Ταξιδια

Σίφνος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Κοσμοπολίτισσα, chic, με γραφικά χωριά µε συγκλονιστική λαϊκή αρχιτεκτονική και μοναδικά νεοκλασικά, παραλίες µε γαλάζια καθαρά νερά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 880
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίφνος
© Unsplash

Σίφνος 2023: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι.

Ψάχνεις ένα νησί που να έχει τα πάντα; Σίφνος! Κοσμοπολίτισσα, chic, με γραφικά χωριά µε συγκλονιστική λαϊκή αρχιτεκτονική και μοναδικά νεοκλασικά, παραλίες µε γαλάζια καθαρά νερά, υπέροχα μονοπάτια για περπάτηµα, χαλαρούς ρυθμούς, εξαιρετικά ντόπια προϊόντα και φοβερό φαγητό με παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες γεύσεις. Από τα Εξάµπελα της Σίφνου καταγόταν ο εθνικός µας σεφ Νίκος Τσελεµεντές, το βιβλίο με τις συνταγές του οποίου υπήρχε σε κάθε σπίτι των 80s που σεβόταν τον εαυτό του. Η Σίφνος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία, ένα από τα πλουσιότερα μάλιστα του αρχαίου κόσμου, χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης. Συνδυάζοντας τα πάντα, δεν είναι να απορεί κανείς που η Σίφνος είναι ένα από τα πιο δηµοφιλή νησιά των Κυκλάδων και αγαπηµένο των Αθηναίων.

Τι να δεις

Το νησί διαθέτει 200 χλµ. περίπου δίκτυο χωµάτινων ή λιθόστρωτων διαδροµών που ενώνουν τους παραδοσιακούς οικισµούς. Πρωτεύουσα από το 1836 είναι η πανέµορφη Απολλωνία, που σφύζει από ζωή µέρα και νύχτα. Δίπλα της ο Αρτεµώνας, που τη συναγωνίζεται σε οµορφιά µε τα κυκλαδίτικα αρχοντικά του και πιο πέρα το βενετικό χωριό Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, µε θέα που κόβει την ανάσα, έχει και Αρχαιολογικό Μουσείο. Δίπλα στον οικισµό βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βράχου. Υπάρχουν όµως και τα Εξάµπελα µε τους λευκούς ανεμόμυλους, τα χωριά Άγιος Λουκάς και Καταβατή για να ξεναγηθείς από τις διηγήσεις των παλιών στην ιστορία του νησιού, η Χερρόνησος µε το γραφικό λιµανάκι της από όπου έφευγαν παλιά τα φημισμένα κεραµικά του νησιού. Παντού θα δεις διασκορπισµένους αρχαίους πύργους που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αι. Οπωσδήποτε κάνε µια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Αν πάλι έχεις την τύχη να βρεθείς σε κάποιο πανηγύρι στη Σίφνο, μην το χάσεις! Ο πανηγυράς, όπως λέγεται, έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του πανηγυριού, του φαγητού αλλά και των μουσικών που θα συμμετέχουν. Μετά τη λειτουργία του παπά, προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακή ρεβιθάδα, μακαρόνια με κιμά και κρασί.

Πού να κολυμπήσεις

Η πολύ μεγάλη και οργανωμένη (όχι σ' όλη την έκτασή της) παραλία των Καµαρών, αν και βρίσκεται στο λιµάνι, είναι πεντακάθαρη. Το γραφικό χωριουδάκι Φάρος έχει όµορφη και κατάλληλη για όλες τις καιρικές συνθήκες παραλία µε υπέροχη θέα στο µοναστήρι της Χρυσοπηγής. Τα εστιατόρια Λύχνος και Λιµανάκι, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, προσφέρουν υπέροχες γεύσεις και την επιθυµία να πας ξανά και ξανά. Ο Πλατύ Γιαλός η μεγαλύτερη του νησιού με πάρα πολλές επιλογές για φαγητό.

