- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Η θεατροποιημένη φιλοσοφία αποτελεί το αντικείμενο των παρουσιάσεων του Θεοδόση Πελεγρίνη στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών. Οι δραματοποιημένες διαλέξεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή Φιλοσοφίας έχουν θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες γνωστών φιλοσόφων και διοργανώνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus.
Η διάλεξη-παράσταση της Πέμπτης 3 Μαΐου (ώρα: 19.00) στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας είναι αφιερωμένη στον Αυστριακό Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (1889-1951), ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σκέψης του 20ού αιώνα.
Τα κείμενα υπογράφει ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Η σκηνοθεσία είναι της Πέμης Ζούνη και η επιμέλεια του σκηνικού του Βασίλη Μπάλτσα. Βοηθός σκηνοθέτη ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης. Στη σκηνική διεύθυνση ο Φώτης Χαλκίδης. Με τον Θεοδόση Πελεγρίνη, εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ηλίας Πετροπουλέας, Γιώργος Σουξές, Ιουλία Καλογρίδη, Άρτεμις Κολλινιάτη και Γιάννης Μανδενάκης.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με την θεατροποιημένη παρουσίαση μεγάλων προσωπικοτήτων της φιλοσοφίας. Βασική αρχή αυτών των διαλέξεων είναι η επαναφορά του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου στην ορθή του θέση, δηλαδή στο επίκεντρο του κοινωνικού γίγνεσθαι και η ανάδειξη της φιλοσοφικής και θεατρικής αλήθειας μέσα από το διάλογο και την επικοινωνία. Όπως ακριβώς ο φιλόσοφος διαλέγεται με την εποχή του και την κοινωνία, έτσι και ο θεατρικός συγγραφέας –και ο ηθοποιός– διαλέγεται με το κοινό, υποστηρίζει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός διδάσκαλος.
Στο σημείωμά του για τη δραματοποιημένη διάλεξη της 3ης Μαΐου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης αναφέρει: «ο Βίτγκενσταϊν υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας. Ήταν εκείνος που διέκρινε μεταξύ αυτού που μπορεί να εκφρασθεί και του αρρήτου (mystical), λαμβάνοντας ως κριτήριο για την διάκριση αυτήν την πραγματικότητα, αφού τα όρια της γλώσσας, όπως πίστευε, είναι τα όρια του κόσμου. Πέρα από τον κόσμο εκτείνεται η περιοχή του αρρήτου το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να εκφρασθεί παρά μόνον να βιωθεί. Για το άρρητο, υποστήριξε, μπορούμε μόνον να σιωπούμε».
Το Μέγαρο Μουσικής έχει προβλέψει τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της διάλεξης-παράστασης του Θεοδόση Πελεγρίνη, ειδικά για τα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, υλοποιώντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει συνάψει με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Πέμπτη 3 Μαΐου 2012
Ώρα έναρξης: 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ρόλος μέσα από τον οποίο αγαπήσαμε τον ηθοποιό
Στόχος η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της καλλιτεχνικής κοινότητας
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Οφείλουμε να έχουμε λιτή διατροφή γιατί η φύση «εξαντλείται».
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Κάθε Σεπτέμβριο θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και η απονομή θα πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Με εργαλεία του τις σκιές, τα χριστιανικά μοτίβα αλλά και εσκεμμένα θολές φιγούρες, ο Έλληνας καλλιτέχνης περνά τα δικά του μηνύματα για την πίστη, τη μνήμη αλλά και το άγνωστο
Η Έιμπρα, όσα τη χαρακτηρίζουν και ο «πραγματικός» κόσμος
Η τεράστια ζήτηση εξάντλησε όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις σε Βρετανία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιρλανδία
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε προς το τέλος, όταν εμφανίστηκε ο Άνταμ Λάμπερτ
Με θεματικό άξονα την «Ανθεκτικότητα της Κοινότητας», η ψηφιακή αφήγηση γίνεται εργαλείο επικοινωνίας και συμμετοχής
Ολοκληρώθηκε στη Σύρο το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων
Θέατρο, μουσική, ποίηση και εικαστικά συνυπάρχουν με συζητήσεις για την ψυχική υγεία και τη βιώσιμη μόδα στο φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης
Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο σε μια παραγωγή υψηλών απαιτήσεων
Mε Γρηγόρη Βαλτινό, Φωτεινή Δάρρα και Θοδωρή Βουτσικάκη
Η παράσταση της ομάδας blindspot, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, παρουσιάζεται από τις 19 Νοεμβρίου
Ο 80χρονος ηθοποιός αποκάλυψε ότι η εμμονή του με τη φυσική του κατάσταση τον οδήγησε σε διατροφική διαταραχή
Ο μουσικός προσήχθη έξω από το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ
Τα στερεότυπα της ηλικίας και η συναυλία-υπερπαραγωγή στο ΟΑΚΑ με πάνω από 95.000 θεατές
Στο πλευρό της η Σαμπρίνα Καρπέντερ και η Charli XCX
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.