Εικαστικα

Ο The Krah φτιάχνει τη Delirium Athens, μια urban art γκαλερί

Μια βόλτα στην γκαλερί που ενώνει τις φωνές των καλλιτεχνών της urban art σκηνής στον Νέο Κόσμο

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γκαλερί Delirium Athens στον Νέο Κόσμο.
Η γκαλερί Delirium Athens στον Νέο Κόσμο.

Delirium Athens: Ο The Krah ξεναγεί την ATHENS VOICE στη μοναδική urban art γκαλερί της Αθήνας. Τι μας είπαν οι καλλιτέχνες της έκθεσης «Parallel Dimensions»

Σε ένα από τα πολλά ισόγεια πολυκατοικιών της Αθήνας, που εδώ και χρόνια μένουν παρατημένα, ο Δημήτρης ή The Krah –όπως είναι γνωστός στον χώρο της urban art σκηνής– δημιούργησε έναν χώρο που αποτελεί σημείο συνάντησης για τους καλλιτέχνες της urban art. Φτάνω στον Νέο Κόσμο μια εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης που θα φιλοξενήσει το «Delirium Athens» με τίτλο «Parallel Dimensions» και εκεί με υποδέχεται ο Krah. Απόγευμα Παρασκευής και οι προετοιμασίες στο φουλ. Με μια γρήγορη ματιά γύρω μου αντιλαμβάνομαι γιατί η συγκεκριμένη έκθεση ονομάζεται «Parallel Dimensions», μιας και τα έργα των καλλιτεχνών είναι τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους, που μου δημιουργεί την αίσθηση των παράλληλων και διαφορετικών διαστάσεων.

Η γκαλερί Delirium Athens στον Νέο Κόσμο.
Η γκαλερί Delirium Athens στον Νέο Κόσμο.

«Σε αυτή την έκθεση όλοι οι καλλιτέχνες αφηγούνται μια αστική ιστορία μέσα από το έργο τους. Υπάρχει μια ονειρική ατμόσφαιρα, με έντονα τα στοιχεία του σουρεαλισμού από τους περισσότερους καλλιτέχνες. Το κοινό που έχουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες σε αυτή την έκθεση είναι ότι απεικονίζουν την ανθρώπινη φιγούρα  για να εκφραστούν, ο καθένας με διαφορετικό ύφος και τεχνοτροπία όλοι τους όμως με ιδιαίτερες δεξιότητες δημιουργούν εικονικά σχέδια που ξεφεύγουν από τους καμβάδες και εξαπλώνονται στον χώρο» μου εξηγεί ο Krah καθώς με ξεναγεί στον χώρο και μου μιλά αναλύοντας το κάθε έργο συγκεκριμένα.

Η γκαλερί Delirium Athens στον Νέο Κόσμο.
Η γκαλερί Delirium Athens στον Νέο Κόσμο.

Φτάνουμε μπροστά από το έργο που ετοίμασε εκείνος για την έκθεση, έναν πίνακα που θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ένα κολαζ που «μπλέκονται» διάφοροι μύθοι και πολιτισμοί. «Έχω ζωγραφίσει τη θεά Κίρκη, που στον μύθο μεταμορφώνει άντρες σε ήμερα ζωάκια και την έχω απεικονίσει έως Φαραώ της Αιγύπτου με εξωγήινο πρόσωπο. Γύρω της στοιχεία τεχνουργήματα από άλλους αρχαίους πολιτισμούς όπως τους Μάγιας και ένας μικρός Βούδας που έχει έρθει να δει την θέα της μαγείας από την Ασία» μου λέει. Ο Krah,  που ξεκίνησε στα ‘90s να κάνει «παράνομα» γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας, όσο μεγάλωνε πειραματιζόταν και εξελισσόταν, χωρίς ποτέ δεν ξεχνά από που ξεκίνησε. «H τέχνη μου είναι υβρίδιο, μια μίξη από διάφορες υποκουλτούρες και εικαστικά στυλ όπως την ποπ, τον σουρεαλισμό, τα underground κόμικς και φυσικά το graffiti».

Από έκθεση του The Krah στο Λονδίνο.
Από έκθεση του The Krah στο Λονδίνο.

Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας είναι την Παρασκευή 18 Μαρτίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: WD (Wild Drawing), Leonidas Giannakopoulos, SimpleG, Konstandinos Papamichalopoulos, Coxx ceramics, Area87, Naiv, Maria Parianou.