Ένα µικρό πλακόστρωτο δροµάκι οδηγεί από τον Φάρο στο Γλυφό, πιο αποµονωµένη παραλία, πεντακάθαρη µε άµµο και αλµυρίκια. Στο Γλυφό θα πας και από το πολύ βατό µονοπάτι που ξεκινάει από την επίσης ωραία µε αλµυρίκια και άµµο παραλία του Αποκοφτού. Μία 15λεπτη εύκολη διαδροµή, που βλέπεις από ψηλά την παραλία του Αποκοφτού, το µοναστήρι της Χρυσοπηγής, τα κολπάκια του Φάρου καθώς και τις εγκαταστάσεις φόρτωσης των µεταλλείων.

Η άλλη παραλία του Φάρου, η Φασολού, ήταν παλιά η παραλία των γυµνιστών. Αν κάποιος πάει αρκετά νωρίς θα έχει την τύχη να βρει σκιά κάτω από τα αλµυρίκια.

Οι Σάουρες είναι ένα μικρό κολπάκι µε βράχια και βότσαλο που θα φτάσεις µε µονοπάτι 150 περίπου µέτρων που ξεκινάει από τη Χρυσοπηγή. Προτιµάται από αυτούς που ψάχνουν λίγη ησυχία και αποµόνωση.

Τα οµαλά, υπέροχα βράχια της Χρυσοπηγής προσφέρονται για τους λίγο πιο παράτολµους που δεν ψάχνουν για σκιά και οργανωµένη παραλία. Για ακόµη πιο αθλητικούς τύπους ωραία επιλογή είναι η Πουλάτη. Αρκετά σκαλοπάτια οδηγούν και στη µικρή γραφική παραλία που βρίσκεται κάτω από τον οικισµό του Κάστρου, τα Σεράλια. Στα Βρουλίδια, παραλία µε βότσαλα έξω αλλά άµµο µέσα, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες και δύο ταβερνάκια σχεδόν πάνω στο κύµα µε υπέροχες τοπικές γεύσεις.

Πού να μείνεις

Το νησί διαθέτει πολλές αξιόλογες επιλογές διαµονής. Τσέκαρε την ιστοσελίδα του τοπικού συλλόγου των ενοικιαζοµένων δωµατίων, ρίξε µια ματιά και στο πολύ βολικό κάµπινγκ του Μάκη (2284032366) στο λιµάνι. Στις Καμάρες μια αξιόπιστη επιλογή είναι το Boufounis Studios (2284033916), με θέα στο λιμάνι, πεντακάθαρο με πολύ ευγενικούς ιδιοκτήτες, στο Κάστρο το Μαρώ (6986929435) µε δωµάτια και διαμερίσματα µε θέα, ενάµιση χιλιόµετρο από την Απολλωνία, το Paradise Place στη Χρυσοπηγή (2284071278) µε κήπο, πισίνα, πρωινό και όλα τα κοµφόρ ή το Cape Napos (2284071496) πριν από το ψαροχώρι Φάρος, ένα ήσυχο συγκρότηµα µε ευρύχωρα µονόχωρα και δίχωρα στούντιο και απίστευτη θέα. Στην είσοδο του Αρτεμώνα, το ξενοδοχείο Σμαράγδι (2284033901) διαθέτει σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα, πλήρως εξοπλισμένα, καθώς μπροστά του λειτουργεί καφέ και εστιατόριο. Μια μεγάλη πολιτεία μπροστά στη θάλασσα, για όσους θέλουν μια πιο χλιδάτη επιλογή, είναι το Elies Resorts στο Βαθύ (2284034000). Δωμάτια superior, σουίτες junior και deluxe και βίλες με δική τους πισίνα. Επίσης παρέχεται και εστιατόριο, πισίνα, γήπεδο τένις, κέντρο σπα και ιδιωτική οργανωμένη παραλία.

Πού να φας και να διασκεδάσεις

Απολωνία: Η Σίφνος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τον ουρανίσκο σου. Το βράδυ αρχίζει και τελειώνει σε ένα στενό στη Χώρα του νησιού. Τσέκαρε το ιστορικό Καφενείο Δρακάκη (2284031233) από το 1887, µε μαρμάρινα τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες, ωραίο φαγητό και αγάπη στα ρεµπέτικα τραγούδια. Στου Αποστόλη το Κουτούκι (2284033186) πάμε για µαγειρευτά µε ντόπια αγροτικά προϊόντα. Το Ωκύαλος (2284032060), σε κεντρικό σηµείο του Στενού της Απολλωνίας έχει καλή µεσογειακή κουζίνα και αρκετές σιφνέικες σπεσιαλιτέ. Το Cayenne (2284031080) εστιατόριο και art gallery, µε έφεση στη µοντέρνα ελληνική και ντόπια κουζίνα. Ο Πίπο από το Μιλάνο άνοιξε το Mama Mia (2284033086), έχει και αδελφάκι και στον Πλατύ Γιαλό. Η κράτηση και στα δύο είναι απαραίτητη. Στη θέση του Τhe Catch άνοιξε φέτος το Kouzinaki με μεσογειακή κουζίνα.

