Πολιτικη & Οικονομια

Γεωργιάδης: Έχουν ξεφύγει οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ

«Η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεωργιάδης: Έχουν ξεφύγει σε αδιανόητο βαθμό οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ
Αγωγοί φυσικού αερίου - Αρχείο © Victor Garcia/Unsplash

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουν ξεφύγει σε αδιανόητο βαθμό οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δημοσίευσε στο Twitter έναν πίνακα με τις ημερήσιες τιμές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος καταδεικνύει την άνοδο των τιμών που καταγράφεται μέρα με την ημέρα.

Όπως σημειώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, «οι τιμές της ενέργειας έχουν ξεφύγει σε βαθμό αδιανόητο» ενώ κάνει λόγο για γεωπολιτικό παιχνίδι με το φυσικό αέριο το οποίο οδηγεί την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίση. Ο υπουργός Ανάπτυξης δημοσιεύοντας τον πίνακα του EnergyLive σημειώνει πως «η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές, ωστόσο τονίζει πως κάτι τέτοιο, "μικρή σημασία έχει" καθώς «χρειάζεται συντονισμένη δράση».

Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στην ενέργεια και την ραγδαία άνοδο των τιμών.

Φυσικό αέριο: Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε αύξηση τιμών

Δύο είναι οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση στις τιμές του φυσικού αερίου:

  1. Οι θερμοκρασίες που συνεχίζουν να πέφτουν στην Ευρώπη, την πρώτη ημέρα του χειμώνα.
  2. H Gazprom δεν έχει κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία.

Το 1/3 του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί. Σε αυτό προστίθεται η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2.

Η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Αν και η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η απόφαση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