- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο ερωτισμός δεν χρειάζεται πάντα γυμνό
Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη διηγείται την ιστορία μιας φωτογραφίας
Διάβασε τη φωτογραφία
Παραλία Μέσης στην Κομοτηνή, Τρίτη 8 Ιουλίου 2008
Αποπνικτική ζέστη με υγρασία. Η θάλασσα ακόμα πιο ζεστή. Έχω μπει με το μοντέρνο σαλβάρι μου κι ένα φανελάκι μέσα στο νερό με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Δεν φόρεσα μπικίνι από σεβασμό στις συνήθειες εδώ και γιατί σκοπός μου ήταν να φωτογραφίσω και όχι να προκαλέσω. Το αντικείμενό μου, τη δεδομένη στιγμή, μία μεγάλη θορυβώδης μουσουλμανική οικογένεια με παιδιά, μανάδες και γιαγιάδες. Μόνο ο άντρας και τα παιδιά φορούν μαγιό. Οι υπόλοιποι κάνουν μπάνιο με τα ρούχα. Κάθομαι και κοιτάζω την παραλία της Μέσης, που εκτείνεται 4 χλμ. ανατολικά του Φαναρίου. Εδώ συνηθίζουν να έρχονται οι μουσουλμάνοι από την Ξάνθη και την Κομοτηνή για τα καλοκαιρινά τους μπάνια. Σκέφτομαι την εντύπωση που θα έκανε αυτό που βλέπω αν μεταφερόταν, για μια στιγμή, στις παραλίες της Αττικής. Όσοι το έβλεπαν θα πίστευαν ότι μεταφέρθηκε στο χωροχρόνο από κάποιο παραθεριστικό μέρος της Ανατολής. Κι όμως, βρίσκεται στην Ελλάδα.
Ακούω τα βήματα μιας νεαρής γυναίκας στην ψιλή άμμο. Στρώνει την ψάθα της δίπλα μου και αφήνει την τσάντα της. Δεν φορά μαγιό αλλά μια ολόσωμη φόρμα με λάστιχο στη μέση, που την καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τους αστραγάλους. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ηλικία. Το όμορφο πρόσωπό της συνδυάζει την παιδικότητα με την ωριμότητα μιας γυναίκας. Βγάζει τις σαγιονάρες της και κατευθύνεται προς το νερό. Ελαφριά κυματάκια τη βρέχουν. Σταματά και περιμένει για λίγο. Παίρνω τη μηχανή μου και αρχίζω να τη φωτογραφίζω. Οι έντονες πτυχές από το ύφασμα που έχει βραχεί και έχει κολλήσει στο σώμα της μου θυμίζουν τις πτυχές των υφασμάτων στα γλυπτά μάρμαρα του Παρθενώνα. Καθώς διαγράφεται το σχήμα του σώματός της αποπνέει περισσότερο αισθησιασμό και θηλυκότητα από το γυμνό, το οποίο λίγο ως πολύ έχουμε εξοικειωθεί να βλέπουμε το καλοκαίρι στις παραλίες. Την απαθανατίζω καθώς ατενίζει τον ορίζοντα και στα μάτια μου γίνεται το σύμβολο της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας που προχωρά στο μέλλον με αξιοπρέπεια, θηλυκότητα, αποφασιστικότητα και σθένος. Δεν χρειάστηκε να ρωτήσω το όνομά της. Δεν ξέρω καν αν άκουσε το κλικ της μηχανής μου.
Info:
Το Μουσείο Μπενάκη Κεντρικό κτήριο (Κουμπάρη1 & Βασ. Σοφίας) εγκαινιάζει την Τετάρτη 27/3 στις 20.00 την έκθεση φωτογραφίας της Πέπης Λουλακάκη «Θράκη - Τόσο κοντά, τόσο μακριά» με κείμενα της δημοσιογράφου Έλενας Μοσχίδη. Το βιβλίο της έκθεσης
κυκλοφορεί από τις εκδ. Καστανιώτη.
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 28/4.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η προβολή του αυτοκαταστροφικού ήρωα και η δυναμική του ρόλου είναι τόσο έντονη, που επηρεάζει ολοκληρωτικά το έργο
Η ταινία του Ούγγρου Πάλφι κερδίζει εύκολα τον θεατή, όχι μόνο λόγω της χορταστικής δράσης, αλλά και με τη δύναμη της παραβολής της
Εξαιρετική η ερμηνεία της Λεά Σεϊντού, που δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να προσδώσει αληθοφάνεια στον χαρακτήρα της διαλυμένης γυναίκας.
Ο συνδυασμός της κρίσης των ηθικών αξιών της Ευρώπης με τον πρωταρχικό ρόλο των καλλιτεχνών ή τη δυαδικότητα ως κομβικό στοιχείο της ψυχανάλυσης είναι θέματα που δύσκολα τα κουμαντάρει ο Ιρανός
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η υπόθεση έχει πλέον εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη μουσική
Το «Back To The Beginning» καταγράφει την ιστορική αποχαιρετιστήρια εμφάνισή τους στο Μπέρμιγχαμ
Satyr και Frost φέρνουν στο Floyd σχεδόν 35 χρόνια δημιουργικής ανησυχίας - Μία ανάσα από το sold out
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Το κλασικό ρεπερτόριο, το ελληνικό τραγούδι, η τζαζ και οι σύγχρονες σκηνικές φόρμες συνυπάρχουν
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Πολυαναμενόμενες παραγωγές και μεγάλα blockbuster αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας - Πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Κώστας Λειβαδάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Ρένος Χαραλαμπίδης και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας συναντιούνται στο Κηποθέατρο Παπάγου
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.