Ταξιδια

Σάμος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Αξιοθέατα, οργιώδης βλάστηση, φιλόξενα νερά, γλυκό µοσχάτο κρασί, υπέρλαµπρη ιστορία

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάμος ©Unsplash/ Fotis Fotopoulos
Σάμος ©Unsplash/ Fotis Fotopoulos

Σάμος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020.

Αξιοθέατα, οργιώδης βλάστηση, φιλόξενα νερά, γλυκό µοσχάτο κρασί, υπέρλαµπρη ιστορία. Η Σάµος, γενέτειρα του µεγάλου µαθηµατικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα, του αστρονόµου και µαθηµατικού Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επίκουρου, εκτός από ήλιο και θάλασσα, προσφέρει στον ταξιδιώτη άφθονα αγαθά: υψηλή γαστρονοµία, δυνατότητες πεζοπορίας, πράσινο, ησυχία, ποικίλα ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώµενα. Τα αξιοθέατα, πολυάριθµα. Μην παραλείψεις ωστόσο να επισκεφθείς το Ηραίο, Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.

Πού να πας

Το Πυθαγόρειο είναι χτισµένο πάνω στην πόλη της αρχαίας Σάµου. Ωραιότατο, µέρα και νύχτα. Από το λιµανάκι του µπορείς να επιβιβαστείς σε πλοιαράκι για γειτονικές παραλίες και ηµερήσιες εκδροµές. Κοντά στη Χώρα, θα δεις το… 8ο θαύµα της αρχαιότητας, το περίφηµο Ευπαλίνειο όρυγµα. Πρόκειται για το µεσαίο τµήµα ενός υδραγωγείου, που κατασκευάστηκε γύρω στο 550 π.Χ., από τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, για την υδροδότηση της πόλης. Πάνω από το Πυθαγόρειο υπάρχει η Παναγία η Σπηλιανή, ιερή σπηλιά που αναφέρεται από τη µυθολογία σαν σπηλιά ιερατείου του Απόλλωνα, έχει λίγο περπάτηµα. Ελάχιστα χιλιόµετρα µακριά από το Πυθαγόρειο βρίσκεται το Ηραίον, ο µεγαλύτερος ναός αφιερωµένος στη θεά Ήρα. Στο Βαθύ υπάρχει αρχαιολογικό µουσείο, αλλά τσέκαρε τις ώρες λειτουργίας του. Επίσης, ένα καφεδάκι ή ένα γεύµα να το κάνεις στα ορεινά χωριά, την Άµπελο, τους Σπαθαραίους, τη Λέκκα, τους Μανωλάτες, τους Μυτιληνιούς και τους Βουρλιώτες. Στο Καρλόβασι, υπάρχει το Μουσείο Βυρσοδεψίας. Αξίζει µια βόλτα και πολλές φωτογραφίες στα παλιά βυρσοδεψεία της πόλης, που βρίσκονται επί της παραλίας, ενώ η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισµών της είναι ένα αξιοθέατο από µόνη της. Αστικές περιπλανήσεις που επίσης θα σε ενθουσιάσουν είναι στον αµφιθεατρικό Μαραθόκαµπο και το Άνω Βαθύ. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, θα βρεις πάµπολλα χαραγµένα µονοπάτια που σε οδηγούν σε διάφορους οικισµούς µέσα από καταπράσινα δάση. Από το Ποτάµι µπορείς να περπατήσεις και να φτάσεις στους δύο καταρράκτες της Σάµου.

Πού να κολυµπήσεις

Οργανωµένες παραλίες µε πεντακάθαρα, δροσερά, βαθιά νερά και λευκά βότσαλα είναι το Κοκκάρι, η Τσαµαδού, τα Λεµονάκια και η Τσάµπου. Γενικά οι βόρειες παραλίες έχουν βότσαλο, οπότε προµηθεύσου αντιολισθητικά παπουτσάκια θαλάσσης. Ένα µπανάκι ρίξε και στο Ποτάµι και µετά ξεκίνησε πεζοπορώντας για το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι. Κάτω από τον Μαραθόκαµπο τα πασίγνωστα Βοτσαλάκια είναι µια ακτή µε βότσαλα γεµάτη ζωή. Για άµµο θα πας στις δύο Ψιλές Άµµους. Η µία νοτιοδυτικά και η άλλη νοτιανατολικά. Τα νερά είναι ρηχά, οι υποδοµές άψογες, οπότε θα συναντήσεις και τη φυλή των «µπαµπακοίτα» (οικογένειες µε ενθουσιώδη παιδιά). Ανάλογες καταστάσεις και στη Μυκάλη. Το Ποτοκάκι, η παραλία του Πυθαγορείου, τα έχει όλα, beach volley, club, δυνατές µουσικές, beach bar, ενώ λίγο πιο έξω από το Βαθύ θα βρεις το Λιβαδάκι, «νεανική» παραλία µε beach bar. Για απόλυτο γαλαζοπράσινο νερό και απόλυτη ηρεµία θα πας στην Κέρβελη, για γυµνισµό και υπέροχα νερά στη Μικρή Τσάµπου.

Πού να µείνεις

Για πιο κοσµικά διάλεξε το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και το Βαθύ. Για ησυχία προτίµησε τον Μαραθόκαµπο, την Κέρβελη και τη Μυκάλη. Το µόνο που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι δύο τηλέφωνα: της Ένωσης Ξενοδόχων Σάµου - Ικαρίας (2273023973) και του Συλλόγου Ενοικιαζοµένων ∆ωµατίων - ∆ιαµερισµάτων Σάµου (2273023055).

Πού να φας

Το Μαγαζάκι Που Λέγαµε (2273051264), στους Μυτιληνιούς εκτός από πρωτότυπο όνοµα, έχει εξαίσια φαγητά και τεράστιες µερίδες. Ο Tριαντάφυλλος (2273027860) στο Παλιόκαστρο είναι must. Ρεβυθοκεφτέδες, πατάτες τηγανητές, σαλάτα Τριαντάφυλλος πεντανόστιµη, ψάρια µικρά και µεγάλα και οπωσδήποτε σαγανάκι µε φρούτα της θάλασσας και γαρίδες. Για ποιοτικό φαγητό δίπλα στο κύµα στη Στέλλα (6947535325), στην παραλία Μπάλος. Στο Καρλόβασι θα φας στον Ορίζοντα (2273039457), φάβα και θέα για Όσκαρ. Φυσικά θα πιεις ντόπιο κρασί –ξακουστά τα κρασιά του νησιού εδώ και αιώνες– και ντόπιο ουζάκι. Γλυκόπιοτα και µεθυστικά και τα δύο.


Δήµος (Βαθύ): 2273350100 
Αστυνοµία: 2273022333 
Λιµεναρχείο: 2273027318 
Πρώτες Βοήθειες: 227302222

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