«Δεν υπάρχει άλλη urban art gallery στη χώρα μας και το χρειαζόμασταν, γιατί έχουμε μια πολύ δυνατή σκηνή. Για πολλά χρόνια οργάνωνα ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, αποφάσισα να  συγκεντρώσω σε ένα μικρό χώρο διάφορους καλλιτέχνες, που η δημιουργικότητα τους και το πάθος τους για έκφραση εκπέμπει και δημιουργεί έναν αντίλαλο που θα ακουστεί σε μακρινά μέρη του πλανήτη μας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αυτοδίδακτοι, άρχισαν να δημιουργούν μόνοι τους στους δρόμους και τώρα έχουν γίνει γνωστοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενωμένες οι φωνές μας είναι πιο δυνατές».

Ο Krah, που τις τελευταίες μέρες επέστρεψε από το Μεξικό, μου μιλάει για τη σημασία που έχουν τα ταξίδια για εκείνον και την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Έχει ταξιδέψει και έχει «βάψει» σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία και το τελευταίο του ταξίδι ήταν αυτό στο Μεξικό, μια χώρα με παράδοση στα murals, με πολύχρωμα σπίτια, τεράστια γκράφιτι σε έντονα χρόνια, επηρεασμένα από τους Μάγια και τους Αζτέκους.

Ο The Krah.
Ο The Krah.

«Με φιλοξένησαν σπίτι τους Μεξικάνοι γκράφιτι artists και με δικτύωσαν στα διάφορα μέρη που επισκέφτηκα με άλλους καλλιτέχνες. Κανονίσαμε μελλοντικές δουλειές, ώστε να εκθέσουμε εδώ στην Αθήνα τα έργα τους και αντίστοιχα με δουλειές Ελλήνων εκεί. Το γκράφιτι μας ενώνει παγκοσμίως, είμαστε ένα δίκτυο καλλιτεχνών που έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα από την μία άκρη της γης στην άλλη.

Έργο του The Krah.
Έργο του The Krah.

Τα ταξίδια σου ανοίγουν το μυαλό, η συνάντηση με διαφορετικούς πολιτισμούς σε γεμίζει έμπνευση, βλέπεις τόσες πολλές διαφορετικές εικόνες, γνωρίζεις τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, τον τρόπο ζωής τους και φυσικά την τέχνη τους… Είναι ένας μαγικός συνδυασμός, που ξυπνάει μέσα σου τη δημιουργικότητα.

Το 2002 ήμουν ο πρώτος Έλληνας street artist που έκανε γκράφιτι στο Τόκιο. Μια χώρα και ένας πολιτισμός που αποτέλεσε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για εμένα, επηρέασε πολύ τη τέχνη μου και τον τρόπο σκέψης μου προς την τέχνη και το τι θεωρείται τέχνη. Αλλά το ταξίδι στο Μεξικό είναι το αγαπημένο μου...»

«Parallel Dimensions»: Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση στο Delirium Athens

WD (Wild Drawing) 

Ο Wild Drawing γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαλί, με τη δράση του στο δρόμο να ξεκινάει το 2000, ενώ παράλληλα δούλευε και στο εργαστήριό του. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, ενώ η δουλειά του συμπεριλαμβάνεται σε επιλεγμένες εκδόσεις για τη Street Art. Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό υπόβαθρό του Ανατολής-Δύσης, συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο και αυτό είναι που κάνει τα έργα του ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα. Εστιάζει στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες, τρισδιάστατες και αναμορφικές απεικονίσεις με στοιχεία οφθαλμαπάτης, με τη δουλειά του να είναι επηρεασμένη από τα κόμικς και την φανταστική τέχνη, ενώ εμπνέεται από κοινωνικά φαινόμενα, την καθημερινότητα και τη φύση. Τι τον κρατάει στον δρόμο; Η ελευθερία έκφρασης που νιώθει και ο διάλογος που αναπτύσσει με τους ανθρώπους μέσα από τα έργα του, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να μιλήσει για το μεγάλο θέμα της επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

Έργο του Wild Drawing.
© Wild Drawing

«Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία - σ᾽ έναν ακόμη πόλεμο του 1% ενάντια στο 99% - κι έχοντας στ᾽ αφτιά μου τα λόγια του Όργουελ "όλη η πολεμική προπαγάνδα, όλες οι κραυγές, τα ψέματα και το μίσος, προέρχονται πάντα από ανθρώπους που δεν πολεμούν" και παρουσιάζω μια μικρή 3D αναμορφική τοιχογραφία στην οποία έχω ενσωματώσει τους καμβάδες, με κεντρική αναφορά στο Kουτί της Πανδώρας».

