Ταξιδια

H Ικαρία του Ισίδωρου Πλυτά

«Η Ικαρία είναι ένα νησί που, εάν το προσεγγίσεις με αγάπη και σεβασμό, θα σ’ τα επιστρέψει πίσω στο πολλαπλάσιο!»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισίδωρος Πλυτάς

Ο σέρφερ Ισίδωρος Πλυτάς γράφει για τη δική του Ικαρία

Κάθε φορά που μου ζητείται να γράψω για την Ικαρία αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα. Πώς μπορείς να μετουσιώσεις τα δυνατά συναισθήματα και τα πηγαία ένστικτα που σου φέρνει στην επιφάνεια αυτό το νησί, σε γραπτό και προφορικό λόγο; Πώς μπορείς να αποτυπώσεις με λέξεις τις μυρωδιές του θυμαριού, της ρίγανης και της κηρήθρας που σε συνοδεύουν από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου στο νησί; Και πώς μπορείς να γράψεις για όλα αυτά τα βιώματα που επιδρούν πάνω σου άδηλα, χωρίς σκέψεις, και σε αλλάζουνε χωρίς να είναι απαραίτητη η συνειδητοποίησή τους; Οπότε θα προτιμήσω να αποφύγω τις περιγραφές για το τι θα συναντήσει και θα βιώσει κάποιος στην Ικαρία και, αντ’ αυτού, θα επιχειρήσω να κάνω μερικές προτάσεις, μέσα από το δικό μου πρίσμα, για μια προσέγγιση που ενδεχομένως θα εμβαπτίσει κάποιον στους τρόπους του νησιού μας. Η Ικαρία είναι ένα νησί που, εάν το προσεγγίσεις με αγάπη και σεβασμό, θα σ’ τα επιστρέψει πίσω στο πολλαπλάσιο! Ενώ εάν το προσεγγίσεις με οτιδήποτε λιγότερο, ας πούμε ότι δεν θα «αγχωθεί» και δεν θα ασχοληθεί μαζί σου.

Το ταξίδι ξεκινάει από το καράβι.
Ναι, μπορεί να κάνει κάποιες ώρες (αν και αυτό ακούγεται σαν βλασφημία στα αυτιά κάποιων που στο παρελθόν έχουμε ταξιδέψει 14ωρα), αλλά για μένα το ταξίδι ξεκινάει έτσι. Μπορείς να νιώσεις διάχυτη τη λαχτάρα των μυημένων να φτάσουν στον τόπο που αγαπούν, να ακούσεις τα γέλια και να αφουγκραστείς την ανυπομονησία τους, και ίσως μετά από λίγο πιάσεις τον εαυτό σου να είσαι αυτός που λαχταρά, γελά και ανυπομονεί!

Τα πανηγύρια δεν είναι μόνο τον Αύγουστο.
Δεν με συμφέρει που το λέω, αλλά θα το πω. Πανηγύρια έχουμε από την αρχή μέχρι του τέλος του καλοκαιριού, και ιδιαίτερα τα πανηγύρια του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου καταλήγουν να είναι μικρά ακατέργαστα διαμάντια. Οι ντόπιοι τα προτιμάνε αυτά τα πανηγύρια σε αντίθεση με αυτά του Αυγούστου, και, πιστέψτε με, οι ντόπιοι ξέρουν να γλεντάνε.

Τα πανηγύρια της Ικαρίας

Χόρεψε για σένα!
Στα πανηγύρια, και ειδικά εάν στην πίστα δεν έχει χώρο, δεν πειράζει, υπάρχει λύση. Βρες μια ανοιχτωσιά, πάρε αυτούς που αγαπάς και χόρεψε. Αλλά, το κυριότερο, χόρεψε για σένα και δώσε τον χώρο στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Ιδιαίτερα στον Ικαριώτικο, αυτόν τον βαθιά εσωτερικό και μυσταγωγικό χορό, εναπόθεσε τα χέρια σου ελαφριά στους διπλανούς σου να μην τους επιβαρύνεις, κράτα το σώμα σου στητό και τα πόδια σου γειωμένα, κλείσε τα μάτια και αφέσου στη μελωδία.

