1821 Digital Gallery
Ψυχικό: Πιο κοντά απ' όσο φαντάζεσαι
ΤΕΥΧΟΣ 606

Ψυχικό: Πιο κοντά απ' όσο φαντάζεσαι

Πολύ πράσινο, 75 διατηρητέα και πολλές προτάσεις για έξοδο. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα προάστιο! 
Χρήστος Κέδρας

Τι ωραία να ζεις σε ένα δρόμο που τον λένε Χρυσανθέμων. Ή Γιασεμιών. Ή Ανθέων. Και να είναι όνομα και πράγμα. Όπως οι δρόμοι του Παλαιού Ψυχικού, της περιοχής που άρχισε να φτιάχνεται τη δεκαετία του 1920 στα πρότυπα μιας αγγλικής κηπούπολης και που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί έναν τέτοιο χαρακτήρα έως και σήμερα. 

«Ναι, πολλοί από τους δρόμους της πόλης μας έχουν ονόματα φυτών και λουλουδιών και δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο πολύ πράσινο και στα πολλά λουλούδια που πάντα είχε το Παλαιό Ψυχικό. Και η Βασιλέως Παύλου παλαιότερα λεγόταν Ρόδων» λέει η Ελένη Ράπτη, αρχιτέκτων και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού. Και δεν σηκώνει κουβέντα ότι η περιοχή πήρε το όνομά της από το πηγάδι που άνοιξε κάπου εκεί η Αγία Φιλοθέη, κατά κόσμο Ρηγούλα Μπενιζέλου, τον 16ο αιώνα, κάνοντας ένα μεγάλο ψυχικό στους λίγους κατοίκους και καλλιεργητές που ζούσαν εκεί. 

Ανεβαίνοντας την Κηφισίας, στα αριστερά βρίσκεται το Παλαιό Ψυχικό και στα δεξιά το Νέο, το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται στη λογική της εμπορικής εξυπηρέτησης του Παλαιού, καθώς σε αυτό δεν υπάρχουν καταστήματα, παρά μόνο κάποια στην Παλιά Αγορά, η οποία ήταν το κέντρο και αποτελούσε το σημείο συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής. 

Μια από τις κατ’ εξοχήν σικάτες περιοχές της Αθήνας, με τρία από τα γνωστότερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, τη Σχολή Μωραΐτη, του Αρσάκειου και του Κολλεγίου Αθηνών, αλλά και με τις αντικειμενικές αξίες τιμών ζώνης στο Π. Ψυχικό να είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα: ξεκινούν από €2.950 ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν έως και €6.250. 

Σχετικα
Η τάση των μικρών τοπικών καταστημάτων
Η τάση των μικρών τοπικών καταστημάτων

Το Παλαιό Ψυχικό, κυρίως, έχει πολλές ιστορίες να σου διηγηθεί. Εδώ υπήρξε το Pavillon Rose, ένα από τα κομψότερα κτίσματα της Αθήνας, που λειτουργούσε ως χώρος διασκέδασης, κάηκε για άγνωστους λόγους και στη θέση του το 1928 χτίστηκε το θρυλικό Colizeum, όπου ο Αττίκ και ο βασιλιάς του τανγκό Εντουάρντο Μπιάνκο ψυχαγωγούσαν για χρόνια την αριστοκρατία της πόλης. Στο Κολλέγιο Αθηνών γυρίστηκε το «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» και στη Δεύτερη Πλατεία η «Σωφερίνα» επίσης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ζωντανή ιστορία αποτελούν και τα εκπληκτικά κτίρια της περιοχής. 