Όσοι κάνουν τη βόλτα τους στην Απολλωνία θα ψάξουν αµυγδαλωτά και ντόπια κουλουράκια στο Γλυκιά Ματιά (2284033332). Στο καφε-γλυκοπωλείο Διψέλι θα πας για λουκουµάδες και άλλα ωραία γλυκά.

Το all time classic µπαράκι Botsi (2284032358) έχει αποκτήσει αδελφάκι το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι, πάνω σε ταράτσα µε θέα. Από το πρωί µε πρωινά, καφέδες και το βράδυ finger food. Το Αργώ (2284031114) είναι ένα από τα πιο παλιά µπαρ του νησιού στην πιο επιτελική θέση του Στενού. Πολλά βράδια καταλήγουν µε χορό, στο εσωτερικό του µπαρ.

Στην επαρχιακή οδό Απολλωνία - Όρµος Φάρου θα βρεις το Δριµόνι (2284031434) µε θέα, καλό φαγητό και εξαιρετική συλλογή κρασιών. Στην επαρχιακή οδό Απολλωνίας - Κάστρου να επισκεφτείς τη Φάρµα του Ναρλή (6979778283), για ντόπια προϊόντα και σεµινάρια µαγειρικής.

Ο Αρτεμώνας, το άλλο μεγάλο χωριό του νησιού, όπου νιώθεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε μία άλλη παραμυθένια εποχή, φέτος έχει την τιμητική του με νέες αφίξεις. Ένα μεζεδοπωλείο, το Αμπατή, ένα μπαράκι η Σκάλα αλλά και το Γλυκό Πέρασμα για λουκουμάδες, θα είναι η αφορμή για ακόμη περισσότερες  στάσεις στον πανέμορφο αυτό οικισμό.

Επίσης μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Λιοτρίβι (2284031921) στην πλατεία, από νωρίς για καφέ, πρωινό και ύστερα κουζίνα µε ντόπιες γεύσεις και φρέσκα ψάρια, το Περιβόλι (2284031953) για πειραγµένη ελληνική κουζίνα. Για γλυκά στο Κίτρινο Ποδήλατο (2284031244) και στην Κατερίνα Θεοδώρου για ντόπια αµυγδαλωτά.

Στις Καµάρες, όπως προδίδει το όνοµά του, στο Passione Italiana (2284035513) είναι ιταλικό εστιατόριο µε παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, ναπολιτάνικη πίτσα, φρέσκα ζυµαρικά και αυθεντικά ιταλικά προϊόντα. Στην ταβέρνα του Σίµου (2284032353) που µένει ανοιχτή και το χειµώνα, θα πας για παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα. Επίσης το all day Ίσαλος (2284033716) στην Αγία Μαρίνα, πάνω στο κύµα, έχει ωραίο φαγητό και κοκτέιλ. Ψάρι από την τράτα τους έχει το Αραξοβόλι (2284032362) µε τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα. Το 7seas (2284031913) µε πισίνα και φόντο το πέλαγος, από το πρωί για καφέ και πρωινό, συνεχίζει µε brunch και µένει µέχρι αργά για signature cocktail. Οικογενειακό εστιατόριο για καπαροσαλάτα, κοτόπουλο του βουνού και µαγειρευτά είναι το Δελφίνι (2284033740). Κόσµος συρρέει στο Kyma Beach Bar Restaurant (2284032045) για τα τραπεζάκια και τις ξαπλώστρες στην παραλία αλλά και για τα νόστιµα πιάτα που μαγειρεύει η Σταθούλα και η μαμά της η κα. Ελένη. Δίπλα το café bar Σύρµα (2284031829). Ωραία ιταλική-µεσογειακή κουζίνα στο Camaron (2284032378).