Έργο του Wild Drawing.
© Wild Drawing

SimpleG

Ο Γιώργος που υπογράφει τα έργα του με το ψευδώνυμο SimpleG, είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών από το 2010 σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Mural του SimpleG.
Mural του SimpleG.

«Σε αυτήν την ομαδική έκθεση θα παρουσιάσω ένα έργο σε καμβά με τίτλο ‘Eat good, not Goodies’ και θέλω να θίξω τη σύγχρονη τάση των ανθρώπων για γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό. Πώς νιώθω για αυτή την έκθεση; Είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα και αισιόδοξη κίνηση στις μέρες που διανύουμε, που τα πάντα να είναι αρνητικά και μίζερα γύρω μας» λέει χαρακτηριστικά.

Leonidas Giannakopoulos

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος ξεκίνησε να ασχολείται με το γκράφιτι από όταν ήταν έφηβος, κάνοντας «παραδοσιακό» γκράφιτι στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών, «άφησε για λίγο τους τοίχους», συστήθηκε ως εικαστικός καλλιτέχνης και έκανε εκθέσεις σε γκαλερί αλλά σιγά σιγά επανήλθε η τοιχογραφία στο προσκήνιο, καθώς την είχε πολύ ανάγκη όπως λέει χαρακτηριστικά. «Όλη αυτή η δουλειά με βοήθησε να καταφέρω να περάσω τον τρόπο που ζωγραφίζω στο χαρτί στην τοιχογραφία. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι πολύ με τα murals, αλλά προσπαθώ να κρατάω μια ισορροπία. Εκθέσεις, φορητά έργα και murals τα αντιμετωπίζω ως ένα». 

Mural του Leonida Giannakopoulou στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τίτλο «stray transition»
Mural του Leonida Giannakopoulou στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τίτλο «stray transition»

«Από πολύ νωρίς ήθελα να δημιουργήσω ένα δικό μου κόσμο, μια δική μου εικαστική γλώσσα, η οποία θα συνεχίζεται και θα εξελίσσεται συνέχεια, επηρεασμένος και έχοντας ως αφετηρία κάποια χαρακτηριστικά τα οποία πάντα με συγκινούσαν. Ο κινηματογράφος, η ασπρόμαυρη φωτογραφία του 20ου αιώνα, ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, τα μάνγκα, τα γκράφιτι  αλλά και πράγματα της καθημερινότητας, που μου “ξεκλειδώνουν” εικόνες που θέλω να μεταφέρω».

Έργο του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου.
«Night strolling» shadow box-ink on paper

Coxx Ceramics – Μιχάλης Ιωαννίδης

Ο Μιχάλης Ιωαννίδης ασχολείται κυρίως με την κεραμική, με καλούπια, χυτό πηλό και πορσελάνη και παρουσιάζει τη δουλειά του ως COXX CERAMICS. « Δεν μπορώ να σου πω ότι έχω μια πηγή έμπνευσης και μια κατεύθυνση, αυτά που φτιάχνω πολλές φορές μπορεί να είναι και άσχετα μεταξύ τους. Απλά υπάρχουν ιδέες που με τραβάνε και τις υλοποιώ. Κάποια μπορεί να είναι χιουμοριστικά, κάποια άλλα κοινωνικά ή πολιτικά, κάποια άλλα σεξουαλικά κ.ο.κ.»

Έργο του Μιχάλη Ιωαννίδη.
Έργο του Μιχάλη Ιωαννίδη.

Στην έκθεση παρουσιάζει τρία κεραμικά αντικείμενα: πόδια κότας, ένα παπούτσι και ένα ζευγάρι κούρους, έργο εμπνευσμένο από την κακοποίηση γυναικών. «Στην έκθεση μου πρότεινε να συμμετέχω ο Δημήτρης. Σαν παιδί είχα ασχοληθεί λίγο με το graffiti. Δεν είμαι street artist άλλα συμμετέχω με χαρά».