Βόλτα στα διατηρητέα 

Πάρτε το λεωφορείο ή το αμάξι σας ένα πρωί και ξεναγηθείτε στους δρόμους του Παλαιού Ψυχικού, εκεί όπου βρίσκονται κάποια από τα ομορφότερα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Συνολικά 75 κτίρια έχουν κηρυχθεί διατηρητέα στο Π. Ψυχικό και σας προτείνουμε κάποια από αυτά: Στην οδό Λυμπεροπούλου στον αριθμό 5 θα συναντήσετε ένα διώροφο κτίριο της εποχής του Μεσοπολέμου (1930), με ογκοπλαστική διάταξη, και ακριβώς δίπλα, στον αριθμό 7, το επίσης διώροφο κτίριο χρονολογείται περίπου στο 1924 και χαρακτηρίζεται από την κύρια είσοδο, η οποία τονίζεται από πεντάπλευρη πυργοειδή προεξοχή που περιλαμβάνει τρία ορθογώνια ανοίγματα ανά όροφο. Τέσσερα διατηρητέα θα συναντήσετε στην οδό Αγίου Δημητρίου, στους αριθμούς 10, 11Α, 12 και 13-15. Αυτό που βρίσκεται στη συμβολή με τη Μαζαράκη αποτελούσε εξοχική κατοικία του 1930 και επιδεικνύει χαρακτηριστικές ξύλινες εξωτερικές διακοσμήσεις στο γείσο της στέγης, στα ξύλινα κουφώματα και στο στέγαστρο της κύριας εισόδου. Χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας και το διώροφο στη συμβολή των οδών Ανθέων 20 και Χρυσανθέμων, χρονολογίας 1940, με κεραμοσκεπή στέγη. Άλλοι δρόμοι με σπουδαία διατηρητέα κτίρια είναι οι Β. Παύλου, Βύρωνος, Γιασεμιών, Δημοκρατίας, Διαμαντίδου, Μαραθωνοδρόμων, Στρατηγού Καλλάρη. Μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή. 

Σχετικα
Εξάρχεια: Η ιστορική, αυθεντική, μποέμ γειτονιά της Αθήνας
Εξάρχεια: Η ιστορική, αυθεντική, μποέμ γειτονιά της Αθήνας

Προορισμός: Νέο Ψυχικό 

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν εγκαινιάστηκε το κέντρο Blue Bell στην Πρώτη Πλατεία, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου σύχναζε η «χρυσή νεολαία» της περιοχής, έχουν αλλάξει πολλά. Ο νερατζοπόλεμος μεταξύ των μαθητών του Κολλεγίου και του Μωραΐτη έχει καταλαγιάσει, και μια νέα διακριτή πιάτσα έχει κάνει την εμφάνισή της. Το Νέο Ψυχικό, έχοντας αποσπάσει στο παρελθόν το ευρωπαϊκό βραβείο καθαρής πόλης και όντας ο πρώτος δήμος της χώρας που εφάρμοσε πρόγραμμα ανακύκλωσης (1988), από τον Φάρο και δεξιά μέχρι και την Αγία Σοφία, αποτελεί ένα ακόμα στέκι για όσους από τα βόρεια δεν αντέχουν να πηγαίνουν στο κέντρο. 


Το διατηρητέο κτίριο του Αρσάκειου 

Το διατηρητέο κτίριο του Αρσάκειου

Χτίστηκε το 1933 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ανδρέα Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά, σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων. Στο κεντρικό κτίριο, με επιφάνεια 3.100 τ.μ., που θεμελιώθηκε το 1931, λειτουργούσε οικοτροφείο με πρόβλεψη για 150 οικότροφες και 80 ημισύσσιτες μαθήτριες, καθώς και η Αρσάκειος Παιδαγωγική Ακαδημία από το 1936 έως το 1988. Την περίοδο της Κατοχής το Αρσάκειο λειτούργησε για τρία χρόνια ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Σήμερα στους χώρους του και στα γύρω κτίρια φιλοξενεί, εκτός από τις σχολικές αίθουσες, θέατρο, μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αίθουσες Η/Υ και τάμπλετ, εργαστήρια θετικών επιστημών, κλειστά γυμναστήρια, στίβο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ανεξάρτητο κτίριο νηπιαγωγείου με παιδική χαρά και τον ιερό ναό της Αγ. Αναστασίας. Ακριβώς απέναντι, επί της πλατείας Μιχαλακοπούλου, βρίσκεται το κτίριο διοικήσεως της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ακόμη ένα διατηρητέο κτίριο του Παλαιού Ψυχικού. Υπήρξε η οικία του πρωθυπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, που μετά το θάνατό του περιήλθε στην κυριότητα της πριγκίπισσας Ελένης, χήρας του βασιλόπαιδος Νικολάου, η οποία το χρησιμοποιούσε ως θερινή κατοικία. 

