Visual Browsing
Τσίπρας στην Diario de Noticias: «Νίκη για τον ελληνικό λαό» και «ίσως δικαίωση για μένα» η έξοδος από τα μνημόνια

Τσίπρας στην Diario de Noticias: «Νίκη για τον ελληνικό λαό» και «ίσως δικαίωση για μένα» η έξοδος από τα μνημόνια

«Το πολιτικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει», εκτιμά και προσθέτει ότι θα αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αισιόδοξος εμφανίζεται για τις εκλογές του 2019 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι το πολιτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει, ενώ χαρακτηρίζει νίκη για τον λαό την επικείμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias σημειώνει ότι «πρόθεση μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο τη βελτίωση των οικονομικών αριθμών».

Μίλησε για το παράδειγμα της Πορτογαλίας που «αποτελεί δεδικασμένο». Καθώς, όπως διευκρινίζει, «άνοιξε δρόμο, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να πράξουμε το ίδιο χωρίς να είναι σε θέση οι θεσμοί να μας το αρνηθούν. Δηλαδή για παράδειγμα, να αυξήσουμε τους μισθούς, να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις κλπ».

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, σημειώνει τη σημασία της συνεργασίας και των συμμαχιών για την προώθηση προοδευτικών θέσεων που δίνουν μια προοπτική ανάκτησης της ισοτιμίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, σε αυτόν τον «πιο σημαντικό αγώνα για το κοινό μας μέλλον». 

Σχετικα
Εξεταστική: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τον εαυτό του;
Εξεταστική: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τον εαυτό του;

Σημειώνει ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και ταυτόχρονα αποτρέποντας την καταστροφή της χώρας, είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που ανήκει σε όλον τον ελληνικό λαό και όχι σε μια κυβέρνηση». 

Υπογραμμίζει ότι το μήνυμα που εμπεριέχει είναι ότι «όταν ένας λαός ανθίσταται και εκφράζει την αντίστασή του στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, τότε μόνον ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξει», εξηγώντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από το μνημόνιο συσχετίζονται με τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στις πολιτικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015». 

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η έξοδος από το πρόγραμμα είναι και προσωπική νίκη του, αναφέρει ότι ίσως να είναι δικαίωση για τον ίδιο, όμως δεν θέλει να μιλά για πολιτική με προσωπικούς όρους, διότι η πολιτική είναι ένα ζήτημα συλλογικό.   

Σχετικα
Το βολικό άλλοθι της αριστερής παντοδυναμίας
Το βολικό άλλοθι της αριστερής παντοδυναμίας

«Το πολιτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει»

Εμφανίζεται αισιόδοξος και για τις επόμενες εκλογές, το 2019. «Η προσαρμογή ήταν, φυσικά, πιο ομαλή απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έπαψε να είναι προσαρμογή», σχολιάζει, για να προσθέσει ότι «τώρα, μεσούσης της θητείας μας, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Το πολιτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει -και μάλιστα γρήγορα- στην Ελλάδα». Δηλώνει απόλυτα βέβαιος ότι «όταν καταφέρουμε να εξέλθουμε επιτυχώς από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018, θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου».

Σημειώνει ότι στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, «η σύγκριση θα γίνει μεταξύ των αποτελεσμάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των αποτελεσμάτων της δικής μας κυβέρνησης». Αναφέρεται ως προς αυτό στη μείωση της ανεργίας περίπου 7% από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση και έπειτα, και εκφράζει την πεποίθηση ότι «τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα έχουμε τις εκλογές, θα πέσει κάτω του 17%, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει μείωση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων».

«Στόχος να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών»

Τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης «δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο απ' το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο την βελτίωση των οικονομικών αριθμών». 

Στόχος είναι η βελτίωση των κοινωνικών δεικτών, να αισθανθεί ο κόσμος στην καθημερινή ζωή του τον αντίκτυπο της οικονομικής ανάκαμψης: περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μια δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.  «Ενίοτε, οι αριθμοί είναι θετικοί, αλλά η ζωή των ανθρώπων παραμένει αρνητική. Συνεπώς, πρόθεσή μας είναι να βελτιώσουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών», υπογραμμίζει.

