυτήν της μεγάλης οθόνης
Τα νέα προγνωστικά που είδαν το φως της δημοσιότητας
Το μυθιστόρημα «Το κρυφτό» του Søren Sveistrup (μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 6 Μαΐου
Η χορογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για τη νέα της παράσταση «Bones» στην Πλύφα
Τα φαβορί πριν τις πρώτες πρόβες στη Βιέννη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.