Ταξιδια

Ηράκλειο 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό

To αστικό κέντρο ολόκληρης της Κρήτης

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηράκλειο
Φωτογραφία: Egor Myznik/ Unsplash

Ηράκλειο: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Κοσµοπολίτικο, σύγχρονο, ζωντανό, το Ηράκλειο, που σφύζει από ζωή, είναι το αστικό κέντρο ολόκληρης της Κρήτης και µε σχεδόν 150.000 µόνιµους κατοίκους, η τέταρτη σε πληθυσµό πόλη της χώρας. Χτισµένο στη βόρεια ακτή του νησιού µε θέα το Κρητικό Πέλαγος, µοιάζει να προστατεύεται από τα παλιά Ενετικά τείχη που γοητεύουν κάθε επισκέπτη του. Ένας νοµός που τα συνδυάζει όλα, ατελείωτες χρυσαφένιες παραλίες, εντυπωσιακά ιστορικά µνηµεία, καλό αυθεντικό κρητικό φαγητό, τσικουδιά, ρακί, νυχτερινή ζωή και ξεχωριστή ντόπια φιλοξενία.

Τι να δεις
Να περπατήσεις στην 25ης Αυγούστου που είναι γεµάτη νεοκλασικά,  στην πλατεία Ελευθερίας όπου και το εντυπωσιακό κτίριο της Νοµαρχίας που στεγάζει σήµερα την Περιφέρεια Κρήτης, και στην πλατεία των Λιονταριών που είναι γεµάτη ζωή και κίνηση. Να δεις τις συλλογές µε µινωϊκές αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο, να επισκεφτείς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που διαθέτει πέντε τµήµατα (Ζωολογικό, Βοτανικό, Ανθρωπολογικό, Παλαιοντολογικό, Γεωλογικό και Ορυκτολογικό) µε δείγµατα από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών που εκθέτει έργα τέχνης ως επί το πλείστον από καλλιτέχνες της Κρήτης. Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά  µε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό αλλά και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης µε τις µόνιµες εκθέσεις Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής, τη Νοµισµατική Συλλογή, τις Συλλογές Κεραµικών και Γλυπτών, τις αίθουσες Νίκου Καζαντζάκη και την Εθνογραφική Συλλογή. Φυσικά να περιηγηθείς στο ενετικό φρούριο Κούλες, να σταθείς στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, να επισκεφθείς τα Ανάκτορα της Κνωσσού, όπως κάνουν κάθε χρόνο περίπου ένα εκατοµµύριο  άνθρωποι απ’ όλο τον κόσµο. Αν σου αρέσει ο κόσµος του βυθού αξίζει µια περιήγηση στο Cretaquarium, που περιλαµβάνει 60 ενυδρεία µε 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού και περισσότερους από 4.000 οργανισµούς –είναι ένα από τα µεγαλύτερα της Ευρώπης. Λίγο έξω από το Ηράκλειο στα ανατολικά των Μαλίων βρίσκεται το Μινωικό Ανάκτορο ενώ στις Αρχάνες µπορείς να επισκεφτείς το µινωικό νεκροταφείο. Μην φύγεις χωρίς να δεις τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και τον αρχαιολογικό χώρο στην Γόρτυνα που ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης στους ρωµαϊκούς χρόνους,

Βόλτες σε σοκάκια και µακρινό αγνάντι στη θάλασσα από την κορυφή του Κόφινα µπορείτε να κάνετε στα Καπετανιανά, το χωριό των Αστερουσίων. Εκεί θα δείτε και την Παναγιά την Καπετανιανή, ενώ µην παραλείψετε µια βόλτα στον Αϊ-Γιάννη που είναι χτισµένος µέσα στον βράχο. Σε απόσταση 45 χλµ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην περιοχή της Ρίζας του Ψηλορείτη, βρίσκεται το δάσος του Ρούβα, το µεγαλύτερο πρινοδάσος της Ευρώπης, µε πρίνους που έχουν ξεπεράσει τη θαµνώδη µορφή και έχουν γίνει δέντρα. Εκεί κοντά και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη ενδείκνυται για εκδροµή –και για τα γλέντια των ντόπιων–, ενώ από εκεί ξεκινά και µια πεζοπορική διαδροµή µήκους 5 χλµ. που καταλήγει στη λίµνη Ζαρού ή Βοτόµου.