Έργο του Μιχάλη Ιωαννίδη (Coxx Ceramics)
Έργο του Μιχάλη Ιωαννίδη (Coxx Ceramics)

Naiv

Η αγάπη της Naiv για τη ζωγραφική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, επηρεασμένη από τον μεγαλύτερο αδελφό της και έπιασε το μολύβι για πρώτη φορά, σκιτσάροντας γελοιογραφίες από τα σταυρόλεξα των γονιών της. Αυτή η αγάπη μετατράπηκε σε έργα με έντονο το σουρεαλιστικό στοιχείο δίνοντας σε αυτά μια παιχνιδιάρικη, ειρωνική και χωρίς λογική χροιά σε διάφορες φάσεις της ζωής.

Έργο της Naiv.
Έργο της Naiv.

«Τελευταία αποφάσισα ν’ ασχοληθώ μ’ έναν πιο μεγάλο καμβά, αυτόν του τοίχου, όπου εκεί ανακάλυψα την ελευθερία και τη ζωντάνια που μπορεί να σου δώσει αυτό το κομμάτι. Τα έργα μου απεικονίζουν κατά βάση ζώα χρησιμοποιώντας έντονα και φωτεινά χρώματα, παρουσιάζοντας τα όμως με μια πιο απόκοσμη ματιά»

Έργο της Naiv.
Έργο της Naiv.

Στην έκθεση θα παρουσιάσει κάποιους από τους πίνακες της που έχουν ως κεντρικό θέμα γυναικεία πορτρέτα με μια δόση μελαγχολίας και «άβολης» για εκείνες κατάσταση, πάντα με βασικό εργαλείο τον σουρεαλισμό. «Νομίζω πως δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο πραγματικά χαρούμενη και γεμάτη ανυπομονησία γι’ αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται να αναδείξω αυτό που αγαπώ και πόσο τυχερή επίσης, για τα έργα μου τα οποία θα σταθούν δίπλα σε έργα καλλιτεχνών που είναι χρόνια στον χώρο αυτόν».

Konstantinos Papamichalooulos

Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. και από το 2021 ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος είναι διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκδίδει comics και zines από το 2000 και συνεργάζεται με την «Athens Review of Books» και με την Ολλανδική De Groene Amsterdammer.

Mural του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στην Πάτρα.
Mural του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στην Πάτρα.

«Τα έργα μου είναι ένα υβρίδιο μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ αυτού που λέμε "υψηλής τέχνης" και της ποπ κουλτούρας, που συνάδει με το ελληνικό και επίμονο παράδοξο. Στα έργα μου είναι εμφανής η αγάπη μου για τα βιντεοπαιχνίδια, για τα κόμικς, για τα έργα επιστημονικής φαντασίας και παράλληλα είναι εμφανής η σπουδή μου σε αυτό που λέμε λόγια παράδοση».

Έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.
Έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

Area_87

Ο Area_87 ή αλλιώς Σπύρος Βάρφης, είναι ζωγράφος και tattoo artist. Ξεκίνησε το γκράφιτι το 2004 και το 2008 μπήκε στη σχολή Καλών Τεχνών, κρατώντας πάντα τις ρίζες του αρκετά urban. Στην έκθεση παρουσιάζει ένα έργο αρκετά ενδεικτικό της γενικότερης δουλειάς και του ύφους του. 

Έργο του Area_87.
Έργο του Area_87.

«Είναι πάντα ωραίο να συμμετέχεις σε ομαδικές εκθέσεις, ειδικά αφού η φύση του γκράφιτι και του street art είναι αρκετά «κοινωνική» από μόνη της.  Το Delirium σαν χώρος και σαν ιδέα ακόμα, είναι από τους λίγους που παραμένει ουσιαστικά προσγειωμενος, ουσιαστικά αστικός και πολλά ανερχόμενος. Το street art στη Ελλάδα λείπει από πολλους χώρους τέχνης και ευτυχώς αυτό σιγά σιγά αλλάζει».

Έργο του Area_87.
Έργο του Area_87.

Info: «Parallel Dimensions»

Delirium Athens, Ευστράτιου Πισσά 49, Νέος Κόσμος
Είσοδος Ελεύθερη
Εγκαίνια: 18 Μαρτίου 2022 στις 18:00
Τρίτη - Παρασκευή 17:00 - 21:00
Σάββατο 11:00-14:00
Συμμετέχουν: WD (Wild Drawing), Leonidas Giannakopoulos, SimpleG, Konstandinos Papamichalopoulos, Coxx ceramics, Area87, Naiv, Maria Parianou.

Η αφίσα της έκθεσης «Parallel Dimensions»
Η αφίσα της έκθεσης «Parallel Dimensions»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