Ταξιδια

Ήπειρος, ο τόπος που βρίσκεις την ψυχή σου

«Η Ήπειρος της Πίνδου είναι η Μέκκα των ορειβατών»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Ζαρζώνης γράφει για τη δικιά του Ήπειρο
Γιώργος Ζαρζώνης

Ο Γιώργος Ζαρζώνης, φωτογράφος και δημιουργός της εταιρείας Cocoowa Chocolate, γράφει για τη δικιά του Ήπειρο

Οι σκιές των περιπατητών αντανακλούν στα διάφανα νερά της Δρακόλιμνης στην Τύμφη. Βαδίζουν αργά στις κορυφές του Σμόλικα και σαν αγέρωχοι αετοί ακουμπάνε τα σύννεφα. Αναχωρητές της καθημερινότητας συλλέγουν απ’ αυτόν τον τόπο περισσότερα απ’ όσα πιθανά ψάχνουν.

Ο Γιώργος Ζαρζώνης γράφει για τη δικιά του Ήπειρο
Σμόλικας © Γιώργος Ζαρζώνης

Η Ήπειρος της Πίνδου είναι η Μέκκα των ορειβατών. Σημείο εκκίνησης και για τους ποδηλάτες βουνού, τους χρωματιστούς αυτούς αναβάτες που διασχίζουν τα ξεχασμένα πέτρινα καλντερίμια στα χωριά των Τζουμέρκων, χαρακώνουν τις χωμάτινες διαδρομές στο επιβλητικό Μιτσικέλι, ακόμη και στις απότομες πλαγιές του Σμόλικα. Εδώ η απλότητα. Εδώ και το μεγαλείο της φύσης. Κοιλάδες, αχανείς δασικές εκτάσεις, φαράγγια, όπως του Βίκου και Αώου, λιθόστρωτα καλντερίμια, αμέτρητα πέτρινα χωριά και γεφύρια, παλιά μοναστήρια, φυσικές κολυμπήθρες, επιβλητικές βουνοκορφές και μαζί οι υδάτινες διαδρομές του Άραχθου, του Αώου, του γαλαζοπράσινου Βοϊδομάτη και του Λούρου.

Η Δρακόλιμνη στην Τύμφη. Ο Γιώργος Ζαρζώνης γράφει για την Ήπειρο
Δρακόλιμνη, Τύμφη © Γιώργος Ζαρζώνης

Τα αναβλύζοντα από τις πηγές του μυθικού Αχέροντα νερά σέρνουν στις πλάτες τους λάτρεις του rafting, του canoe - kayak για να τους οδηγήσουν νοερά στο αναρίθμητο λίκνισμα των κυμάτων της θάλασσας του Ιονίου και στους μικρούς ειδυλλιακούς κολπίσκους που πίσω από κάθε στροφή κρύβουν μια παραλία. Εδώ το Μονολίθι των είκοσι πέντε συνεχόμενων χιλιομέτρων με άμμο, εδώ το Σαρακήνικο, ο κυκλικός ορμίσκος με τα τιρκουάζ νερά και τον ελαιώνα στην πλάτη, το Καραβοστάσι με το ανοιχτογάλανο χρώμα και το μονοπάτι μέσα στο δάσος που φτάνει στο αρχαίο Δυμόκαστρο. Εδώ και το Μέγα Ντράφι με τα ολόλευκα βότσαλα και τη βλάστηση που αγγίζει το κύμα, η χιλιοφωτογραφημενη Μπέλα Βράκα με τη στενή λωρίδα θάλασσας, εδώ και η Πισίνα, με τα σμαραγδένια διάφανα χρώματα. Εικόνες που αδειάζουν το νου και περνάνε τα όρια. Κι όλα αυτά στη μικρότερη ήπειρο του πλανήτη.

Η παραλία Βράχος, Λούτσα στην Ήπειρο του Γιώργου Ζαρζώνη
Βράχος, Λούτσα © Γιώργος Ζαρζώνης

Και κάπου στο κλείσιμο... ακολουθώ τον συλλογισμό του διάσημου Αμερικανού φυσιοδίφη και ορειβάτη John Muir “…and in to the forest I go, to lose my mind and find ny soul…”, αφού τελικά έρχομαι σ’ αυτόν τον τόπο για να χάσω το μυαλό και να βρω την ψυχή μου.

Η παραλία Μπέλα Βράκα στην Ήπειρο φωτογραφημένη από τον Γιώργο Ζαρζώνη
Η παραλία Μπέλα Βράκα στην Ήπειρο φωτογραφημένη από τον Γιώργο Ζαρζώνη

Ο Γιώργος Ζαρζώνης γράφει για τη δικιά του Ήπειρο

*Ο Γιώργος Ζαρζώνης είναι φωτογράφος και δημιουργός της εταιρείας Cocoowa Chocolate.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