«Το μέλλον της Ευρώπης συναρτάται με τη συνεργασία μεταξύ ισότιμων κρατών-μελών»

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται για την ΕΕ και τις σχέσεις με την Ελλάδα και αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού. «Είμαι λίγο ανήσυχος με τις εξελίξεις στην Ευρώπη», λέει, προσθέτοντας «ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση με τον χειρότερο τρόπο». 

Επισημαίνει ότι στην κρίση πρυτάνευαν οι νεοφιλελεύθερες ιδέες στην πλειοψηφία των κυβερνήσεων και πως «γι΄αυτό το λόγο εφαρμόστηκε μια κακή συνταγή δημιουργώντας πολλές πληγές στο κοινωνικό σώμα της Ευρώπης, όχι μόνο στις χώρες του Νότου αλλά και στον ευρωπαϊκό Βορρά». Ότι αυξήθηκαν οι ανισότητες και πως το χειρότερο ήταν η άνοδος της άκρας δεξιάς. Σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές διαιρέσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και εντός της κάθε χώρας. Τονίζει ότι τώρα απαιτούνται «γενναίες αποφάσεις».

«Είναι αναγκαίο να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές μας αρχές και αξίες, που σχετίζονται με την αλληλεγγύη την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τη δημοκρατία». Ειδικότερα για την προσφυγική κρίση σχολιάζει ότι «ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν τους αφορά και ότι αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων». 

Σημειώνει ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επωμισθεί το φορτίο ολόκληρης της Ευρώπης και πως «ιδιαίτερα στα νησιά μας η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη» και πως «τη στιγμή που η Ευρώπη όφειλε να δείξει την αλληλεγγύη της, έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο».

Υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει χωρίς αλληλεγγύη και δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, εκτιμώντας ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

«Το μέλλον της Ευρώπης συναρτάται με τη συνεργασία μεταξύ ισότιμων κρατών μελών», σημειώνει ο πρωθυπουργός. Σχολιάζει ότι και οι Γερμανοί πρέπει να αντιληφθούν ότι το μέλλον τους δεν περνά από τη δημιουργία μιας γερμανικής Ευρώπης, αλλά μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας. Επισημαίνει ως βασικό πρόβλημα ότι «είχαμε κάποιους θεσμούς που δεν λειτούργησαν θεσμικά», ότι «οι πιο σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν κεκλεισμένων των θυρών», παραπέμποντας στη λειτουργία του Eurogroup, το οποίο «δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο, έχει θεσμικό έλλειμμα». 

Για το αν θα μπορούσε να υπάρξουν αλλαγές σε περίπτωση που ο Μάριο Σεντένο είναι ο επόμενος πρόεδρος, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup διέπραξε σφάλματα, «αλλά είναι η λειτουργία του», εξηγώντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να κρατούνται πρακτικά».

«Ο Σεντένο», σημειώνει, «φυσικά είναι μία υποψηφιότητα πολύ ελπιδοφόρα. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να δημιουργήσει περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία του Eurogroup, να μην αποφασίζει κεκλεισμένων των θυρών». 

Αναφέρει, ακόμη, ότι τα τελευταία 8 χρόνια το Eurogroup υπήρξε ένα συμβούλιο «όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συζητούσαν πολύ, αλλά τελικά η απόφαση ήταν αυτό που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να κάνει. Οι αποφάσεις σχεδόν πάντα απηχούσαν τις προθέσεις της Γερμανίας».

Τονίζει ότι για τον ίδιο «το πιο αποφασιστικό θέμα στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης είναι το Eurogroup, ο ESM, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εν γένει, να έχουν μία δημοκρατική λειτουργία και να λογοδοτούν». «Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο πρόεδρος του ESM», τονίζει, «πρέπει να υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο και στον έλεγχο ενός θεσμού εκλεγμένου όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή γιατί όχι, στον έλεγχο ενός κοινοβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης, ενός νέου θεσμού. Υπογραμμίζει ως το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ευρώπης το έλλειμμα δημοκρατίας, την ανάληψη του ρόλου των πολιτικών από τεχνοκράτες που «δεν λογοδοτούν σε κανέναν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5