Εκπαιδευτική Ρομποτική στη Σχολή Μωραΐτη 

Εκπαιδευτική Ρομποτική στη Σχολή Μωραΐτη

Πρωτοπορία από τη Σχολή Μωραΐτη, η οποία συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό οργανισμό blast (build and learn art - science - technology), δημιουργώντας το moraitis blast lab: έναν πολυχώρο υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας, που φιλοξενεί προγράμματα εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Αρχιτεκτονικής με LEGO, μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως λέει ο Αντώνης Καρτάλης, σύμβουλος της Διεύθυνσης, «πρόκειται για μια πρωτοπόρο εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας STEAM (Science Technology Engineering Art Mathematics), σύµφωνα µε την οποία το παιδί χρησιµοποιεί γνώσεις από διάφορες επιστήμες και τέχνες, αναλύει, συνθέτει και µέσα από αυτή τη διαδικασία δηµιουργεί κάτι νέο. Η λογική του STEAM βασίζεται στην επίλυση ρεαλιστικών προβληµάτων και όχι στη στείρα εκµάθηση γνώσεων. Στο πρόγραμμα blast robotics design οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν σε ομάδες αυτόνομα ρομπότ, ικανά να εκτελέσουν σύνθετες αποστολές. Στο πρόγραμμα blast architecture, οι μαθητές δημιουργούν αντικείμενα, κτίρια και πόλεις, καλλιεργώντας τη φαντασία τους, αλλά ταυτόχρονα λύνοντας λειτουργικά και κατασκευαστικά προβλήματα. Η ρομποτική και η αρχιτεκτονική χρησιμοποιούνται όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως εργαλεία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε ένα περιβάλλον μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Το moraitis blast lab ξεπερνάει τα όρια της Σχολής Μωραΐτη: είναι ανοιχτό σε μαθητές όλων των σχολείων. Είναι ένας χώρος που διαρκώς εξελίσσεται, επαναπροσδιορίζεται και καινοτομεί, με αφετηρία το Ψυχικό αλλά με διεθνή ακτινοβολία». Για περισσότερες πληροφορίες: www.moraitis.edu.gr 

Το εμβληματικό Campus του Κολλεγίου Αθηνών 

Η μεγαλύτερη πράσινη έκταση του Ψυχικού δεν είναι άλλη από το μεγάλο, καταπράσινο campus συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, όπου εδρεύουν το Κολλέγιο Αθηνών και το Κολλέγιο Ψυχικού. Στο campus φιλοξενούνται πολλά κτίρια διδασκαλίας, με ονόματα ευεργετών ή προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην ιστορία του σχολείου. Πιο εμβληματικό, το σήμα κατατεθέν του σχολείου, το Μπενάκειο Κτήριο, που είναι ορατό καθώς στρίβεις με τα πόδια αριστερά από την Κηφισίας στη Στ. Φέλτα και ανηφορίζεις προς το σχολείο – στον ίδιο δρόμο που ανηφόριζε κάποτε η Βουγιουκλάκη στο «Ξύλο Βγήκε απ’ τον Παράδεισο» και γύρω έβοσκαν πρόβατα, ενώ σήμερα βλέπεις μονοκατοικίες και πρεσβείες. Το επιβλητικό κτίριο, δαιδαλώδες, με πόρτες, πορτάκια και σοφίτες, που οι μαθητές αστειευόμενοι αποκαλούν καμιά φορά μεταξύ τους «Χόγκουαρτς», είναι δωρεά του ευεργέτη Εμ. Μπενάκη. Ο ίδιος κάλυψε και το κόστος της αγοράς της έκτασης στο Ψυχικό – μαζί με το σύζυγο της κόρης του Πηνελόπης, Στέφανο Δέλτα. Όταν ο Στέφανος Δέλτα έφυγε από τη ζωή, το φέρετρό του σκέπαζε σημαία του Κολλεγίου. Στο campus βρίσκονται επίσης γήπεδα, δύο θέατρα, πισίνα, η παλαιότερη σχολική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα (η οποία στεγάζεται σε κτίριο χιλίων τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενεί 70 χιλιάδες τίτλους) εκκλησάκι, έως και… νεκροταφείο σκύλων. Το Κολλέγιο χτίστηκε το 1928, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησε κι αυτό, όπως το γειτονικό Αρσάκειο, ως στρατιωτικό νοσοκομείο . Για την ακρίβεια, στο Ιατρείο του Μπενακείου μπορεί κανείς ακόμα να δει ψηλά στους τοίχους σχέδια με στρατιώτες από εκείνη την εποχή. Οι δρόμοι γύρω απ’ το Κολλέγιο φέρουν επίσης ονόματα προσωπικοτήτων που σχετίζονται με αυτό: Στεφάνου Δέλτα και Εμμανουήλ Μπενάκη, οι μεγάλοι ευεργέτες. Ομήρου Ντέιβις, ο επί 35 χρόνια διευθυντής του. Χάουλαντ, από τον Charles P. Howland, φιλέλληνα και υποστηρικτή του Κολλεγίου από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. 

