- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ερρίκος Λίτσης μιλάει για τα Πετράλωνα
«Τα Πετράλωνα ήταν πάντα μια λαϊκή συνοικία, το βλέπεις και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο»
Γεννήθηκα στην οδό Παλληναίων, κάτω από τα σχολεία στο τέρμα της Τρώων, απέναντι από το κατηχητικό. Αργότερα έμεινα στην πρώτη πολυκατοικία των Άνω Πετραλώνων, στο κτίριο του Παυλίδη.
Και γενικά πέρασα σχεδόν όλη μου τη ζωή εδώ, σε μια περιοχή που οριοθετώ από τα σχολεία στις αρχές της Τρώων μέχρι την πλατεία Μερκούρη κι από τη γέφυρα του Πουλόπουλου μέχρι το σταθμό του τρένου. Αυτές είναι οι συντεταγμένες –πάντα με όριο του Φιλοπάππου– του “χωριού” που είχα την τύχη να ζήσω τα παιδικά μου χρόνια. Λίγο με τον πετροπόλεμό μας, λίγο με κάποια ξόβεργα που έστηναν μερικοί για να πιάσουν κανένα πουλί, υπήρχε αυτή η ανέμελη αίσθηση της επαρχίας.
Τα Πετράλωνα ήταν πάντα μια λαϊκή συνοικία, το βλέπεις και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, που λειτουργούσαν ως αντίβαρο ταπεινής καταγωγής π.χ. στο Κολωνάκι. Βέβαια, εδώ πάνω ήμασταν τα “καλά παιδιά”, οι γονείς μάς απέτρεπαν να συχνάζουμε στα Κάτω Πετράλωνα που είχαν μια διαφορετική, πιο αλήτικη φήμη με τα σφαιριστήρια κ.λπ.
Με τους φίλους κάναμε κόμικ, μουσικά συγκροτήματα, δεν ήμασταν ποτέ η παρέα που θα έβρισκες στο γήπεδο να ακολουθεί, ας πούμε, τη σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα που είχε ο Α.Ο. Πετράλωνα στα 60s-70s.
Από τη γενιά μου βγήκαν μορφωμένα παιδιά που παρόλες τις στερήσεις σπούδασαν και πολλοί έκαναν οικογένειές εδώ. Από το χώρο μας να αναφέρω τον Αλέκο Πάγκαλο (τον έχετε δει στις ταινίες του Οικονομίδη), τον Κώστα Ξυκομηνό (που έχει και το μεζεδοπωλείο “Μονοπώλιο” στα Κάτω Πετράλωνα) και βεβαία τον Γιώργο Νάσιο, ιδιοκτήτη του θρυλικού “Batman” στον Νέο Κόσμο. Μόλις ενηλικιωνόμασταν, βέβαια, φεύγαμε από δω, το παιχνίδι ήταν αλλού. Στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, λέγαμε με τους φίλους ότι στα Πετράλωνα έχει μόνο καφενεία για μεγάλους.
Γύρω στο 2005 μετακόμισα στην Καλλιθέα κι επέστρεψα πρόπερσι. Μου άρεσε που γύρισα και ξαναβρήκα τη νεολαία. Που έγιναν τα Πετράλωνα “in”. Νομίζω με βασικούς πυλώνες τη “Βραζιλιάνα” και το “Αμόνι”, ήρθε καινούργιος αέρας στη γειτονιά, πολύ σημαντική αυτή η ζωντάνια που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι. Μας πέρασε η σκέψη ότι θα γίνει ένας κακός χαμός, αλλά τελικά έχει κρατηθεί ένα επίπεδο. Ενσωματώθηκαν, επίσης, 100% και χωρίς προβλήματα οι αλλοδαποί. Άλλωστε, πάντα τα πολιτικά αντανακλαστικά της γειτονιάς ήταν δημοκρατικά με κλίση προς τα αριστερά.
Η κρίση φυσικά κι έπληξε την περιοχή. Γονάτισε καταρχάς την Τριών Ιεραρχών, τον κατεξοχήν εμπορικό δρόμο της συνοικίας.
Συνήθως κάθομαι στο καφενείο, δίπλα από το ιστορικό φαρμακείο της πλατείας Μερκούρη, γιατί μου αρέσει όπως το πιάνει ο ήλιος, ή πάω για φαγητό στου Ξυκομηνού. Βλέπω σίγουρα καμιά ταινία στον “Ζέφυρο”, που παραμένει ισχυρός πολιτιστικός πυρήνας της περιοχής διατηρώντας ακόμα το σινεφίλ κριτήριο.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα λειτουργεί η γειτονιά, το ευνοεί και η πολεοδομία της περιοχής. Είναι πολύ όμορφο πράγμα να βγαίνεις έξω και να συναντάς ανθρώπους που σε ξέρουν από μικρό παιδί, αλλά χαίρονται επειδή σε είδαν το προηγούμενο βράδυ στην τηλεόραση.
*Ο Ερρίκος Λίτσης παίζει στην παράσταση «Έγκλημα στα παρασκήνια» (Από Μηχανής θέατρο) και βρίσκεται στη διαδικασία γυρισμάτων για τη νέα ταινία του Τάκη Γερακίνη «Μοτέρ», στην οποία θα υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν χάθηκε ποτέ η πίστη μας», δήλωσε ο 64χρονος τραγουδιστής από το Νιου Τζέρσεϊ
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Από τους τοίχους της πόλης στο εξώφυλλο του Summer in the City
Το έργο του Ορέστη Καραμανλή ήταν ένα καθαρά συμμετοχικό έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως τον κόσμο
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
Οι τρεις διοργανωτές, Τάσος Μπιμπισίδης, Βάλια Ζαμπάρα και Νάνσυ Φαφούτη, εξηγούν πώς ένα παραδοσιακό σύμβολο της Αστυπάλαιας έγινε αφορμή για ένα νέο πολιτισμικό φεστιβάλ
Μιλήσαμε με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Brat» όχι μόνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο νέος κύκλος που ξεκίνησε φέτος στο Φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη μουσική ως ολιστική εμπειρία
Το «The Age Of Everything» θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου
Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Από το «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως το «Oedipus Steps» του Ζήση Σέγκλια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Μια επίσκεψη με τον Τάκη Ευσταθίου που φωτίζει την κληρονομιά του σπουδαίου ελληνοαμερικανού ζωγράφου και τα ερωτήματα για τη διάσωσή της
«Ο Γιάννης μου το χάρισε, μαζί με τη φιλία του και τον ευχαριστώ» δήλωσε ο δημοσιογράφος
Με την μεγάλη τους περιοδεία, με τίτλο Celebrating 50 years, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.