- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου ράβουν μάσκες
Προσφέρουν βοήθεια στους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειου
Μάσκες προσώπου για τους εργαζομένους του Δρομοκαΐτειου ξεκίνησαν να ράβουν οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.
Στο πλευρό των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη στέκονται οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, οι οποίες και ξεκίνησαν να ράβουν μάσκες προσώπου για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Μετέφεραν τις ραπτομηχανές τους στα σπίτια τους και ξεκίνησαν να ράβουν μάσκες προσφέροντας τη βοήθειά τους στους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο προκειμένου να προστατευθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού. Όλα ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου πληροφορήθηκαν στα μέσα Μαρτίου ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό, όπως οι ιατρικές μάσκες, και για να τις καλύψει έφτιαχναν οι ίδιοι μάσκες μέσα στο νοσοκομείο. Έτσι, o γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Κώστας Κεχαγιόγλου επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του Δρομοκαϊτείου, οι οποίοι του υπέδειξαν τον τρόπο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να κατασκευαστούν σωστά οι μάσκες.
«Όταν μάθαμε για την ανάγκη που υπήρχε, μιλήσαμε με υπεύθυνους από το νοσοκομείο και τους ρωτήσαμε αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να κατασκευάσουμε, διότι εμείς γνωρίζουμε πώς να φτιάχνουμε μάσκες θεατρικές. Μας υπέδειξαν τι χρειάζεται και μας είπαν ότι θα δεχτούν μάσκες μόνο υπό κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες ακολουθήσαμε. Όταν μας βρήκε υλικά το νοσοκομείο προχωρήσαμε στην κατασκευή των μασκών», λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου ενώ προσθέτει ότι ευαισθητοποιήθηκαν λόγω των ελλείψεων που υπήρχαν και μπήκαν σε μία διαδικασία εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
Η Μαρία Τσιώτη είναι μία από τις ενδύτριες του Εθνικού Θεάτρου. Δουλεύει στο βεστιάριο του θεάτρου εξυπηρετώντας κάποιες φορές τους ενδυματολόγους των παραστάσεων ενώ άλλες φορές βοηθάει τους ηθοποιούς να αλλάζουν ρούχα κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Με όσες γνώσεις είχε γύρω από τη ραπτική η κ. Τσιώτη κάθισε μπροστά από την ραπτομηχανή που είχε στο σπίτι της και ξεκίνησε να ράβει συμμετέχοντας με τη σειρά της ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία. «Σε αυτή την εποχή που είναι όλα λίγο περίεργα και δύσκολα, και είσαι στο σπίτι τόσες πολλές ώρες χωρίς να έχεις να κάνεις κάτι, είναι πολύ ωραίο να μπορείς να συνεισφέρεις μόνο με μια βελόνα και μια κλωστή, σε κάτι μεγαλύτερο, όπως είναι ένα νοσοκομείο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιώτη.
Για να φτιάξουν τις μάσκες η διαδικασία που ακολουθούν είναι σχετικά απλή, όπως λέει η κ. Τσιώτη. Παίρνουν ένα τόπι υφάσματος, κόβουν το ύφασμα στα κομμάτια που χρειάζονται για την κάθε μάσκα, το διπλώνουν, το σιδερώνουν, το γαζώνουν και μετά περνούν τα λάστιχα. Ύστερα ξαναγαζώνουν, μετά κόβουν και καθαρίζουν τις κλωστές που περισσεύουν. Για εκείνες είναι πλέον μια μηχανική, σχεδόν ρομποτική διαδικασία.
Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες σε αυτή την πρωτοβουλία έχουν ήδη τελειώσει την πρώτη παρτίδα καθώς έχουν φτιάξει 200 μάσκες. «Δεν κάνουμε ακτιβισμό αυτή τη στιγμή, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας. Από το να βοηθήσεις ένα αδέσποτο μέχρι να ράψεις μία μάσκα για ένα νοσοκομείο. Συνεχίζουμε ακάθεκτα», αναφέρει η κ. Τσιώτη.
«Οι άνθρωποι του πολιτισμού πάντα βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια μεγάλα γεγονότα και προσπαθούμε να προσφέρουμε», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεχαγιόγλου. Για εκείνον η αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες μέρες είναι αναγκαία. «Η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα μας δώσει την δύναμη να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας, να ξαναδημιουργήσουμε αλλά και να διεκδικήσουμε. Θα πρέπει να ανατεθούν σε βιοτεχνίες ραπτικής η δημιουργία μασκών. Υπάρχει κόσμος που θέλει να βοηθήσει σε αυτό», λέει.
Παράλληλα, στην μάχη ενάντια στην πανδημία, το Εθνικό Θέατρο και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου διοργάνωσαν εθελοντικές αιμοδοσίες στο ισόγειο του Θεάτρου Rex προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που δημιουργεί η Covid-19 στην προσφορά του αίματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
«Δεν χάθηκε ποτέ η πίστη μας», δήλωσε ο 64χρονος τραγουδιστής από το Νιου Τζέρσεϊ
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Από τους τοίχους της πόλης στο εξώφυλλο του Summer in the City
Το έργο του Ορέστη Καραμανλή ήταν ένα καθαρά συμμετοχικό έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως τον κόσμο
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
Οι τρεις διοργανωτές, Τάσος Μπιμπισίδης, Βάλια Ζαμπάρα και Νάνσυ Φαφούτη, εξηγούν πώς ένα παραδοσιακό σύμβολο της Αστυπάλαιας έγινε αφορμή για ένα νέο πολιτισμικό φεστιβάλ
Μιλήσαμε με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Brat» όχι μόνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο νέος κύκλος που ξεκίνησε φέτος στο Φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη μουσική ως ολιστική εμπειρία
Το «The Age Of Everything» θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου
Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Από το «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως το «Oedipus Steps» του Ζήση Σέγκλια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Μια επίσκεψη με τον Τάκη Ευσταθίου που φωτίζει την κληρονομιά του σπουδαίου ελληνοαμερικανού ζωγράφου και τα ερωτήματα για τη διάσωσή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.