Μάθημα σκάκι από την Ακαδημία Ν. Ψυχικού 

Ο Κώστας Τσιάμης είναι προπονητής της Ακαδημίας Σκάκι Νέου Ψυχικού και μας προσφέρει ένα σύντομο μάθημα για την αντιμετώπιση της γνωστής κίνησης με την ονομασία «Ναπολεόντειο άνοιγμα». Κρατήστε σημειώσεις: «Μια πολύ συνηθισμένη τακτική των αρχάριων σκακιστών είναι να ξεκινούν με το Ναπολεόντειο Άνοιγμα, με στόχο να κάνουν γρήγορα ματ στον αντίπαλο αν δεν ξέρει να αμυνθεί σωστά. Η τακτική αυτή που βασίζεται στη γρήγορη έξοδο της Βασίλισσας είναι λανθασμένη, καθώς η βασίλισσα διατρέχει κινδύνους αν βγει νωρίς στο παιχνίδι. 

Πώς γίνεται το Ναπολεόντειο άνοιγμα

Μετά τις φυσιολογικές κινήσεις των πιονιών 1. ε4 ε5 ο Λευκός παίζει τη Βασίλισσα στο ζ3 ή στο θ5. Εκεί η Βασίλισσα σε συνδυασμό με την επόμενη κίνηση του Αξιωματικού στο γ4 απειλούν ματ με την κίνηση της Βασίλισσας στο ζ7. Η αντιμετώπιση του Ναπολεόντειου είναι εύκολη και γίνεται με την ανάπτυξη του Ίππου στο ζ6 που καλύπτει το τετράγωνο ζ7. Αν ο αντίπαλος παίξει σωστά, θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στην συνέχεια της παρτίδας. Ο σκακιστής μαθαίνει από τα πρώτα μαθήματα ότι η νίκη πρέπει να βασίζεται σε ορθολογικό τρόπο σκέψης. Οι κινήσεις βασίζονται σε σωστά σχέδια και όχι στην ελπίδα ότι ο αντίπαλος θα κάνει λάθος κινήσεις. Έτσι γρήγορα συνειδητοποιεί ότι παγίδες όπως το Ναπολεόντειο Άνοιγμα δεν έχουν πρακτική αξία».

Πώς γίνεται το Ναπολεόντειο άνοιγμα

Ο αθλητικός σύλλογος «Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού» λειτουργεί από το 2009 στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού, έχει περισσότερα από 100 ενεργά μέλη και διοργανώνει τακτικά τουρνουά για μικρούς και μεγάλους (www.psychikochess.gr). Επίσης, παρέχονται και online μαθήματα με σύγχρονα εργαλεία με την άνεση του σπιτιού του μαθητή. Πληρ.: www.akadimiaskaki.gr


Nα επισκεφθείτε:

• Την πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, η οποία είναι η μοναδική δημοτική υπαίθρια γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Στη γλυπτοθήκη, επί της Λ. Δημοκρατίας δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, θα δείτε έξι μεγάλης κλίμακας εμβληματικά γλυπτά του Ζογγολόπουλου, ο οποίος μαζί με τη ζωγράφο σύζυγό του, Ελένη Ζογγολοπούλου - Πασχαλίδου, υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά. 