Αν βρεθείς για τη βουτιά σου στον Φάρο, ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια της Σίφνου, ή στον κοντινό Γλυφό θα πας στο παραθαλάσσιο εστιατόριο Pelicanos (2284071460) που άνοιξε πρόσφατα στην παραλία και προσφέρει φρέσκο, πεντανόστιμο φαγητό όλη την ημέρα με θαλασσινές και vegan επιλογές. Το μπαρ του διαθέτει κλασικά κοκτέιλ, καφέ και εναλλακτικές επιλογές, όπως matcha και latte. Για το καλύτερο πρωινό υπάρχει το Betty’s Baker με παραδοσιακά κέικ, vegan επιλογές, πουτίγκες  και σάντουιτς με ντόπια υλικά και χυμούς. Επίσης, στον Φάρο άνοιξε ένα all day bar-restaurant το Alyelo

Η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα της Σίφνου βρίσκεται και αυτή στον Φάρο, με την πιο γευστική αστακομακαρονάδα σε όλο το Αιγαίο. Με άλλα λόγια το Λιμανάκι (2284071425), επιβάλλεται να είναι η πρώτη σου στάση για ψαρικά. 

Στη Χρυσοπηγή θα πας οπωσδήποτε στην ταβέρνα Χρυσοπηγή - Λεμπέσης (2284071295), πάρα πολύ καλό φαγητό πάνω στο κύμα. Must αν έχει πανσέληνο!

Στον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται από µόνος του ένας λόγος για να πας στη Σίφνο, το διάσηµο Ω3 (2284072014), πάνω στη θάλασσα, µε σεφ τον Γιώργο Σαµοΐλη – μην ξεχάσεις να κλείσεις τραπέζι. Ωραίο είναι και το διπλανό Yalos Seaside Obsession (2284071507) για θαλασσινά. Στο Στέκι (2284071215) θα φας σιφνέικη κουζίνα, µαγειρευτά και φρέσκο ψαράκι, σε τραπεζάκια δίπλα στο κύµα. Το Νότος (2284071277) δίπλα στη θάλασσα προσφέρει πρωινό, brunch, φαγητό, κρασί και ποτό.

Στην Πουλάτη must είναι το Bostani Bar & Rersaurant (6981723727) στο ξενοδοχείο Verina Astra (2284031440), που υπόσχεται µία γαστρονοµική εµπειρία. Με τον ήχο των κυμάτων να σκάνε στα βράχια, περιτριγυρισµένο από τα χρώµατα και τα αρώµατα του µποστανιού που τροφοδοτεί την κουζίνα, µε θέα τον πανέµορφο οικισµό του Κάστρου και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, θα απολαύσετε τις μοναδικές γεύσεις που ετοιµάζει ο chef Nίκος Θωµάς και η οµάδα του.

Στον δρόµο προς Κάστρο, στο Κάτω Πετάλι την οικογενειακή ταβέρνα Κελάρι (2284032268) που φηµίζεται για τη σιφνέικη κουζίνα της. 

Στο Κάστρο, το Loggia Wine Bar, το πρώτο wine bar του νησιού με μαγευτική θέα και αυτό το κάτι που θα χρειαστεί ο ουρανίσκος σου καθώς δοκιμάζεις τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά κρασιά της λίστας τους, με την πιο ωραία θέα στα Σεράλια. Το έχει ο Όρέστης Φαληρέας (θυμάστε το ιστορικό δισκάδικο Pop 11 στο Κολωνάκι;) με την Ρένα Μόρφη και τον Νίκο Λάβδα, ενώ φέτος προσθεσαν και φαγητό. Επίσης στην είσοδο του Κάστρου θα βρείτε το Stiadi, (2284033408) ανοιχτό από το πρωί για καφέ και brunch, με δημιουργική κουζίνα από τον σεφ Σάκη Ισαακίδη. Στα οπωσδήποτε η Cantina (2284035395), ιδιοκτησίας και εξωπραγματικής µαγειρικής του σεφ Γιώργου Σαµοΐλη, µε φιλοσοφία zero waste, σε µαγικό σηµείο κάτω από το Κάστρο.