Εξερεύνησε!
Μπορεί πανηγύρια, παραλία, φαγητά και νυχτερινή ζωή να συνθέτουν ένα γεμάτο πρόγραμμα, αλλά δώσε και λίγο χρόνο να εξερευνήσεις το νησί. Η Ικαρία είναι ένα νησί με τρομερές εναλλαγές τοπίων, πανέμορφες κρυφές παραλίες, παραδοσιακά χωριά και τρομερή πολιτισμική παράδοση που περιμένουν για να ανακαλύψεις.

Θα εξυπηρετηθείς πιο γρήγορα από ό,τι νόμιζες.
Το αφήγημα ότι στην Ικαρία όλα και όλοι αργούν, μερικές φορές, καταντάει προσβλητικό προς την τοπική κοινωνία. Οι Ικαριώτες και οι Ικαριωτισσες είναι από τους πιο εργατικούς και ικανούς ανθρώπους που μπορείς να συναντήσεις. Μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να έχουν να φροντίσουν νοικοκυριά, ζωντανά, κήπους και τις επιχειρήσεις τους. Σίγουρα δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο αποδοτικοί και συνάμα να έχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον πλανήτη, εάν λειτουργούσαν με τους ρυθμούς και το άγχος των πόλεων. Επιπλέον, στις επιχειρήσεις τους και στις υπηρεσίες τους εστιάζουν στο να δημιουργήσουν κάτι με μεράκι και αποστρέφονται τις πελατειακές σχέσεις. Εκτιμήστε το και μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε.

Πρόσφερε!
Η Ικαρία πολλές φορές επιδεικνύει μία τρομερή κοινωνική συνοχή. Ενώ μπορείς να συναντήσεις όλες τις παρεξηγήσεις και όλα τα προβλήματα που συναντάς στα μικρά μέρη, σε αυτά που πραγματικά μετράνε ο χαρακτηρισμός είναι ένας, αλληλεγγύη! Κάποια από τα έσοδα των πανηγυριών διατίθενται για ιατρικά έξοδα όποιου χωριανού έχει πρόβλημα, δεν έχει υπάρξει πυρκαγιά που να μην έχει τρέξει όλο το νησί να βοηθήσει εθελοντικά, και πολλές φορές όλο το χωριό βοηθάει και δουλεύει εθελοντικά και αφιλοκερδώς στον γάμο ή τα βαφτίσια των συγχωριανών. Προσπάθησε να γίνεις μέρος αυτής της φιλοσοφίας και πρόσφερε σε κάθε ευκαιρία, και θα δεις πόσο σύντομα θα νιώσεις την Ικαρία, εκτός από τόπο διακοπών, τόπο σου!

Για επίλογο θέλω να παραθέσω τα λόγια του Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζου ποιητή και φιλοσόφου, που νομίζω ότι αποτυπώνουν άψογα την αδυναμία μου να περιγράψω την Ικαρία με λέξεις, αλλά και την προσέγγιση που πιστεύω ότι θα βοηθήσει κάποιον να «εκμεταλλευτεί» όσα έχει το νησί μας να προσφέρει:

TALKING
Τhen a scholar said, Speak of Talking. He answered, saying: / Τalk when you cease to be at peace with your thoughts; / When you can no longer dwell in the solitude of your heart you live in your and sound is a diversion and a pastime. / In much of your talking, thinking is half murdered. / For thought is a bird of space, that in a cage of words may indeed unfold its wings but cannot fly. / There are those among you who seek the talkative through fear of being alone.

* Ο Ισίδωρος Πλυτάς είναι σέρφερ και συνιδιοκτήτης του Ikaria Surf School με καταγωγή από την Ακαμάτρα Ικαρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