• Το Οικολογικό Πάρκο, έκτασης 7 στρεμμάτων, στη Στρατηγού Μακρυγιάννη, πίσω από το Πεντάγωνο, στο Ν. Ψυχικό. Ιδρύθηκε το 1992 ως πρότυπο πάρκο για ενήλικες και παιδιά, με συχνές ενημερώσεις και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 


Era Nuts Herbs & Spices

Era Nuts Herbs & SpicesEra Nuts Herbs & Spices

Μικρά διαμάντια της φύσης, προσεκτικά διαλεγμένα και συντηρημένα, σε ένα κατάστημα που βασίζεται στη φιλοσοφία και τις αξίες του ευ ζην και απευθύνεται σε όσους αναζητούν την ποιότητα στις μικρές, καθημερινές τους απολαύσεις. Θα ανακαλύψετε ξηρούς καρπούς, βότανα, μπαχαρικά, σε μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων, μαζί με αποξηραμένα φρούτα, μέλια και πολλούς ακόμη θησαυρούς υψηλής διατροφικής αξίας, ελληνικά και χειροποίητα. Θα βρείτε επίσης ξεχωριστές συλλογές από κρασιά, αποστάγματα, ροφήματα και πολλά ακόμα επιλεγμένα προϊόντα που συνεχώς ανανεώνονται, ενώ προσφέρονται σε ελκυστικές συσκευασίες που ξεχωρίζουν και ως δώρο. Καταστήματα ERA υπάρχουν ακόμη στο Κολωνάκι, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, 211 4112832, και στη Γλυφάδα, Λαοδίκης 33-35, 213 0001655. Ομήρου 2, Ν. Ψυχικό, 211 4076506, www.eranuts.com, fb: Era Nuts


Gaspar Food & Mood 

Gaspar Food & Mood

Ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης εδώ και 6 χρόνια στο πιο κεντρικό σημείο του Ν. Ψυχικού, με το Gaspar Food & Mood να καταφέρνει να συνδυάζει με μαγικό τρόπο διαφορετικές λειτουργίες. Θα λατρέψετε τα χορταστικά του πρωινά, θα εντυπωσιαστείτε από την υψηλού επιπέδου κουζίνα του, με γεύσεις Μεσογείου αλλά και Ιαπωνίας, την οποία φροντίζει ο σεφ Άρης Καλλιπολίτης, θα αγαπήσετε τα γλυκά που δημιουργεί ο εναλλακτικός patissier, Διονύσης Αλέρτας. Ιδανικό για business lunch, για after office drinks στην ατμοσφαιρική μπάρα του, για χαλάρωση με την παρέα, για party ώρες, ακόμη και για τις ρομαντικές σας στιγμές, σε ένα χώρο που έχουν διακοσμήσει επώνυμοι σκηνογράφοι. Λυκούργου 8 & Δ. Βασιλείου, Ν. Ψυχικό, 210 6775011, www.gaspar.gr, fb: Gaspar Food n’ Mood 


Vantage Hair &Beauty

Vantage Hair &Beauty

 Άρτι αφιχθείσα από Μαδρίτη η Κλεοπάτρα του Vantage Hair & Beauty φέρνει νέες καταπληκτικές ιδέες και εξαιρετικά νέα προϊόντα για τα μαλλιά σας! Στο Vantage hair & beauty έχετε τον προσωπικό σας σύμβουλο styling που συζητά μαζί σας, ανακαλύπτει τα θέλω και τις ανάγκες σας και σας προτείνει τις ιδανικές λύσεις που αναδεικνύουν τη δική σας προσωπικότητα, τονίζουν την ομορφιά σας και σας χαρίζουν μοναδική λάμψη και στιλ για όλες τις περιστάσεις. Θράκης 2 & Λεωφ. Καποδιστρίου, Φιλοθέη, 2106817678, fb:@vantage.gr


