Ταξιδια

Λέσβος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι γεμάτο εκπλήξεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λέσβος
Φωτογραφία: Vanessa Linzenbold/ Unsplash

Λέσβος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με περισσότερους από 85.000 μόνιμους κατοίκους, γενέτειρα της Σαπφούς και του Αλκαίου, αγαπημένη πατρίδα των Οδυσσέα Ελύτη, Αργύρη Εφταλιώτη και Στρατή Μυριβήλη, διατηρεί ζωντανή την παράδοσή της. Θα απολαύσεις αρχοντόσπιτα, ελαιώνες, καταπράσινα δάση, φυσικά μνημεία, θερμά λουτρά, πεντακάθαρες θάλασσες.

Τι να δεις και πού να κολυμπήσεις
Ξεκινώντας από τα βόρεια του νησιού, must είναι η επίσκεψη στον ΜόλυβοΜήθυμνα, σύμφωνα με την αρχαία ονομασία του), το μεσαιωνικό χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με τα κτίσματα να «κρέμονται» από τα βράχια και το καλοδιατηρημένο κάστρο. Πολύ κοντά η όμορφη παραλία της Εφταλούς με το ιαματικό χαμάμ, η Πέτρα, με το εκκλησάκι της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας χτισμένο σε βράχο (εικόνα που θυμίζει Μετέωρα), αλλά και η παραλία της Άναξου. 12 χλμ. από τον Μόλυβο προς τα ανατολικά η Σκαμνιά ή Συκαμιά, το χωριό του σπουδαίου Μυριβήλη, ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού.

Στα δυτικά και νοτιοδυτικά, να επισκεφθείτε το Σιγρί, με το απολιθωμένο δάσος, αλλά και το νησάκι Νησιώπη, που είναι γεμάτο με απολιθωμένα δέντρα και που το επισκέπτεσαι με βαρκάκι με γυάλινο πυθμένα για να βλέπεις και τα υποβρύχια. Must η επίσκεψη στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και η περίφημη Ερεσσός, το χωριό της Σαπφούς, με τη βραβευμένη «ασημένια» παραλία μήκους 3 χλμ., με κάμπινγκ και μέρος της παραλίας να είναι για τους γυμνιστές. Πανέμορφες παραλίες στα νότια ο Χρουσός και ο Ποδαράς - και για ελεύθερο κάμπινγκ.

Προχωρώντας κεντρικά, βρίσκεται η Καλλονή, με τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια και το μουσείο Ελιάς, αλλά και ο φημισμένο συνεταιρισμό γυναικών. Καθώς θα περνάτε από τον κόλπο Καλλονής, θα δείτε τις αλυκές (από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης) με τα μοναδικά φλαμίνγκος σε προστατευμένο υδροβιότοπο. Νότια και το Πλωμάρι με το περίφημο ούζο του (να πάτε στο μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη) με τις υπέροχες παραλίες του, Άγιο Ισίδωρο και Μελίντα. Εκεί κοντά και η παραλία των Βατερών, μήκους 8 χλμ.

Υπέροχη η διαδρομή από τα χωριά του Πλωμαρίου προς Αγιάσο, μέσα από το καστανοδάσος του Ολύμπου. Η Αγιάσος, χτισμένη σε απόσταση 27 χλμ. από τη Μυτιλήνη, στις πλαγιές του όρους Όλυμπος σε υψόμετρο 460 μέτρων, είναι μια πανέμορφη πετρόχτιστη κωμόπολη των χρωμάτων και των τεχνών, γνωστή και για τον θρησκευτικό τουρισμό της λόγω της φημισμένης της Παναγίας.

Στο δρόμο προς Μυτιλήνη θα συναντήσετε τον καταπράσινο από ελιές και μοναδικής ομορφιάς κόλπο Γέρας, με τα γραφικά χωριά του, αλλά και τις ιαματικές πηγές και το χαμάμ στα Θέρμα. Φτάνοντας στη Μυτιλήνη, με τα υπέροχα αρχοντικά, τα δύο λιμάνια και το μεσαιωνικό κάστρο των Γατελούζων, που διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου και το μεγαλύτερο της Ελλάδας, καλύπτοντας μια έκταση 200 στρεμμάτων. Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες www.piop.gr

Πού να φας και να πιεις
Ουζερί και ταβέρνες, ποτάδικα και μπαράκια θα βρεις παντού, με ποιότητα, ποικιλία και καλές τιμές, αφού το νησί φημίζεται για τη μικρασιατική του κουζίνα καθώς και για πανάρχαιες και μοναδικές συνταγές. Επίσης, θα βρεις σε όλο το νησί, ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα, σε όλα τα χωριά ή και στον δρόμο. Ορίστε και κάποια διαμάντια: Στην παραλία της Φανερωμένης, στο μαγαζάκι του Νώντα αν έχει κέφια θα σου φτιάξει να φας ό,τι έχει από ψάρια και δικά του κηπευτικά, αλλά αν δεν έχει και πολλή όρεξη μάλλον θα σε στείλει στην κουζίνα να μαγειρέψεις μόνη/ος σου. Στην Καλλονή για ούζο και την περιβόητη σαρδέλα και μην ξεχάσεις να προμηθευτείς από τον γυναικείο συνεταιρισμό τη μοναδική πλατσέντα, παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και καρύδια. Προτάσεις στη Μυτιλήνη: Για φαγητό σε Απάγκιο, Ρεφενέ, Δίαυλο (και στην Ουζοθεραπεία στο κοντινό χωριό τον Αφάλωνα), για ποτό στο Μουσικό Καφενείο και στον Μπόμπιρα.

Πού να μείνεις
Εκατοντάδες τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου περιμένει να σε εξυπηρετήσει στο 2251041787 και στο lesvoshoteliers.gr/el. Ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μυτιλήνης απαντά στο 2251043375 και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Λέσβου στα 2251043375 και 2251045145.

Δήμος Μυτιλήνης: 2251350500

Τουριστική αστυνομία: 2251022776

Λιμεναρχείο: 2251040827

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: 2251057700

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