Τα πανηγύρια
Για τους λάτρεις των πανηγυριών τα πιο γνωστά στο νοµό είναι: 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας στον Δήµο Μαλεβιζίου, 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήµονα στον Δήµο Αρχανών- Αστερουσίων, Μαλεβιζίου, Βιάννου, Φαιστού, 6 Αυγούστου της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας, 8 Αυγούστου του Αγίου Μύρωνα στον Δήµο Γόρτυνας, 15 Αυγούστου της Παναγίας  στον Δήµο Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Χερσονήσου και στις 25 Αυγούστου το Μεγάλο Πανηγύρι του Αγίου Τίτου στον  Δήµο Ηρακλείου.

Πού να κολυµπήσεις
Αν σου αρέσει η εξόρµηση σε παραλίες που απαιτούν οδήγηση σε κακοτράχαλους και σκονισµένους χωµατόδροµους, ή η πεζοπορία σε βραχώδη βοσκοτόπια και σε φαράγγια, τότε πρέπει να επισκεφτείς τη δηµοφιλή παραλία του Μάρτσαλου, νοτιοανατολικά από τα Μάταλα και νότια του νοµού Ηρακλείου, αλλιώς µπορείς και µε βάρκα από την Αγία Γαλήνη, τον Κόκκινο Πύργο και τα Μάταλα. Ο Μύρτος ανάµεσα σε Ηράκλειο και Λασίθι, κοντά στην Ιεράπετρα, έχει σταχτιά άµµο αλλά πεντακάθαρα νερά. Η παραλία του Κοµµού εκτείνεται από το Καλαµάκι µέχρι λίγο πριν τα Μάταλα. Το βόρειο κοµµάτι, ο Ποταµός, είναι παραλία γυµνιστών ενώ σε αρκετά σηµεία συναντά κανείς φωλιές περιφραγµένες µε σύρµα καθώς εκεί αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες caretta-caretta. Εντυπωσιακές παραλίες είναι κι αυτές στο Βαθύ, στον Τράφουλα του Λέντα, στις Άσπες και στον Άγιο Νικήτα. Αν θέλεις να παραµείνεις κοντά στον πολιτισµό µπορείς να δροσιστείς κάτω από τις θρυλικές σπηλιές του Ληστή στον Κερατόκαµπο, ενώ στο βορρά καταγάλανα νερά θα συναντήσεις στα λιµανάκια της Χερσονήσου, τον Ποταµό των Μαλίων και µε ένα βαρκάκι στη νήσο Ντία. Για κάµπινγκ οι παραλίες ∆ισκός και Κουδουµάς είναι οι ιδανικότερες. Η παραλία Καµινάκι είναι για τους φαν των καταδύσεων, µικρή και βοτσαλωτή µε νερά που έχουν ένα βαθύ µπλε χρωµατισµό.

Η παραλία του Αγιοφάραγγου  µε ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά βρίσκεται περίπου 80 χλµ. νότια της πόλης του Ηρακλείου όµως αξίζει τον κόπο. Εκεί θα πρέπει είτε να διασχίσεις το φαράγγι µε πεζοπορία είτε να πάρεις καϊκάκι από τα Μάταλα, την  Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιµένες. Εάν είσαι κατάλληλα εξοπλισµένος, µπορείς να σκαρφαλώσεις στα βράχια που βρίσκονται ανατολικά της παραλίας και να βρεθείς στη λίµνη του Βουρβουλίτη.

Με καραβάκι µπορείς να φτάσεις στις Άσπες που βρίσκεται περίπου 58 χλµ. νότια του Ηρακλείου, σε µια από τις πιο αποµονωµένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Ορέων και να συναντήσεις το άγριο τοπίο αλλά και το µαύρο χρώµα της άµµου. Η αποµονωµένη παραλία της Κόκκινης Άµµου που ήταν από τους αγαπηµένους προορισµούς των χίπις και έχει ψηφιστεί ως µια από τις καλύτερες παραλίες για γυµνισµό στον κόσµο βρίσκεται 68 χλµ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην περιοχή Μούδια. Για να φτάσεις εκεί θα πρέπει να περπατήσεις ένα µονοπάτι που ξεκινάει βόρεια του οικισµού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο Καστρί, µετά από 15-25 λεπτά πεζοπορίας θα αντικρίσεις την υπέροχη παραλία από ψηλά.