Le Greche

Le GrecheLe Greche

Ανθότυρο από την Κρήτη, λεμόνια από το Άργος, σοκολάτα Valhrona από τη Γαλλία, φιστίκι από το Bronte και φουντούκι από το Piemonte, σύκα από την Καλαμάτα. Το LE GRECHE είναι το αποτέλεσμα μιας παθιασμένης σύλληψης: Άρτια γνώση του χειροποίητου ιταλικού παγωτού, επιλεγμένες πρώτες ύλες από ΠΟΠ προϊόντα κορυφαίας ποιότητας από την Ελλάδα και την Ιταλία, φινέτσα στις γεύσεις, ειλικρίνεια στα συστατικά, υψηλή διατροφική αξία και χαμηλά λιπαρά, γευστική τελειότητα, καμία έκπτωση στην ποιότητα. Η δημιουργός του, Εύη Παπαδοπούλου, σπούδασε κοντά στους κορυφαίους της Ιταλίας, Francesco Palmieri και Iginio Massari, και δηλώνει πως «έφτιαξα το LE GRECHE γιατί στην Ελλάδα μου έλειπε αυτό το θεϊκό γλυκό που είναι ελάχιστα γλυκό, τόσο ελαφρύ, γεμάτο με αρώματα, αυθεντικές γεύσεις και συνδυασμούς, βελούδινη υφή, ελάχιστα παγωμένο, το ιδανικό επιδόρπιο, η τέλεια και χωρίς τύψεις επιβράβευση».

Στο LE GRECHE τα παγωτά είναι καλά κρυμμένα στα κλασικά pozzetti, όπως αξίζει σε ένα προϊόν που δεν έχει συντηρητικά και χρώματα και πρέπει να συντηρείται ιδανικά. Kαλόγουστες τούρτες, semifreddο, canolli, και piccola pasticceria, τα βραβευμένα gianduiotti Giraudi, brioches με gelato όπως στη Σικελία, τραγανοί κώνοι από τη Νάπολη. Είπαμε Νάπολη; Στο LE GRECHE θα δοκιμάσετε τον καλύτερο ναπολιτάνικο καφέ: παραγγείλτε έναν nocciolino, έναν marocchino ή έναν ristretto από την κλασική ναπολιτάνικη καφετιέρα που κάνει τη διαφορά. Καταστήματα LE GRECHE θα βρείτε, επίσης, στο Σύνταγμα (Μητροπόλεως 16Α & Βουλής, 216 7006458) και στην Αγία Παρασκευή (Απ. Παύλου 2, 216 7006416). Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Φάρος Ψυχικού, 2130416299, fb: legreche 


Carnicero

Meat & delicatessen 

Carnicero Meat & delicatessenCarnicero Meat & delicatessen

Είναι κομψό, είναι ντιζαϊνάτο... κι όμως είναι κρεοπωλείο! Όμως το Carnicero («Κρεοπώλης» στα ισπανικά) δεν είναι ένα συνηθισμένο κρεοπωλείο και –κυρίως– δεν είναι μόνο κρεοπωλείο. Εδώ θα βρεις τα καλύτερα κρέατα του κόσμου στην καλύτερη τιμή της αγοράς, αλλά και το «κάτι παραπάνω». Black angus, kobe, wagyu, πουλάδες bresse, dry aged, αλλά και βιολογικά ελληνικά κρέατα περιμένουν σαν μπιζουδάκια στη γυάλινη προθήκη. Με άλλα λόγια ό,τι πιο εκλεκτό σε κρέας. Επιπλέον το Carnicero ετοιμάζει καθημερινά πολλές πεντανόστιμες δημιουργίες για να σου λύσει τα χέρια στην κουζίνα. Με τις οδηγίες του chef (τον οποίο μπορείς να συμβουλευτείς κι εσύ) παρασκευάζονται καθημερινά εντυπωσιακές λιχουδιές (meat cakes, tortilla κοτόπουλο, paupiettes - «πουγκάκια» γεμιστά με κιμά και τυλιγμένα με προσούτο) που ψήνονται εύκολα στον οικιακό φούρνο. Ανακάλυψε ακόμα μια μεγάλη γκάμα με προσεγμένες ετικέτες κυρίως ελληνικών κρασιών, εξαιρετικά ισπανικά και ιταλικά αλλαντικά, εκλεκτά γαλλικά και ιταλικά τυριά, ζυμαρικά, σάλτσες και chutney, όπως και κάποιες σος, ειδικές για barbeque και μαρινάρισμα, που δεν κυκλοφορούν πουθενά αλλού στην ελληνική αγορά. Tip: Συχνά events που μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σπάνια κρασιά και ποικιλίες κρεατικών απ’ όλο τον κόσμο. Δημ. Βασιλείου 18, Ν. Ψυχικό, 2106770050 και Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108015100,

