- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επαναστατική ανακάλυψη για τους παράλυτους - Εντοπίστηκαν νευρώνες που αποκαθιστούν το βάδισμα
Μετά από ηλεκτρική διέγερση
Νευροεπιστήμη - Αποκάλυψη νευρώνων που αποκαθιστούν το βάδισμα στους παράλυτους - Απαραίτητη η ηλεκτρική διέγερση
Συγκεκριμένους νευρώνες που επιτρέπουν την αναστροφή της παράλυσης και την αποκατάσταση του βαδίσματος, ανακάλυψαν για πρώτη φορά Ελβετοί και άλλοι επιστήμονες. Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για πιο στοχευμένες θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν χάσει όλες τις αισθήσεις στα πόδια τους εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη (π.χ. μετά από τροχαίο ατύχημα ή πτώση), κάτι που έχει αποκόψει τη διασύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση των κάτω άκρων.
Χάρη στην ανακάλυψη, εννέα ασθενείς με σοβαρή ή πλήρη παράλυση λόγω χρόνιας βλάβης στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους ανέκτησαν την ικανότητα να περπατούν, μετά τη θεραπεία τους με παρατεταμένη ηλεκτρική διέγερση των συγκεκριμένων νευρώνων μέσω εμφύτευσης ειδικής ηλεκτρικής συσκευής στη σπονδυλική στήλη.
Οι ερευνητές από την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τον Καναδά, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Γκρεγκουάρ Κουρτέν του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL) στη Λοζάνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εντόπισαν - με πειράματα σε παράλυτα τρωκτικά και με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης - συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων στο νωτιαίο μυελό που, αν διεγερθούν ηλεκτρικά, παίζουν ζωτικό ρόλο για να ανακτηθεί η δυνατότητα βάδισης.
Η κλινική δοκιμή της μεθόδου (Epidural Electrical Stimulation-EES), η οποία είχε αρχίσει να δοκιμάζεται από το 2018, επέτρεψε και στους εννέα συμμετέχοντες παράλυτους να βελτιώσουν ή να ανακτήσουν την ικανότητα να περπατούν. Η βελτίωση της κινητικότητας συνεχιζόταν πέντε μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματα τους μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς είναι δυνατό να αποκατασταθεί η κινητικότητα στους παράλυτους. Όμως επειδή και άλλοι νευρώνες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό μπορεί να εμπλέκονται στην αποκατάσταση της βάδισης, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Η τεχνική EES θα μπορούσε μελλοντικά να συνδυαστεί με φυσικοθεραπεία, καθώς και με γονιδιακές ή βλαστοκυτταρικές θεραπείες που θα αντικαθιστούν κατεστραμμένους νευρώνες του νωτιαίου μυελού. Ο Κουρτέν έχει δημιουργήσει ήδη τη νεοφυή εταιρεία Onward με έδρα την Ολλανδία για να προωθήσει τη νέα ιατρική τεχνολογία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπό ποια δικαιολογία προχώρησε σε αυτές τις διαγραφές
Ποιοι είναι οι λεγόμενοι «hasslers»
O ιαπωνικός κολοσσός προσφεύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας επιστροφή δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Ραγδαία εξάπλωση της ΑΙ στην Ελλάδα αλλά βαθύ χάσμα αντιλήψεων μεταξύ χρηστών και μη χρηστών
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Το Coruna στο στόχαστρο της Google - Ποιες εκδόσεις λογισμικού κινδυνεύουν και πώς να προστατευτείτε
Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος
Φθορίζουσες πρωτεΐνες με κβαντικές ιδιότητες υπόσχονται πρωτοφανή ακρίβεια στην παρατήρηση των κυττάρων
Αυστηρά μέτρα από τον Έλον Μασκ μετά τον κατακλυσμό παραπλανητικού υλικού για τη σύγκρουση στο Ιράν
Από το πράσινο στο κόκκινο και το χρυσό, το show των δέντρων μαγεύει, αλλά εξηγείται δύσκολα
Το κρίσιμο ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν η πολεμική επιχείρηση μετατρέπεται σε ένα καθεστώς όπου η ταχύτητα υπολογισμού λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την ανθρώπινη ευθύνη και φρόνηση.
Η άρνηση του Ντάριο Αμοντέι να υποχωρήσει σε θέματα ηθικής για τη στρατιωτική χρήση της AI οδήγησε σε ρεκόρ εγγραφών
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science
H εταιρεία τοποθετείται έτσι στην κατηγορία των mid range συσκευών
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 ενήλικες
Μια συζήτηση με τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Πληροφορικής και Ψηφιακού Ανθρωπισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Από τα video games στα εργαστήρια και η κληρονομιά που ενέπνευσε γενιές ερευνητών
Μια συζήτηση με τη Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Η οικονομική δημοκρατία στην πράξη ή «το εργαλείο των αναλφάβητων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.