Στην Κούβα του Τσε Γκεβάρα θα σας μεταφέρει το πιο ιδιόμορφο μπαράκι του νησιού, το Kavos Sunrise, όπου χαλαρώντας μεταξύ μπαλκονιού και σκαλοπατιών, θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο με ένα κοκτέιλ με βάση το ρούμι. Σε διαφορετικό ύψος, αλλά επίσης με θέα, το στιλάτο Dolci Cafe είναι μια εξαιρετική επιλογή για καφέ, ποτό και φαγητό, ενώ το κουκλίστικο Κονάκι είναι προορισμός για φρεσκότατα, κυρίως παραδοσιακά γλυκά.

Στη Χερρόνησο στην ομώνυμη ψαροταβέρνα (2284033119) που λειτουργεί από το 1973, θα φας φρέσκο ψαράκι που φέρνουν κάθε μέρα οι βάρκες, σε ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό σκηνικό στον γραφικό όρμο της Χερρονήσου που μοιάζει με φιόρδ.

Στο Βαθύ θα πάτε στην ταβέρνα του Μανώλη (2284071111) και για παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα από την Κλεονίκη και τον γιό της και βέβαια το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού θα πάτε στην ταβέρνα Ηλιοβασίλεμα (2287772423 και 6985672565) στο Τρουλλάκι.

Πού να ψωνίσεις

Στο Στενό της Απολλωνίας βρίσκεται το Biba (2284035424) της Νόρας Μαρκετάκη που στο µίνιµαλ σικ χώρο του θα βρεις τοπ brands όπως Zeus & Dione, Ancient Kallos, Stefania Fragista, Βάσια Κωσταρά, Σόφη Δελούδη, Missoni, Ruby Yaya κ.ά. Για αντρικά τσέκαρε τον παλιό χώρο της Biba στον Ραµπαγά-Πολυχώρο Κυκλάδων. Το Αρζαντιέρα, μετά την Αίγινα και την Κίµωλο, ήρθε και στη Σίφνο µε ρούχα, κοσµήµατα και αξεσουάρ. Επίσης, το Colores της Βάντας και του Αιµίλιου έχει µεγάλη ποικιλία από παρεό, τσάντες από την Ινδία, αυθεντικά καπέλα Πάναµα, έθνικ κοσµήµατα κι ανάλαφρα καλοκαιρινά φορέµατα σχεδιασµένα από τη Wanda, τη Γαλλίδα δηµιουργό του brand. Η πολύχρωµη µπουτίκ Le Cotecheri, designed by dassios, µε διακόσµηση εµπνευσµένη από τη Βόρεια Αφρική, µε αυθεντικά ethic προϊόντα και τις ιδιαίτερες δηµιουργίες του σχεδιαστή Δηµήτρη Ντάσιου. Τέλος, το νησί έχει µεγάλη παράδοση στα κεραµικά και στα στενά της Απολλωνίας θα βρεις πολλά µαγαζάκια µε χειροποίητα κεραµικά αντικείµενα.

Παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα

Η διάσηµη σιφνέικη ρεβιθάδα είναι must, µε τα όσπρια να ψήνονται όλο το βράδυ στη γάστρα στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, το µαστέλο, δηλαδή αρνί ή κατσικάκι στη γάστρα µε άνηθο πάνω σε κληµατόβεργες που σιγοψήνεται και λιώνει στο στόµα, οι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες, η κάππαρη, όχι όπως την ξέρεις στη σαλάτα, αλλά στιφάδο. Επίσης καλασούνα (χορτόπιτα µε ρύζι) και αµπελοφάσουλα µε σκορδαλιά. Τέλος, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη μανούρα, αυτή είναι παραδοσιακό τυρί του νησιού. Φρέσκια θα τη βρεις ως βασικό συστατικό της σιφνέικης μελόπιτας. Η μελόπιτα είναι παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό της Σίφνου, κάτι σαν ελληνικό τσιζκέικ. Η Σίφνος έχει παράδοση στη μαγειρική και είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί για ένα ταξίδι στις γεύσεις της.

∆ήμος: 2284360300
Αστυνομία: 2284031210
Λιμεναρχείο: 2284033617
Ιατρείο: 2284031315

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