 www.carnicero.gr, Fb: Carnicero Meat& Delicatessen 


The Blue Elephant

Yoga-movement-kids play

The Blue Elephant

Οι άνθρωποι που κάνουν yoga, μιλάνε για μια εσωτερικότητα που ανοίγει τον δρόμο για να επικοινωνείς καλύτερα με τον εαυτό σου, το σώμα σου, με τους άλλους. Στο Blue Elephant μπορείς να βρεις αυτή την πνευματικότητα μέσα από τα μαθήματα Hatha Flow, Hatha Yoga, Vinyasa Yoga και Raja Yoga, παρακολουθώντας διαλέξεις πάνω στην Ινδική Φιλοσοφία, αλλά και να γίνεις ο ίδιος δάσκαλος yoga με διεθνή πιστοποίηση στη σχολή δασκάλων yoga που ξεκινά στις 18 Μαρτίου και ολοκληρώνεται σε 200 ώρες. Ακόμα όμως μπορείς να ηρεμήσεις μαζί με το μωρό σου, καθώς εδώ πραγματοποιούνται μαθήματα Baby Yoga (από 3 μηνών και πάνω), Kids Yoga (3-5 ετών) και μαθήματα Prenatal Yoga για εγκύους. Tip: Στις 20 Μαρτίου ανοιχτό μάθημα Baby Yoga. Extra tip: Πολλές προσφορές όλο τον χρόνο και μια ολόκληρη εβδομάδα με δωρεάν yoga κάθε Σεπτέμβριο. Λ. Δημοκρατίας, 2130402294, www.theblueelephant.gr, Fb: The Blue Elephant


Μπλε Αλεπού

Μπλε ΑλεπούΜπλε Αλεπού

Προσεγμένη σε όλα της η Μπλε Αλεπού, η οποία είναι μια ταβέρνα με τη σωστή έννοια, δηλαδή προσεγμένη, καλαίσθητη, με το κρέας στη σχάρα να πρωταγωνιστεί και να πλαισιώνεται από κάποιες εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις από ζυμαρικά, ψάρια και όστρακα. Η Μπλε Αλεπού διαθέτει κι ένα κλασικό μπαρ, σε διακριτό χώρο, για να απολαύσετε το κρασί σας, από μια μεγάλη ποικιλία του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, το ποτό, την μπίρα ή το κοκτέιλ σας. Ανοιχτά από τις 5 καθημερινές, από τις 12 το μεσημέρι το Σαββατοκύριακο. Κηφισίας 158, Νέο Ψυχικό, 2106753934, fb: Μπλέ Αλεπού 


Mili Lo

Mili LoMili Lo

Η ημέρα του γάμου σου ή η βάφτιση του παιδιού σου είναι σίγουρα από τις πιο σημαντικές της ζωής σου και από εκείνες που θα θυμάσαι για πάντα. Δεν θα ήθελες να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να πραγματοποιηθούν όσα έχεις ονειρευτεί για αυτή την ειδική ημέρα; Αυτό ακριβώς θέλουν και στη Mili Lo για σένα. Η Έμιλυ Λογοθέτη, που από μικρή παρέμβαινε στις οικογενειακές εκδηλώσεις και με τη φαντασία της μεταμόρφωνε κάθε τι απλό, μεγάλωσε και δημιούργησε τη Mili Lo Boutique Event Styling & Planning με σκοπό να δημιουργεί και να πραγματοποιεί τα όνειρα των άλλων. Αγκαλιάζοντας κάθε περίσταση σαν να ήταν δική της, η ομάδα της Mili Lo φροντίζει για την πλήρη υλοποίηση της εκδήλωσης, από την ιδέα και τη σχεδίαση μέχρι τις τελευταίες λεπτομέρειες. Θα σου προτείνουν θέματα ή θα δημιουργήσουν πάνω στις ιδέες σου όλα όσα χρειάζονται για να πλαισιωθεί το concept της εκδήλωσης. Οι προσκλήσεις, οι μπομπονιέρες, οι συνθέσεις τραπεζιών, ο σχεδιασμός του μενού, όλα είναι χειροποίητα και φτιαγμένα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη περίσταση. Κανένα σχέδιο δεν χρησιμοποιείται δεύτερη φορά και αυτό είναι που κάνει τις δημιουργίες τους πραγματικά μοναδικές. Κι αν οι κοινωνικές περιστάσεις δεν είναι το φόρτε σου μην ανησυχείς, γιατί στη Mili Lo προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για να μάθεις από τα μυστικά του Savoir Vivre μέχρι την τέχνη στο στήσιμο του τραπεζιού. Αφέσου στα χέρια τους και αφιέρωσε το χρόνο σου μόνο στους αγαπημένους σου εκείνη την ημέρα. Χρυσοστόμου Σμύρνης 1, Ν. Ψυχικό, 2106771053, www.mili-lo.com, fb: Mili Lo Event Styling & Planning


