- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το καλοκαίρι μου σε στιγμιότυπα
Εγώ δεν κάνω διακοπές. Όχι γιατί δεν μπορώ, αλλά γιατί δεν θέλω
Γιατί δεν μου αρέσουν οι διακοπές
Δεν μου αρέσουν οι διακοπές. Δεν κάνω διακοπές. Μια-δυο φορές που το επιχείρησα, γύρισα πίσω την επομένη — τρέχοντας. Δεν θέλω να «αποδράσω», ούτε να «χαλαρώσω». Στο σπίτι μου έχω όλα μου τα πράγματα· με ποια λογική να τα αφήσω και να φύγω;
Αναγνωρίζω ότι πολύς κόσμος αγαπά την όλη διαδικασία των διακοπών —το πλάνο, τις κρατήσεις, τις ακυρώσεις, την οργάνωση, τις βαλίτσες, το ταξίδι, την πολυκοσμία, τον θόρυβο, την όχληση, τον ιδρώτα, την απάνθρωπη κούραση, τον ήλιο, τα εγκαύματα, τις τσούχτρες, τις κάμπιες, τα παιδάκια, τα νερόφιδα, την άμμο που σαν καταρράχτης σ’ έλουζε, ένα καινούργιο περιβάλλον γεμάτο στρες, απρόοπτα και κινδύνους, τη μιζέρια της επιστροφής—, αλλά δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τη χαρά του. Δεν είμαι και ο φον Άσενμπαχ, φοβάμαι.
Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτε που να αγαπώ περισσότερο από τη ρουτίνα· και δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός της ρουτίνας από τις διακοπές. Δεν είναι ότι νιώθω κάποιου είδους «ασφάλεια» μέσα στις καθημερινές μου συνήθειες. Καμία ασφάλεια δεν νιώθω ποτέ. Απλώς προτιμώ να βλέπω τη ζωή σαν ένα είδος φυσικού φαινομένου, κάτι που συμβαίνει μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο, κάτι που αναπνέει και κινείται σπειροειδώς, όχι σαν ένα κάποιο άθυρμα της τυχαιότητας.
Δεν μου αρέσουν οι διακοπές. Και δεν κάνω διακοπές. Δεν μου αρέσει ούτε το Σάββατο ή η Κυριακή. Ούτε οι αργίες, οι επέτειοι και τα συναφή.
Επίσης, δεν επιλέγω να περάσω «μία εβδομάδα μόνος στο σπίτι με βιβλία, μουσική και κλειστά κινητά, κάτι που μπορεί να φανεί πολύ πιο θεραπευτικό». Δεν έχω καμιά τέτοια αρρώστια για να χρειάζομαι θεραπεία· έχω άλλες. Αλλά —πώς αλλιώς να το πω— δεν θέλω διακοπές ΟΥΤΕ στο σπίτι. Δεν θέλω καθόλου διακοπές. Δεν μου αρέσουν οι διακοπές. Και δεν κάνω διακοπές. Δεν μου αρέσει ούτε το Σάββατο ή η Κυριακή. Ούτε οι αργίες, οι επέτειοι και τα συναφή. Κοιμάμαι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 11 — ακόμη χειρότερα, έχω κοιμηθεί Παραμονή Πρωτοχρονιάς στις 23:45. Ακόμη και το Χαλογουίν με βρίσκει στο κρεβάτι: άλλωστε τα τελευταία είκοσι χρόνια βλέπουμε, δόξα τω Θεώ, ταινίες τρόμου όλο τον Οκτώβριο: τον πρώτο από τους τρεις εν σειρά ωραιότερους μήνες του χρόνου, και μοναδικούς ωραίους.
Αυτό που θέλω, αποτινάσσοντας από πάνω μου ακόμη και τα τελευταία σταγονίδια από το συναισθηματικό βάρος των «υποχρεωτικών» διακοπών, είναι να ζω κανονικά. Φυσιολογικά. Νορμάλ. Σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Και επειδή τυχαίνει να δουλεύω από το σπίτι: ΣΠΙΤΙ. Έχω πράγματα να κάνω, δεν είμαι εδώ για να παίζω μπεγλέρι ή για να κάθομαι κάτω από τον ήλιο να μαυρίσω — πράγματα που κατά βάσιν είναι όμοια.
Τυχαίνει να ξέρω πως οι διακοπές είναι κανόνας και ταυτόχρονα σύμβολο «κανονικότητας», ενώ όσοι δεν τις επιθυμούν θεωρούνται κοινωνικά αποκλίνοντες. Πρώτον, δεν έχω καμία αντίρρηση —δεν είμαι φίλος της κοινωνίας εν τη ευρεία εννοία της, μου θυμίζει πολλά μαζί γκνου· άλλωστε σπανίως θα δεις ένα γκνου μοναχό του—, ούτε θα σπεύσω να πω πως «δεν υπάρχει τίποτε αφύσικο στο να αγαπάς το σπίτι σου και να ξεκουράζεσαι εκεί, καθώς οι διακοπές δεν είναι για όλους: αρκεί να αναγνωρίζουμε πού νιώθουμε πραγματικά καλά, χωρίς να χρειάζεται να το αποδείξουμε σε κανέναν». Ποσώς με ενδιαφέρει να πω κάτι τέτοιο.
