Visual Browsing

Ένταση με το καλημέρα στη Βουλή: «Είστε ψεύτης κ. Μητσοτάκη»

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω
  • A-
  • A+
0
Επιθεση από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη της ομιλίας του στην «Ώρα του πρωθυπουργού». Η απάντηση Μητσοτάκη.

Ανέβηκαν με το καλημέρα οι τόνοι στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η «Ώρα του πρωθυπουργού» (Παρακολουθήστε ΕΔΩ live τη διαδικασία). Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε (σ.σ. «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς»), ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «δειλό» και «ψεύτη». «Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ με αποκαλέσατε ψεύτη» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης είστε εσείς».

«Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε κ. Μητσοτάκη, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είχατε το θάρρος, όμως, ούτε μία συγγνώμη να ζητήσετε, ούτε φυσικά να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα. Εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε. Έχετε μια ακόμη ευκαιρία».

«Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό»

Σχετικα
Μητσοτάκης: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά
Μητσοτάκης: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

«Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στην «Ώρα του πρωθυπουργού»
Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στην «Ώρα του πρωθυπουργού»/© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

» Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κ.λπ., και παρήχθη αποτέλεσμα» τόνισε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικα
Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Live οι ομιλίες
Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Live οι ομιλίες

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν «να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες».

«Ένας υπουργός δεν έχει στα καθήκοντά του να δωροδοκείται»

Αναφερόμενος στο άρθρο 86, είπε: «Αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αυτό το έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα. Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς: Ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε στην έννοια "κατά την άσκηση των καθηκόντων" να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία».

Και συμπλήρωσε: «Ένας υπουργός δεν έχει στα καθήκοντά του να δωροδοκείται κ. Μητσοτάκη. Αν το κάνει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του. Λέμε λοιπόν το αυτονόητο: Η δωροδοκία του υπουργού να μην εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία άρα να μην μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικοί σύνοδοι. Και να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη. Στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, φροντίσατε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει τις 180 ψήφους, υπό τον φόβο ότι εάν δεν κερδίζατε τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με 151 βουλευτές να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος. Και σήμερα έρχεστε και χωρίς ντροπή, αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Γιατί αρνείστε; θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που δωροδοκήθηκε; Για ποιο λόγο; Τι σκελετούς έχετε στις ντουλάπες σας και φοβάστε; Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας; Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;».

Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε: «Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε να συζητήσετε νηφάλια. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και χαρακτηρισμών. Εγώ δεν θα σε ακολουθήσω έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στοιχεία, χαρακτήρισε «θεσμικά αδιάβαστο» τον κ. Τσίπρα όσον αφορά στο περιεχόμενο της ερώτησής του. Σχολίασε, μάλιστα, ότι το ποσοστό των ερωτήσεων που είχε απαντήσει ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας δεν ξεπερνούσε το... 3,5% στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και σχολίασε με νόημα: «Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό και μάλλον σας καταδιώκει…».

Γι' αυτό αλλάξαμε τον Ποινικό Κώδικα

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί... επιεικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά, ανέφερε: «Το 2012 η Ελλάδα ήταν στο Νο 94 στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας, το 2018 ήταν στην 64η. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΕ στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και ο Οργανισμός κατά της Διαφθοράς σάς εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Αυτά διορθώνουμε με τους Ποινικούς Κώδικες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού»/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

» Η διάκριση που κάνατε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, για αδικήματα κατά την άσκηση ή μη των καθηκόντων, να μας εξηγήσετε ότι δεν καταλύει κάθε έννοια Κράτους Δικαίου».

«Χαμένος στη μετάφραση ο Τσίπρας»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ας κρατήσουμε κ. Τσίπρα ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστηματος την αλλαγή του άρθρου 86, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και να προχωρήσουμε κοιτάζοντας το μέλλον. Οι τράπεζες δρουν στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Κάθε παράβαση ζημιώνει πρωτίστως τις ίδιες. Η διάταξη να παρεμβαίνει εισαγγελέας, λειτούργησε σε βάρος των πολιτών, οδήγησε σε ακινησία. Τώρα μπορούν να το κάνουν οι διοικήσεις. Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν. Σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει μια γενναία αναδιάρθρωση επιχείρησης αν φοβάται;».

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη και την αναφορά του κ. Τσίπρα στο δημοσίευμα των Financial Times. Όπως είπε, η κυβέρνηση διέψευσε τα όσα ανέφερε για τους ποινικούς κώδικες και εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μάλλον τους διάβασε ανάποδα και είναι χαμένος στη μετάφραση».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5