Καμέλια

ΚαμέλιαΚαμέλιαΚαμέλια

Ιστορικό ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστίων, με παράδοση που έρχεται από το 1972 και τα ηνία να έχει αναλάβει πλέον η δεύτερη γενιά. Σε ένα ρετρό χώρο που θα σας θυμίσει παριζιάνικο ζαχαροπλαστείο των αρχών του 20ού αιώνα, θα ανακαλύψετε σπουδαίες γεύσεις, από αυτές που στ’ αλήθεια μένουν αξέχαστες. Φανταστικά ταρτάκια, μπαμπαδάκια, τρουφάκια, κοκάκια, εκλεράκια, μαζί με τούρτες, σιροπιαστά, σοκολατάκια, κουλουράκια, φυσικά και όλα τα εποχιακά, σε ένα χώρο που είναι ένας αληθινός παράδεισος για όσους αγαπούν τα γλυκά! Η νέα γενιά, που λέτε, ο Νίκος Αποστόλογλου, γιος του Μικρασιάτη ιδρυτή της Καμέλιας, Ηλία, έχει καταφέρει να παντρέψει τέλεια την παραδοσιακή με τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική, πάντα με σεβασμό στις ποιοτικές πρώτες ύλες. Και τώρα που ο καιρός ανοίγει, από τον Απρίλιο, σας προσκαλεί στο καφέ της Καμέλιας έξω στον πεζόδρομο, δίπλα στο πάρκο και την παιδική χαρά, για γλυκό, παγωτό, καφέ ή για κάποιο σνακ. 28ης Οκτωβρίου 1 & Αθ. Διάκου, Παλαιό Ψυχικό, 2106717134, www.kamelia1972.gr 


Iki Sushi

Iki SushiIki Sushi

Λατρεύεις το sushi. Θα μπορούσες να ζεις μόνο με ρολάκια και sashimi. Η παρέα σου πάλι όχι. Συγχαρητήρια! Mόλις βρήκατε το επόμενο στέκι σας… Το Iki Sushi (που σημαίνει αυθεντικότητα και δημιουργικότητα στα γιαπωνέζικα) αρέσει τόσο σε αυτούς που αγαπούν με πάθος την ιαπωνική κουζίνα, όσο και σε αυτούς που είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντί της. Το μυστικό του; Δεν αναπαύεται ποτέ. Συνεχώς εξελίσσει τις γεύσεις του, δημιουργώντας αυθεντικά ιαπωνικά πιάτα, αλλά και γεύσεις πιο φιλικές προς τον… ελληνικό ουρανίσκο (σκέψου ότι υπάρχουν προτάσεις ακόμα και με κρέας!). Τρία εμβληματικά του πιάτα είναι το Crunchy Crab (καβούρι, iki crunchy flakes, αβοκάντο, Japanese sweet dressing), η Shrimp and Crab Salad (με γαρίδες, πράσινη σαλάτα, καβούρι και iki white sauce) και το Greek Style Sashimi (λαυράκι, lemon dressing και καπαρόφυλλα). Ακόμα, θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε κλασικά και iki style ρολάκια και sashimi (αναζήτησε τον νέο εμπλουτισμένο και με πολλά ζεστά πιάτα κατάλογο), αλλά και μια εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση που ακούει στο όνομα Happy Iki Sushi: Δευτέρα έως Παρασκευή, 5.00 μ.μ - 7.30 μ.μ. για κάθε τρία πιάτα που παραγγέλνεις, πληρώνεις τα δύο! Και delivery. Λ. Κηφισίας 176, 2106771165, www.ikisushi.gr, Fb: IKI sushi lounge

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5