Μαζικές και παστέλ έγιναν μετά, όπως στις ταινίες με τον Βουτσά και τη Μάρθα Καραγιάννη που πηγαίνουν στην πλαζ.
Θα προτιμούσα να θυμίσω πως οι διακοπές δεν υπήρχαν «από πάντα»: ξεκίνησαν σαν προνόμιο των πλουσίων στην αρχαία Ρώμη, εξαφανίστηκαν για πολλούς-πολλούς αιώνες μετά, επανεμφανίστηκαν δίκην περιηγήσεων μαθητείας ή θρησκευτικών προσκυνημάτων για τους γόνους της αριστοκρατίας τον 18ο-19ο αιώνα, και εξελίχθηκαν στη σύγχρονη μορφή τους για το ευρύ κοινό κατά τον τελευταίο ουσιαστικά αιώνα, μερικές δεκαετίες μετά το μπαμ της βιομηχανικής επανάστασης: ήταν ένα δώρο στους εργάτες από τους εργοστασιάρχες, για να παράγουν περισσότερο και να είναι πιο αποδοτικοί μέχρι να πεθάνουν. Τότε ακόμη ήταν ασπρόμαυρες διακοπές. Μαζικές και παστέλ έγιναν μετά, όπως στις ταινίες με τον Βουτσά και τη Μάρθα Καραγιάννη που πηγαίνουν στην πλαζ. Ας πούμε ότι κάποια άτομα είμαστε μια στάλα πιο παλιές ψυχές. Δεν ενοχλούμε.
Οπότε, ΚΑΙ φέτος διακοπές στην πόλη. ΚΑΙ φέτος το καλοκαίρι εδώ. Θα είναι όπως κάθε μέρα —ευτυχώς—, απλώς μια στάλα καλύτερα από το συνηθισμένο: χωρίς κόσμο, όπως τότε με την πανδημία.
Τι ωραία περίοδος κι εκείνη… Ω, οι όμορφες μέρες!
ΥΓ. Δεν έχω πρόβλημα με όσους κάνουν διακοπές. Έχω και φίλους που κάνουν διακοπές. Αρκεί να μην προκαλούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεύτερη συνεχόμενη διάκριση για τη νύμφη του Θερμαϊκού στη διεθνή έκθεση WTM στο Λονδίνο
Θέα στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, στιγμές χαλάρωσης και κυνήγι τρούφας σε μια ξεχωριστή απόδραση
Η κλειδαριά του μπάνιου μπορεί να φαίνεται δευτερεύουσα, όμως μια δυσλειτουργία ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις
Λαγούμια και σκάλες από παγωμένο αλάτι που κατεβαίνουν και κατεβαίνουν.
Από το χωριό Αγάπι μέχρι τους περιστερώνες, η Τήνος αποκαλύπτει μια διαφορετική, πιο ήσυχη και βιωματική πλευρά της
Ποιοι προορισμοί και γιατί ξεχωρίζουν
Φθινοπωρινή απόδραση με βόλτες με άλογα, οργανωμένες εξορμήσεις στο δάσος και άλλες δραστηριότητες
Μια πρόσκληση σε επίδειξη μόδας έγινε η αφορμή για ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο Παρίσι, με τη Σελίν Ντιόν, εκπλήξεις στον Σηκουάνα και συναντήσεις γεμάτες συγκίνηση
Ένα boutique ξενοδοχείο απόλυτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του
Οι νέοι κανόνες που ενισχύουν τα δικαιώματα των επιβατών
Το κόλπο με τις κάλτσες
Πώς τα οικογενειακά ταξίδια καλλιεργούν την παρατήρηση, την ενσυναίσθηση και την περιέργεια των παιδιών και μας βοηθούν να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια.
Ένα ταξίδι στην εποχή των Λόρδων, ανάμεσα σε κήπους, λίμνες και αμέτρητα στρέμματα πρασίνου
Στο επίκεντρο της τάσης βρίσκεται η Λα Γκραντ Επισερί ντε Παρί
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη, μιλά για τη δράση στη στάση μετρό Σύνταγμα
Από το Κάστρο και την Old Town μέχρι το Arthur’s Seat, τα μουσεία και τις παμπ
Από το Δεσποτικό και το Σπήλαιο μέχρι τα παλιά μεταλλεία, τις βίλες του OMA και τα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια διαφορετική διαδρομή στην Αντίπαρο
Μια απλή αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη συνήθεια - H διαδικασία σε 6 βήματα
Ανάμεσα σε γκρίζλι, βίσονες, παγωμένες λίμνες και τοπία που δύσκολα πιστεύεις ότι υπάρχουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.