Πού να φας
Ξεκίνα τη µέρα σου νόστιµα στον Κιρκόρ (2810242705) για µπουγάτσα µε κρέµα ή τυρί. Στον Ιππόκαµπο (2810280240) θα πας για φρέσκα θαλασσινά σε φιλόξενο περιβάλλον. Στο Πεσκέσι (2810288887), για παραδοσιακές κρητικές συνταγές µε σύγχρονη προσέγγιση και για την καλή σπάνια λίστα κρασιών. Το Σιγά-Σιγά (2810283794), είναι κάτι µεταξύ καφενείου και φαγάδικου, τέλειο για οινοποσίες και ρεµπέτικη διάθεση. Για πιο τζαζ καταστάσεις στο The Bitters Bar (2810333877). Υπέροχη αυλή στο κέντρο της πόλης µε προσεγµένη κουζίνα, νόστιµα κοκτέιλ και καλή µουσική έχει το Χάλαβρο Open bar (6945699292). Για ωραία κρασιά στο Opus (2810225151) µέσα σε βενετσιάνικο πέτρινο κτίριο µε συχνά jazz live. Το winebar Μινιατούρα (2810334019), έχει αδυναµία στον κρητικό αµπελώνα και funky διάθεση. Το Φιξ (2810289023), είναι κλασικό στέκι µε ρετρό πινελιές, ροκ και τραπεζάκια σε ένα ονειρεµένο πάρκο. Στο Umami θα πας για γκουρµέ street food. Στο αγαπηµένο συνεργατικό Ροβύθι (2814004423), για φαλάφελ, κεφτέδες, σαλάτες, ντόπια µπίρα και ρακή. Ωραίο συνεργατικό είναι και το Που Κου Βου στην παραλιακή (2815201965). Δροσερά κοκτέιλ µε τη συνοδεία live µουσικής θα πιεις στο Jasmine The Yard of Senses (6979057485). Για ποτό και στο The Dodo στη Σοφοκλή Βενιζέλου 33, µε take away κοκτέιλ και άραγµα στα σκαλιά. Τη νυχτερινή ζωή του Ηρακλείου θα γνωρίσεις στο Island of Desire, το 2elve Experience και το Εnvy café, εστιατόριο που γίνεται και κλαµπ- µε χορούς µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Λίγο πιο έξω από το Ηράκλειο, στο χωριό Καταλαγάρι, βρίσκεται το Κλειδί που οργανώνει ωραίες µουσικές βραδιές ενώ στο χωριό Σίβας που απέχει 60 χλµ. από το Ηράκλειο και στο καφενείο Σαρανταυγά (2810240965) θα αισθανθείς την κρητική φιλοξενία και θα πιεις ωραία ρακή µε αυθεντικούς ντόπιους µεζέδες.

Πού να µείνεις
Το Ηράκλειο έχει πάρα πολλές επιλογές διαµονής, όχι µόνο µέσα στην πόλη αλλά και έξω από αυτήν. Εντός Ηρακλείου το City Lion by Semavi (6947262928) σε απόσταση 1,8 χλµ. από την παραλία Αµµουδάρα µε ωραία θέα και 9,9 βαθµολογία στο Βooking, το Galaxy (2810238812) µε άνετα κοµψά δωµάτια και σουίτες, το Lato boutique hotel (2810228103) µε θέα στο ενετικό λιµάνι και στον Κούλε και το Capsis Astoria Heraklion (2810343080) που είναι το εµβληµατικό ξενοδοχείο της πόλης. Το τελευταίο διάστηµα έχουν ανοίξει και λειτουργούν και κάποια πολύ καλά χόστελ, όπως το Intra Muros Boutique Hostel (2810343417) και το So Young Hostel (2810336070). 

Δήμος: 2813409000
Αστυνομία: 2810274010
Λιμεναρχείο: 2813406910
Βενιζέλειο Νοσοκομείο: 2813408000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